Вчора православні і греко-католики святкували Покрови Пресвятої Богородиці

admin 15.10.2013 13:10 РАТУША

Свято Покрови Пресвятої Богородиці є одним із найбільших релігійних свят у християн і посідає почесне місце серед інших пошанованих свят на Україні. Культ Богоматері як покровительки нашого народу існує від княжих часів, а місто Ужгород завжди знаходилося під захистом, покровом Святої Богородиці.


14 жовтня в Ужгороді на Православній набережній в Свято-Покровському храмі відбулися святкові богослужіння, які провів Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Настоятелем храму є протоієрей Миколай Кабаці.
На службу прийшло багато православних вірників. Служіння проводилися також і в одному із найдавніших християнських храмів Закарпаття – Горянській ротонді Покрова Пресвятої Богородиці в Ужгороді. Минулого року сюди перенесли копію Чудотворної ікони Божої Матері з Папської базиліки Санта Марія Манджоре (місто Рим)
На свято Покрови Пресвятої Богородиці побожні християни з сердечною любов’ю величають Пресвяту Діву й Богородицю Марію, Небесну Царицю й заступницю всіх християн. Віруючі просять у Цариці Небесного захисту і допомоги.
Приводом до встановлення цього свята стало видіння св. Андрія Юродивого, коли Царгород, столицю Візантії, оточили вороги. У храмі Пресвятої Богородиці, де зберігалися її риза та покров, правилася всеношна. Переляканий невідомістю й жахами перед нападниками, народ ущент заповнив храм. Між людьми ревно молилися про спасіння народу від вражих орд св. Андрій з учнем Єпіфаном. Коли відправа закінчувалась, св. Андрій побачив, що до царських врат, осяяна світлом, йде Богородиця у супроводі св. Івана Хрестителя та Івана Богослова.
Мати Божа зупинилася над престолом, стала на коліна й ревно молилася та проливала сльози. Вставши, вона хусткою (покровом), яку зняла з голови, покрила присутніх, показавши, що бере народ під свою опіку і вбереже його від нещастя та ворогів. Коли Божі слуги розповіли про це присутнім у церкві людям, вони з надією на опіку Божої Матері та повні радості розійшлися додому. Чутка про цю подію швидко стала відома всім. Від тієї хустки-покрови празник і дістав свою назву.
Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні. В українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови.
До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на Землі (в тому числі сівба озимих) – завершений хліборобський цикл робіт. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні.
Джерело: прес-служба Ужгородської міської ради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат