Заява щодо свавілля мера Ужгорода Погорєлова

admin 23.09.2015 11:57 РАТУША

Йдеться про парк "Кірпічка".

11 вересня 2015 року на четвертому пленарному засіданні XXVII сесії Ужгородської міської ради VI скликання, в супереч здоровому глузду та судової заборони вчиняти будь-які дії щодо затвердження змін до генерального плану Ужгорода, до порядку денного були внесені та голосувались аж два проекти рішень, а саме: 1) «Про скасування рішення XXVII сесії міської ради VI скликання 19.06.2015 № 1732 «Про затвердження містобудівної документації» та 2) «Про затвердження містобудівної документації "Коригування генплану м. Ужгорода». Мало хто з непосвячених збагнув, що трапилось, однак через відсутність одного та чотирьох голосів відповідно ці рішення не були прийнятими.
На п’ятому черговому засіданні сесії міської ради, яке відбудеться 24 вересня 2015 року, знову планується голосування про внесення змін до генплану м. Ужгорода. На цей раз, міський голова терміново відкликав усіх депутатів з відпусток і є високий ризик ухвалення змін до генплану… ціна кожного депутатського голосу зараз на вагу золота.

Голосування відбудеться в супереч ухвалі суду про заборону прийняття будь-яких рішень щодо коригування генплану до остаточного прийняття судового рішення по цьому містобудівному документу; в супереч законодавчого мораторію на зміну цільового призначення земель зелених зон та спортивно-культурних територій, в супереч волі громади міста, яка не згідна з пропонованим зонуванням території міста Ужгорода, що зафіксовано у відповідних зверненнях до міської влади та внесення відповідних пропозицій, підписаних 1500 мешканців житлових кварталів багатоповерхівок; в супереч процедурі громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні (ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»), яка не була дотримана.

Генеральний план міста є основним містобудівним і стратегічним документом, який визначає подальший розвиток міста на десятки років. Коригування генплану міста Ужгорода від 2013 року та план зонування території міста Ужгорода, який деталізує цей містобудівний документ, не вирішує стратегічних питань розвитку міста. Документ не пояснює шляхів для покращення якості життя у місті та містить корупційні схеми виділення земельних ділянок для забудови.

Основним завданням цього документу є – узаконення незаконних рішень Ужгородської міської ради щодо земельних питань, прийнятих протягом останніх 10 років.

Найбільш кричущими моментами цих двох документів є:

Повна (100 %) забудованість території м. Ужгород до 2020 року. Левовою часткою під індивідуальну забудову, що не характерно для міст і що унеможливить подальший розвиток міста у майбутньому через повну втрату власних територій. Це при тому, що пропонованими «Коригуваннями генплану м. Ужгорода» не вирішується проблема величезних територій промислових зон, які сьогодні є закинутими й незадіяними для розвитку міста; багатоповерхове будівництво планується на територіях зелених зон та прибудинкових територій, що є порушенням нормативних актів; усі вільні ділянки, які можуть слугувати резервом для подальшого розвитку міста відводяться під індивідуальне житло.

Повне знищення зелених зон загального користування у найбільш густонаселених житлових кварталах лівобережної частини міста в супереч ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення і містах та інших населених пунктах», в супереч вимогам Державних будівельних норм та реальних потреб міста і його мешканців у природних елементах урболандшафту. У цій частині міста за Держаними будівельними нормами повинно бути 45 га зелених зон, тобто по 6 м2 на кожного мешканця. Сьогодні таких зон є лише 15 га, у новому генплані їх немає взагалі.
Корупція при зонуванні території міста – під будівництво виділяються відповідні зони на територіях, де таке будівництво неможливе відповідно до законодавства України.

Так, наприклад:
зелена зона по вул. Заньковецької на місці котловану біля колишнього цегельного заводу (територія парку «Перемоги») за зонуванням території втрачає своє функціональне рекреаційне призначення і отримує статус зони будівництва багатоповерхівок, будівництва торгово-розважальних комплексів та торгівельних об’єктів. При цьому на цій території знаходиться водойма, де будь-яке будівництво обмежене Водним Кодексом України та Державними будівельними нормами. До речі, Прокуратурою Закарпатської області розпочато кримінальне провадження за фактом підроблення документів службовими особами Ужгородської міськради (ч. 1 ст. 366 КК України), які надали дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в оренду площею 6 га, яка знаходиться в м. Ужгороді на території парку «Перемоги» для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, на підставі якого, в подальшому, укладено договір оренди вказаних земель.
у зеленій зоні з природоохоронним статусом (парк «Боздоський»), в супереч ЗУ «Про природно-заповідний фонд» та всупереч нормам зонування, заплановані зони будівництва торгових та культурних об’єктів.

В охоронній зоні об’єкту культурної спадщини (як території із обмеженим режимом використання) в межах історичного ареалу міста (автостоянка по вул. Гойди – більше відома, як стоянка Погорєлова) в супереч ЗУ «Про охорону культурної спадщини» заплановано зону багатоквартирної 4-9 поверхової забудови, не дивлячись на те, що місто Ужгород внесено до списку історичних населених місць України і має історико-архітектурний опорний план, який є складовою генплану, і який визначає цю охоронну зону. Колізія створена вже в самому містобудівному документі – в змінах до генплану.
Це лише найпомітніші ілюстрації корупційності нового генплану, який без участі громадськості намагається лобіювати міський голова.

Ужгородці, вимагайте від 26 депутатів, які 11.09.2015 року помилково тицьнули не ту кнопку і проголосували за рішення ХХVІІ сесії Ужгородської міської ради VІ скликання "Про затвердження містобудівної документації "Коригування генплану м. Ужгорода", бути більш уважними! Шановні депутати, не робіть більше помилок! Від Вашого голосування 24.09.2015 року залежить майбутнє та розвиток всього міста до 2031 року! Не будьте співучасниками злочину!


*       *         *
Довідка: Ініціативна група громадян Кірпічка https://www.facebook.com/kirpichka є проявом самоорганізації місцевих жителів однойменного кварталу та неформальним об’єднанням громадських організацій міста.
Цілями громадянської кампанії є збереження парку «Перемога» у місті Ужгороді. Парк розташований в центрі густозаселеного житлового кварталу. Він був закладений ще у 80-х рр. як ландшафтний парк із штучною водоймою у центрі відомою в народі як «Кірпічка», де мешкає понад 7000 ужгородців із загальною площею понад 13,8 га. Інших зелених зон у цьому житловому кварталі немає. На сьогодні, не забудованою залишилось тільки 7 га зеленої зони.

У коригуваннях 2013 року до генерального плану міста територія парку віддається повністю під забудову. Юридичної основи для відновлення (реновації) парку не буде після ухвалення міською радою такого рішення.

admin


За матеріалами Ініціативної групи громадян "Кірпічка"

ТЕГИ : Кірпічка

Коментарі :


24.09.2015 10:02 Ужок

Скильки в самому Ужгороди е мисць, щоб звести добротни будинки и красиви багатоповерхивки. Покращити дизайн миста. И не треба нови комуникации и садити енергетични верби.   Але що поробиш - коли вже е монастир, то треба й хоспис. Причому платний.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат