Тариф на ліфт зріс, але послуги не покращилися

10.02.2012 13:38 РАТУША

Чимало ужгородців, які отримали січневі платіжки за користування ліфтами, збентежено телефонували до редакції: тарифи на ліфт суттєво зросли.

Так, із 2-кімнатної квартири тепер доведеться сплачувати 26 грн. 73 коп. та 36 грн. 95 коп. із 3-кімнатної — незважаючи на те, скільки людей «возитимуться» ліфтом, адже розрахунки чомусь проведені згідно з площею квартир, а не за кількістю мешканців-користувачів ліфта.

Щодо оплати мешканцями 2-го поверху, то згідно з пунктом 11 «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 560 від 12.07.2005, «витрати на технічне обслуговування ліфтів повинні розраховуватися без врахування мешканців квартир першого поверху», тобто згідно з чинним законодавством тільки мешканці першого поверху житлових будинків не повинні платити за ліфт.

Торік підприємство зі збитками на балансі на суму 300 тис. грн. та боргами населення в розмірі 1 млн. 300 тис. грн. змушене було призупинити роботу й шукати шляхи виходу з ситуації. Те, що тариф із 38 копійок зріс до 55 копійок за квадратний метр загальної площі, у КП «Ужгородліфт» вважають вимушеним кроком, мовляв, попередній тариф приймався у 2008 році й за цей час зросли і зарплати, і ціни на енергоносії та основні послуги.

Наразі мало віриться в те, що, масово не сплачуючи за нижчими тарифами, ужгородці кинуться платити, коли ці тарифи відчутно збільшили. Так, пен­сі­онер Іван Михайлович із вул. Минайської, 15 вважає таке підвищення цілковито необгрунтованим. «Тариф підняли майже на 50 відсотків, а ось якість послуги не покращили. Ліфт у будинку зупиняють на ремонт чи не щодня. Необхідні для заміни запчастини беруть у Словаччині як такі, що вже були в користуванні, — розповів Іван Михайлович. — Коли треба було замінити запчастину й ліфт зупинили, ми звернулися в комунальне підприємство. Три місяці чекали на заміну й її зробили за кілька хвилин тільки тоді, коли ми сплатили за запчастину 60 гривень. Ліфт має вигляд...туалету, і за такі послуги вимагають ще більшої оплати?» З наріканнями на підвищення тарифу звернулася Анна Іванівна з вул. Легоцького, 9. Ужгородка переконана, що люди платитимуть за послуги ліфтового господарства ще менше, ніж платили до підвищення тарифу, адже про покращену якість говорити не доводиться, а більшість ужгородців змушені рахувати кожну копійку...

До слова, нещодавно у двох ужгородських будинках були встановлені системи оплати за ліфт картками. Одноразове користування ліфтом мешканцям цих будинків обходиться у 22 копійки, відтак сто проїздів коштують 22 гривні. Встановлення підйомника для будинку коштувало 1 200 гривень. З огляду на це чимало ужгородців схильні вважати таке нововведення гідною альтернативою й вирішенням критичної ситуації з ужгородськими ліфтами.

ТЕГИ : ліфтове господарство

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат