Ужгородці вчаться надавати долікарську допомогу

12.04.2013 15:01 РАТУША

 

За останні 5 років від нещасних випадків у Україні загинули 363 745 осіб. Щорічно смертельно травмуються близько 70 тис. осіб, це приблизно 200 людей щодня! Надто часто причина загибелі тисяч людей криється в тому, що їм не змогли вчасно надати долікарську допомогу. Не вистачило навичок або ж звичайної людської небайдужості.


На заняттях із надання долікарської допомоги, якій із минулого року навчають закарпатців, насамперед звучить нагадування — не проходьте мимо, кличте на допомогу, адже ставлення до інших це в кінцевому підсумку ставлення до себе самих. Інструктор ТЧХ Ірина Лебович розповіла випадок, що стався влітку на пішохідному мості. Перехожі байдуже оминали одну з жебрачок, що того дня лежала тут закривавлена. Звична ситуація: заклопотаним ужгородцям не було діла до людини з соціального дна. Звернули увагу на нещасну тільки туристи-іноземці, чим... здивували перехожих. Іноземці викликали «швидку» і не рушали з місця, доки медики надавали необхідну допомогу.

Постраждалі при нещасних випадках часто гинуть як від байдужості, так і через невміння свідка нещасного випадку прийти на допомогу кваліфіковано. Тому на кожному занятті з надання долікарської допомоги тренер ТЧХ Мар’яна Кожанова нагадує: «Ви вийшли за хлібом до сусідньої булочної й у вас тільки пакет і гаманець або ж ви в лісі збираєте гриби... І раптом ви стали свідком нещасного випадку: у чоловіка інфаркт міокарду чи сильна кровотеча через травму або перелом шийного відділу хребта внаслідок падіння, або ж поряд із вами людина, в якої відсутні дихання і серцебиття... Якими будуть ваші дії, адже йдеться про життя, яке може обірватися за лічені хвилини? Головне: не будьте байдужими, кличте інших на допомогу, дійте оперативно і за правилом: не нашкодь!»

Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування серед перших відгукнувся на пропозицію Ужгородської РО ТЧХ провести для своїх працівників курс занять із надання невідкладної долікарської допомоги. На обліку в Центрі 1134 ужгородців, 233 людей потребують догляду вдома й дуже часто саме невідкладної долікарської допомоги. Тому під час занять працівники закладу розповідали про випадки з власного досвіду, ставили запитання, вчилися швидко і правильно оцінювати обстановку, з особливою увагою знайомилися з технікою проведення реанімаційних заходів: штучного дихання, масажу серця тощо.

Курс занять із невідкладної долікарської допомоги провели нещодавно для фельдшерів медичного коледжу «Монада» й медсестер Ужгородського медучилища «Медик». Насправді нічого дивного, адже навчальний курс нинішніх студентів-медиків зосереджений на наданні кваліфікованої медичної допомоги, а ось такі заняття спрямовані на те, як врятувати життя за відсутності ліків і медустаткування, у польових умовах, опинившись сам на сам із надзвичайною подією, коли життя зависає на волосинці і згаяний час стає фатальним... По закінченні 12-годинного курсу слухачі отримують посвідчення про навички надання першої допомоги (First Aid) за сучасними європейськими стандартами, його вже отримали близько сотні ужгородців.

Хоча невідкладній долікарській допомозі на наших вітчизняних теренах навчали завжди, але робилося це по-різному — на уроках валеології, в медзакладах, Товариством Червоного Хреста. Тому на сьогодні в Україні немає єдиних загальноукраїнських стандартів із надання першої невідкладної долікарської допомоги. Відтак Червоний Хрест України ставить собі за мету підготувати інструкторів і тренерів згідно з єдиними європейськими стандартами. На кожен район у Закарпатті необхідно хоча би двоє інструкторів, які несли би ці знання в колективи й охопили якомога ширші верстви населення.

Коментарі :


12.04.2013 19:06 Иван Сергевич

жаль,что не оказалось никого из этих милых молодых людей на автовокзале вчера,верю-спасли бы может того   человека.вообще-то благородное это дело , не по нынешним дням увы


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат