Площу Народну «реформував» Балога

05.04.2013 14:16 РАТУША

Ми повідомляли про те, що обласна влада нарешті вирішила впорядкувати поле
перед будівлею Народної ради на площі Народній. Однак реконструкція затягується через те, що у громаді така ідея викликала певний резонанс.


Наразі поле перед ОДА не функціональне, тобто, крім того, що не має певної естетики, ще й не пристосоване хоча би для відпочинку. Відповідно, більшості ужгородців ідея реконструкції подобається, та дехто вважає за потрібне залишити поле у тому вигляді, яке воно є, аби «не порушити конструктивізму архітектора Крупки», який проектував площу і будівлі навколо неї.

КРИТИКАНСТВО ЗАРАДИ ВЛАСНОГО ПІАРУ

Подібні поля є перед адміністративними будівлями в деяких країнах. Дехто ж не проти реконструкції, але критикує проект архітектора Влада Павлея, затверджений владою та відповідними комісіями. А дехто виступає проти проекту лише через те, що є творчим опонентом архітектора Павлея. І всіх можна зрозуміти. Крім тих, хто займається критиканством заради власного піару.

До прикладу, голова облради Іван Балога видав таку фразу: «Вважаю, що зміни вигляду головної площі в Ужгороді неможливі з кількох причин. По-перше, це безглуздий архітектурний проект, не притаманний чеському конструктивізму, в якому зведений нинішній квартал на Народній. Буде загублений той вигляд, який нам у спадок залишив видатний скульптор Крупка, буде спотворено головну візитку обласного центру. По-друге, площа Народна взята під охорону держави як історико-архітектурно сформований комплекс». Ну і не забув Балога зробити популістську заяву про те, що краще би гроші замість реконструкції пішли на ремонт доріг.

Доречно заяву Балоги розкритикував сайт Clipnews.info. Видання запитує Балогу, чи він сам зрозумів, що сказав, бо навряд чи Балога розуміється на термінах «конструктивізм» і взагалі коментар Балоги був би цікавим лише у тому випадку, якби він мав відповідну фахову освіту. Окрім цього, Балога хоч і ніякий, але чиновник, тому мав би розуміти, що в бюджеті є певні статті видатків, які не можна «перекидувати», тому й дивує позиція видань Балоги, коли ці пишуть, що краще «відремонтуйте 16-поверхівку за ці кошти».

БАЛОГА СВОГО ЧАСУ ІГНОРУВАВ БУДЬ-ЯКІ ПРОЕКТНО-АРХІТЕК-ТУРНІ ПРАВИЛА

Але головне не те. Інтернет-видання Clipnews.info пригадало цікавий факт із недалекої історії. Адже ще за першої своєї губернаторської каденції саме брат Івана Віктор Балога ініціював реконструкцію площі Народної. Це при ньому вирубали сакури на вулиці Боженка, яка прилягає до Народної, викорчували розарій, а потім узагалі протягнули проект із пам’ятником Шевченку, прийнявши поспіхом підозрілий проект Михайлюка і встановивши Кобзаря, як сироту, збоку площі. Це було при Балозі, який і згодом, ігноруючи будь-які проектно-архітектурні правила, намагався встановити на площі Б. Хмельницького пам’ятник Соборності, а у скверику біля погруддя Масарика пам’ятник жертвам репресій.

Якщо пригадуєте, пам’ятник жертвам репресій був встановлений без будь-яких відповідних погоджень та дозволів. На ньому маленькими літерами були викарбувані прізвища постраждалих від репресій і величезними літерами викарбувано прізвище самого Балоги як мецената, за кошти якого пам’ятник встановили.

ЧЕТВЕРТА ХУДОЖНЬО-АРХІТЕКТУРНА РАДА ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОЕКТУ РЕКОНСТРУКЦІЇ ПЛ. НАРОДНОЇ

На щастя, балогівський ганебний самопіарний пам’ятник згодом зі скверика прибрали, а встановили інший пам’ятник там, де йому і потрібно бути — навпроти СБУ, щоб «службовці» втямили, що мають служити народові, а не вдаватися до репресій проти нього.

Цього ж тижня відбулася вже четверта художньо-архітектурна рада, на якій були присутні 15 із 18 її членів. Головував на раді головний архітектор області Микола Пігуляк. Відбулося дуже жваве і фахове обговорення, після якого 9 членів проголосували за реалізацію проекту реконструкції, 4 проти і ще двоє утрималися. Таким чином, проект остаточно затверджено. Тепер затримка за фінансуванням.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат