В ужгородських школярів зимові канікули будуть   із 21 грудня до 12 січня (Доповнено)

01.11.2013 13:11 РАТУША

У п’ятницю 25 жовтня на позачерговому засіданні виконавчого комітету, врахувавши сприятливі погодні умови й звернення керівників навчальних закладів міста Ужгорода та відповідно до розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації, було вирішено перенести осінні канікули в загальноосвітніх навчальних закладах
міста на зимовий період.


А вже в понеділок «шкільне» питання переросло в політичний фарс (див. стор. 1) із киданням яєць, маршами до Закарпатської ОДА, чим було повністю паралізовано рух на вул. Довженка, й перекриттям руху на вул. Ракоці. Частина батьків зійшлися на тому, що просто не пускатимуть дітей до школи, а школярі вирушили на транспортний міст, аби своєю присутністю за­блокувати на ньому рух.

Згодом разом із батьківським активом міський голова обговорив питання шкільних канікул, але відмовився скликати позачерговий виконком і повертати канікули. Пропозиція від міської влади — продовжити канікули взимку. З огляду на те, що в нас є різні релігійні конфесії, котрі по-різному святкують Різдво, було запропоновано продовжити термін зимових канікул із 23 грудня до 9 січня. Віктор Погорєлов порадив провести опитування серед батьків і якщо половина, тобто 50 % батьків, висловляться за повернення осінніх канікул, їх, канікули, повернуть уже з наступного понеділка.

Як пояснив у коментарі заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Іван Качур, розпорядження, видане головою обласної адміністрації, має рекомендаційний характер, а отже органи влади на місцях самостійно ухвалювали рішення про відміну осінніх канікул і перенесення їх на зимовий період. Рішення ж відмінити осінні канікули зумовлене економією на опаленні в освітніх закладах. Директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Маріанна Кляп пообіцяла провести моніторинг ситуації й поспілкуватися з керівництвом шкіл, зокрема, обласного центру, аби напрацювати механізм роботи в таких ситуаціях на майбутнє.

Того ж дня прес-служба Ужгородської міської ради розіслала офіційний коментар стосовно ситуації: «Батьки, подивіться на своїх дітей! Вони не слухаються ні Вас, ні будь-кого іншого і, судячи з сьогоднішніх подій, мабуть, і не будуть слухатися. Діти лізуть під самісінькі машини, створюючи небезпечну ситуацію як для себе, так і для інших учасників руху. В Ужгороді на сьогодні навчаються близько 15 тисяч школярів. Станом на четвер 24 жовтня офіційно хворими (з довідками від медзакладу) були 1026 дітей, школи отримали 288 заяв від батьків на поїздку за кордон разом із дітьми (дозвіл їм, звичайно, був наданий). Без поважних причин відсутніми на уроках були 306 дітей.

Відправляючи дітлахів до школи, переконайтеся, що вони дійсно там, а не блукають містом у пошуках неприємностей! Не ростіть із дітей майбутніх псевдореволюціонерів та маріонеток, а виховуйте освічених і достойних громадян».

На виконкомі в середу на підтримку перенесення осінніх канікул на зимовий період висловилися головний лікар Ужгородської міської дитячої лікарні та головний лікар Ужгородської ЦМКЛ, директори Ужгородської лінгвістичної гімназії, угорської гімназії , ліцею «Лідер». За результатами опитування, яке прозвучало від управління освіти, 64 відсотки батьків підтримали продовження зимових канікул за рахунок осінніх і можливість для представників різних релігійних конфесій відсвяткувати Різдво. Щодо запланованих на осінні канікули заходів, запевнила начальниця управління, то всі вони відбулися, а відвідуваність у школах цього тижня була в межах звичайної.

На прохання незгодних батьків, які прийшли на засідання виконкому з вимогою скасувати рішення про відміну осінніх канікул та надалі погоджувати подібні рішення з ними, члени виконкому проголосували знову і своєї позиції не поміняли. Канікули в ужгородських школярів будуть із 21 грудня до 12 січня.

Натомість міський голова Віктор Погорєлов визнав помилкою те, що про відміну осінніх канікул не було повідомлено раніше, і заявив, що міська влада буде ініціювати перед міністром Табачником, аби ввести «три навчальні семестри по всій Україні» .

***

Офіційно.

Терміни шкільних канікул визначаються з урахуванням місцевих умов

Терміни шкільних канікул встановлюються загальноосвітніми навчальними закладами за погодженням із місцевими органами управління освітою. Про це йдеться в повідомленні прес -служби Міністерства освіти і науки.

У Міністерстві відзначають, що відповідно до пункту 9 статті 16 та пункту 1 статті 22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» саме місцеві державні адміністрації здійснюють на відповідних територіях державний контроль, зокрема, за дотриманням законодавства з питань науки і освіти та реалізують державну політику в цих галузях.

«Таким чином, терміни канікул встановлюються загальноосвітніми навчальними закладами за погодженням із місцевими органами управління освітою, але їх тривалість протягом навчального року не може бути менше 30 календарних днів», — наголошують у відомстві.

Питання структури навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності врегульовані статтею 16 Закону України «Про загальну середню освіту», згідно з якою структура навчального року встановлюється загальноосвітнім навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом, за погодженням із відповідним органом управління освітою, повідомили в міністерстві.

Разом із тим, у Міністерстві освіти і науки нагадали, що місцевим органам управління освітою та загальноосвітнім навчальним закладам були направлені рекомендації за орієнтовними термінами проведення канікул протягом навчального року, а саме: осінні — з 28 жовтня до 3 листопада, зимові — з 30 грудня до 12 січня, весняні — з 24 до 30 березня.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат