Довкола тарифного сум’яття  

Людмила Бескид, Аліна Галаш, студентки відділення журналістики УжНУ 31.07.2015 17:46 РАТУША

До обтяжливих тарифів на житлово-комунальні послуги може додатися ще один, на міські пасажирські перевезення, коли ужгородцям доведеться платити за проїзд маршруткою 4 грн.


Комісія з розгляду тарифів: маршрутка подорожчає

На   засіданні комісії з розгляду тарифів на перевезення пасажирів у міському транспорті перевізники, начальники профільних відділів міськвиконкому, а   також   громадські активісти вирішували, якою має бути ціна на проїзд у міському транспорті.

Так, начальник транспортного відділу Петро Бобик запропонував підняти тариф до 4 грн. Він наголосив, що альтернативи сьогоднішнім перевізникам наразі немає. За його словами, найпростіший автобус «Рута» коштує від 550 тис. грн., плюс утримання та ремонт транспорту, тож слід розуміти, які кошти необхідні, аби здійснювати перевезення пасажирів.

Начальниця управління праці й соціального захисту населення Андріана Сушко та начальниця відділу з питань тарифів Людмила Катинська натомість вважають, що, згідно з розрахунками, рентабельність тарифу є на межі 3 грн. 50 коп. Необхідно враховувати, що в місті є чимало людей, котрим ціна 4 грн. буде зависокою, а тому відразу встановлювати таку високу планку не можна.

Громадський активіст Микола Пастухов, котрий також є членом цієї комісії, зауважив, що   нині є чимало скарг від мешканців міста на комфорт, а точніше, його відсутність у більшості маршрутних таксі.

Під час голосування за проїзд однієї людини в маршрутному таксі за 3,5 грн. проголосували троє членів комісії. За іншу пропозицію, 4 грн., проголосували 7 членів комісії. Тож, згідно з   результатами голосування, комісія рекомендуватиме на виконкомі запровадження плати за проїзд на рівні 4 грн. за перевезення одного пасажира в міському маршрутному транспорті.

Громадські активісти: здорожчання проїзду неприпустиме

28 липня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання з приводу проекту рішення виконкому Ужгородської міськради «Про тарифи на міські пасажирські перевезення», згідно з яким планується на найближчій сесії збільшити тариф на міські пасажирські перевезення до 4,00 грн.

Із журналістами зустрілися громадські активісти Віталій Грегор та Наталія Майстренко. Протягом чотирьох місяців вони намагалися вибудовувати з владою діалог, вирішити проблему з залученням громадськості, але змін фактично не відбулося.

«У березні проводилися громадські слухання, під час яких рішення міськрайонного суду могло зарадити неправильному та незаконному рішенню. Упродовж років щодня спостерігається одна і та ж картина — жахливі умови для перевезення пасажирів, недотримання графіка руху, перевищення кількості пасажирів. Питання залишається відкритим, адже ми не бачимо бажання влади до елементарних змін, не бачимо круглих столів, але бачимо, як нам нав’язують тариф, який не має жодного обгрунтування» — стверджує Віталій Грегор.

Кількома днями раніше громадські правозахисники звернулися до очільника ОДА Геннадія Москаля з проханням відкласти питання на деякий час та не приймати рішення про підняття тарифів без обгрунтованих для цього причин. Внаслідок цього засідала міжвідомча комісія з тарифної політики і вирішила все ж таки відкласти це питання на місяць.

Наталія Майстренко поділилася враженнями про засідання міжвідомчої комісії: «Присутніми на цій зустрічі були представники тільки 3 перевізників із 18 зареєстрованих. І розмовляли вони звичною для них мовою шантажу. Прикро, що в Ужгороді діалог між перевізниками та громадськістю іншим і не буває. Нас, на жаль, до вирішення таких питань міська рада не залучає. Поки ми вирішуємо питання в судах, міське керівництво встигає навіть не один раз, а двічі розглянути питання про підняття тарифів».

***

Виконком: відтермінувати збільшення тарифу через перевізників

Одним із робочих питань порядку денного на засіданні виконкому 29 липня був проект рішення про збільшення тарифу на проїзд у громадському транспорті до 4 грн.

Однак члени виконкому зняли питання з розгляду через те, що власне перевізники не виконали рішення лютневої сесії й не поліпшили належним чином сервіс пасажирських перевезень. Про це повідомив заступник міського голови Ужгорода Ярослав Шафарь, який опікується транспортним напрямком. Відтак міський голова Віктор Погорєлов запропонував відтермінувати ухвалення рішення, повернувши питання на доопрацювання, й члени виконкому його підтримали.

Людмила Бескид, Аліна Галаш, студентки відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат