Ужгород відзначив Всеукраїнську декаду зайнятості

admin 18.12.2014 14:46 РАТУША

В Ужгородському міському центрі зайнятості 16 грудня відбулося засідання круглого столу на тему «Працюємо з людьми та задля людей». З метою популяризації послуг та покращення іміджу державної служби зайнятості, а також з нагоди 24-ої річниці з дня її утворення Державний центр зайнятості ініціював проведення в період з 09 по 19 грудня 2014 року Всеукраїнської декади зайнятості «Державна служба зайнятості – з людьми і для людей».


Директор Ужгородського міського   центру зайнятості Сергій Олексіюк запросив на день відкритих дверей центру народних депутатів України, представників міської влади, підприємств та організацій, аби презентувати можливості центру та розповісти про місію державної служби зайнятості в період економічної кризи. Він розповів, що за 11 місяців цього року, послугами Ужгородського міського центру зайнятості скористалися 4667 незайнятих громадян, мали статус безробітного 2747 осіб. На кінець звітного періоду 2014 на обліку перебуває 887 безробітних, у тому числі особи, які не були зайняті до 1 року – 60,43%, більше 1 року – 11,27%.
Під час проведення заходів учасники обговорили питання працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, соціально вразливих категорій, зокрема осіб з інвалідністю та дітей-сиріт, а також співпрацю з роботодавцями щодо збільшення кількості вакансій та робіт тимчасового характеру, їх актуалізації та підвищенні якісного рівня інформації про вакансії, питання тимчасової зайнятості громадян особисто координація роботи виконавчого комітету депутатського корпусу   щодо розширення переліку видів громадських робіт, перегляду та збільшення видатків місцевих бюджетів на організацію та фінансування громадських робіт, які сприятимуть адаптації незайнятих громадян та забезпечать їх матеріальну підтримку.
Юрій Фущич, директор Закарпатського ОЦЗ зауважив, що в області є 880 вакансій, з них більше 200 вакансій, які не заповнюються. Третина вакансій припадає на Ужгород, тут максимально пропонують роботу, також чимало вакансій у Мукачеві. А от по районах буває по кілька пропозицій. «20700 закарпатців за сприянням служби зайнятості знайшли роботу, ринок впав, потік шукачів роботи зменшився., - каже Юрій Фущич. - У зв’язку із ситуацією в країні багато закарпатців виїхало у суміжні держави, хоча там пропонують невеликі зарплати, наприклад, 600-700 грн. Від початку року вдалося працевлаштувати 190 інвалідів. Найчастіше шукають швачок, на другому місці системні в’язальники джгутів». За словами Юрія Фущича, цього року потреба у штатних працівниках на 7 тис. менше, ніж минулого року. Рівень безробіття почав рости, хоча у порівнянні з європейськими країнами в Україні він нижчий -   8,8% (   12 %– європейські країни).
До речі, після 45 років люди теж можуть перенавчитися за рахунок коштів Державної служби зайнятості. У центрах зайнятості акцентуються увагу на відкритті власної справи. 70 осіб за цей рік відкрили на Закарпатті власну справу.
Богдан Андріїв, секретар Ужгородської міськради, зазначив, що в Ужгороді діє розроблена до 2017 року «Програма сприяння зайнятості населення» і додав, що якщо шукачі роботи чи підприємці відчуватимуть якісь бюрократичні перепони, нехай безпосередньо звертаються до міської ради, де допоможуть владнати всі питання.
Мирослава Каламуняк, голова ЗАТ „Ужгородська швейна фабрика” зауважила, що роботодавець хоче здорового, освіченого працівника. «Яким чином збудуємо багату Україну, якщо не будемо працювати. Залишається загадкою, чому у нас немає конкурентоздатних працівників, хоча   60% громадян мають вищу освіту», - каже Мирослава Каламуняк і додає. -  
Роботи в Ужгороді є значно більше, ніж її шукають. Якимось чином треба дати зрозуміти людям: якщо хочете працювати, то будете, якщо хочете заробляти багато, то будете заробляти. Тим часом багато безробітних просто чекає на дотацію від центрів зайнятості».
Думку М.Каламуняк підтвердив Ю.Фущич: «Державні соціальні гарантії дають мотивації до нероботи, ніж до роботи,- каже керівник обласного центру зайнятості. Середньостатистична закарпатська сім’я, отримує у середньому 4-5 тис.грн. допомоги по безробіттю. Мотивації до роботи практично немає, тому треба зробити монетизацію пільг». Він також зауважив, що сьогодні у центрах зайнятості можна перенавчити на будь-яку спеціальність, є центри підготовки, які готують навіть електрогазозварювальника під водою. Виникає питання роз’яснювальної роботи.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат