Чому з вечора і до ранку Ужгород переважно   в мороку?

23.11.2013 10:38 РАТУША

Програма зовнішнього освітлення Ужгорода розроблена. Залишилося її реалізувати.


На території міста Ужгород є 298 вулиць, освітлення яких забезпечується мережею зовнішнього освітлення загальною протяжністю 230,1 кілометра.

Ще наприкінці 2011 року рішенням сесії Ужгородської міської ради було затверджено Програму реконструкції та капітального ремонту системи зовнішнього освітлення м. Ужгорода на 2012—2016 рр. На виконання вказаної Програми розроблено проектно-кошторисну документацію й проведено відкриті конкурсні торги. Визначено виконавця вказаних робіт. Однак виконання робіт не розпочато, оскільки не здійснено авансований платіж для закупівлі необхідних матеріалів.

Рішенням сесії міської ради, ухваленим наприкінці грудня 2011 року, затверджено також Програму модернізації мереж зовнішнього освітлення м. Ужгорода на 2012—2016 рр. За офіційною інформацією, наразі триває процедура «закупівлі вказаних робіт».

До початку весни зовнішнім освітленням в Ужгороді займалося КП «Уж-світло», яке, м’яко кажучи, зі своїми «освітлювальними» обов’язками справлялося вкрай погано. Відтак 1 березня на засіданні виконавчого комітету Ужгородської міської ради було ухвалено рішення про ліквідацію цього комунального підприємства. Функції зі зовнішнього освітлення взяло на себе ПП «Промтехобладнання». Як поінформувала прес-служба Ужгородської міської ради, підприємство відповідатиме за те, аби в нічний час ліхтарі на вулицях обласного центру вмикалися о 19.00 (плюс-мінус 15 хвилин) і вимикалися зранку о 6.00. А також міська рада офіційно повідомила ужгородцям: якщо ви помітили збій у роботі вуличних ліхтарів, прохання звертатися до диспетчерської служби підприємства телефонами 65-53-57 та 45-02-82. Та чи покращило це освітлення вулиць?

Щоправда, лампочок на ліхтарях нібито побільшало, адже Департамент міського господарства Ужгородської міської ради заплатив приватному підприємству «Промтехобладнання» за забезпечення вуличного освітлення 699 217 гривень, про що повідомив «Вісник державних закупівель».

За ці кошти підприємство мало, зокрема, замінити лампи на вуличних електроопорах, відремонтувати електрообладнання та вручну очистити від наліплених оголошень 350 стовпів.

До слова, участь у тендері тоді взяли також КШЕП та комунальне підприємство «Уж-світло». Останнє просило за свої послуги значно меншу суму, лише 518 тисяч. Однак його зняли з процедури торгів, оскільки «Уж-світло» не надало витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а згодом його взагалі ліквідували. ПП «Промтехобладнання», згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, спеціалізується, крім виконання електромонтажних робіт, також на монтажі водопровідних мереж, систем опалення; займається неспеціалізованою оптовою торгівлею та провадить «іншу професійну, наукову та технічну діяльність», повідомляє «Вісник ДЗ».

З огляду на численні скарги на освітлення міста ввечері та вночі, які надходять на «гарячу лінію» редакції, про суттєве покращення говорити зарано. Інколи окремі мікрорайони міста тонуть у суцільній темряві, натомість, наприклад, на Проспекті, навіть удень світять ліхтарі.

«Іноді ввечері, вже не кажу — пізно вночі, якщо подивитися вниз, на Ужгород, то складається враження, що ти опинився ... у блокадному місті, де світло вимкнули спеціально...», — каже мешканець високоповерхівки з вул. Достоєвського Микола Васильович. Мешканка з вул. Бестужева, що в «новому» районі, Тамара Федо­рівна поділилася власним «секретом»: без кишенькового ліхтарика вона з квартири не виходить, адже рік тому травмувала ногу на темній вулиці...

Натомість, згідно з даними Департаменту міського господарства, на вул. Достоєвського, як з’ясовується, є 24 одиниці світильників, з яких 14 працюють, а вулиця освітлена на 58 відсотків. На вул. Можайського 19 світильників, але діючих — 0, тому лінія потребує повної заміни. На вул. Берчені, за даними Департаменту, з 32 світильників працюють 28, тож вулиця освітлена на 88 відсотків, тобто належним чином. Серед вулиць із «належним» освітленням у переліку Департаменту міського господарства — вул. Грушевського, на якій зі 102 світильників працюють 93, а також вулиці Горянська, Гоголя, Висока, Ватутіна, Борканюка, Берчені, Кошового, Локоти... Проте таких обмаль, більшість міських вулиць або освітлені частково, або ж електролінії на них потребують заміни. І тільки три вулиці Департамент міського господарства визнав такими, де вуличне освітлення «незадовільне», це вулиці Козацька, Проектна, Галана.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат