Минулого року від грипу й ГРВІ в медзакладах міста зробили щеплення понад 2 тис. ужгородців

29.11.2013 12:45 РАТУША

Цього тижня температура повітря в Ужгороді знизилися до -6, отже зима стала на порозі не тільки календарно. Хоча в регіоні наразі щотижнево фіксується від 2000 до 2300 випадків захворювань на грип та ГРВІ, що є значно нижчим за епідемічні пороги, забувати про настання епідемічного сезону й легковажити зарано.

А тому для запобігання захворюваності населення заплановано охопити щепленнями проти грипу майже 10 тис. закарпатців. Станом на 21 листопада вже щеплено майже 1800 осіб.

Коментує ситуацію ужгородський лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

— У місті Ужгороді є чимало аптек та аптечних мереж і вони здатні забезпечити вакцинами будь-який попит. Однак шкода, що організації та установи не поспішають надавати кошти для вакцинації своїх працівників, що дозволило би їм вплинути на загальну ситуацію в місті й захистити своїх працівників. Обов’язково треба щепитися вчителям, медикам, продавцям, водіям громадського транспорту й людям із важкими хворобами дихання та серця. Середня вартість імпортної вакцини становить 100 гривень.

Вакцина вводиться разово і її дія триває не більше року. Вакцини є в аптеках, але бажано зробити вакцинацію від грипу в медзакладі, де в разі необхідності огляне лікар та надасть невідкладну допомогу. Рекомендовані вакцини — «Ваксігрип», «Інтанза», «Флуарікс», «Інфлувак». Слід знати, що всі інші вакцини поза законом, оскільки не пройшли випробування в Україні.

У сезон 2013—2014 року прогнозується циркулювання трьох основних штамів грипу: грипу А (Каліфорнія), що відомий нам із 2008 року як «свинячий грип» та грип H1N1, сезонного грипу А «Вікторія» H3N2 та нового виду, якого раніше на нашій території не було — грипу В «Массачусетс». Вакцина дає захист тільки від трьох штамів грипу, які я перелічив, але не треба забувати, що у вакцинованих людей, якщо вони навіть захворіють, хвороба перебігатиме в легшій формі. Вакцина не дає захисту від інших вірусів: адено-, рота-, рино-синтеціальних і т. ін., тому на ці застудні захворювання можна захворіти навіть будучи вакцинованим. Лікарі-педіатри, сімейні лікарі, які практикують у поліклініці, мають великий досвід і допоможуть у виборі оптимального способу профілактики різних захворювань верхніх дихальних шляхів, які часто в народі називають ГРВІ.

Близько двох тисяч ужгородців щепилися від грипу і ГРВІ минулого року за рахунок коштів підприємств та близько 100 осіб за власні кошти, щеплення були проведені в медичних закладах міста. Однак вакцин було продано набагато більше через аптеки, що свідчить, що люди часто самотужки зробили процедуру вакцинування, — констатує лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

ДО ТЕМИ

За кошти обласного бюджету щеплено 41,9 % осіб, місцевих бюджетів — 14,7 %, за кошти підприємств — 18,7 %, за власні кошти — 24,7%. На кампанію щеплення з обласного бюджету виділено 59 329,0 грн., з місцевих — 23 289,12 грн., повідомили у прес-центрі ОДА.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат