Щотижня в міській поліклініці реєструють 60 ужгородців із ГРВІ

01.11.2013 12:51 РАТУША

Загострення ситуації прогнозується в листопаді.


Хоча надворі нині досить тепло й ужгородці радіють «бабиному» літу, всі ми добре пам’ятаємо: тепла осінь закінчується і сезонні захворювання на грип не змусять себе довго чекати.

На запитання, які штами грипу циркулюватимуть в Ужгороді цього сезону і на коли їх прогнозують, відповідає лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

— У сезон 2013—2014 року прогнозується циркулювання трьох основних штамів грипу: грипу А (Каліфорнія), що відомий нам із 2008 року як «свинячий грип» та грип H1N1, сезонного грипу А «Вікторія» H3N2 та нового виду, якого раніше на нашій території не було — грипу В «Массачусетс».

Уже впродовж останніх трьох тижнів у Ужгороді фіксується зростання захворюваності на ГРВІ. Частіше хворіють малі діти і студентська молодь, щоденно щонайменше 60 осіб звертаються за медичною допомогою в поліклініку.

За нашими даними, від початку циркуляції вірусу в середині поточного року зареєстровано 16 756 осіб, які захворіли на ГРВІ та неважкі форми грипу. Однак цифри щодо реальної картини будуть дещо пізніше, оскільки моніторинг «епідемсезону» щойно розпочався. В Ужгородській міській поліклініці створені всі необхідні умови для якісного обслуговування дорослих і дітей у період підвищеної захворюваності на грип та ГРВІ, реєстратор прийме телефоном виклик лікаря додому або ж порадить час, у який прийом лікаря буде найбільш оптимальним.

Загострення ситуації прогнозують на початок листопада. На мою думку, потенціал нового штаму грипу В «Массачусетс» дуже високий і цього сезону багато людей захворіють саме на цю недугу, однак і ті, що не хворіли на сезонний та каліфорнійський грип, матимуть шанс їх «підчепити». Ускладнення, як і від будь-якої інфекційної хвороби, це приєднання бактеріальної флори, запалення легенів, бронхіти, загострення хронічних хвороб, отит і навіть енцефаліт. Тому, наголошую, якщо протягом перших днів хвороби вам не вдалося взяти ситуацію під контроль, зверніться за медичною допомогою до спеціалістів. Не гаючи часу, викликайте сімейного або дільничного лікаря додому або прийдіть на прийом до інфекціоніста.

Насамперед це стосується старших людей і дітей, а також хворих на бронхіальну астму, цукровий діабет, ожиріння. Слід пам’ятати, що якщо ви відразу проконсультуєтеся з лікарем та отримаєте поради щодо необхідних медпрепаратів і режиму лікування, то зможете запобігти ускладненням.

Щодо загальних порад, як протистояти сезонним недугам, то вони залишаються стандартними. Під час епідемсезону слід уникати великих скупчень людей, достатньо відпочивати й не перевантажувати організм, висипатися, їсти натуральну їжу, багато овочів і фруктів. Не слід переохолоджуватися, а ще ліпше загартовуватися з оздоровчою метою, підтримувати достатню рухову активність.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат