Рейдерськими методами влада намагається відібрати стоматполіклініку   на Минайській

16.11.2012 13:35 РАТУША

Далі на черзі стоматполіклініка на наб. Незалежності?

Влада поступово розчищає «стомато-логічний» простір, підгрібаючи під себе стоматприміщення, де упродовж десятиліть мешканці обласного центру і краю загалом отримували кваліфіковану стоматологічну допомогу.

Так, на початку вересня ми вже писали про те, як у ЗОШ № 4 відкривали стоматкабінет із численними представниками від ОДА, облради й мерії, незважаючи на те, що власне до факту відкриття стоматкабінету чомусь так і не спромоглися провести необхідні погодження з СЕС і заповнити та підписати відповідні договори, визначити кількість практичних годин для підготовки студентів-стоматологів, перепідготовки й переквалі­фікації стоматологічних кадрів... Тоді «в жертву» стоматкабінету були «кинуті» шкільна медсестра і шкільний психолог, оскільки їх звідти «потіснили». Батьки були проти навчання дітей у класах, що через тонку перегородку зі стоматкабінетом, надання стоматпослуг стороннім особам при наявності у школі всього двох туалетних кабінок. Їх обурювало те, що обладнання стоматкабінету монтували таємно влітку, коли у школі нікого не було, без жодних дозволів та будівельних експертиз. Батьки були категорично проти незаконно спорудженого стоматкабінету. Вони вимагали відповіді на питання: чи видавалися тех­умови, дозвіл головного архітектора, висновок комісії з культурної спадщини та інші дозвільні документи на реконструкцію з бетонуванням перекриття у приміщенні медичного кабінету, оскільки будівля є пам’яткою архітектури, чи відповідає санітарним вимогам кількість санвузлів у школі, враховуючи відвідувачів стоматологічного кабінету. Батьків цікавило, яким чином буде здійснюватися контроль за допуском сторонніх відвідувачів у приміщення школи, хто сплачуватиме за воду й ін. компослуги, заробітну плату лікареві-стоматологові та асистентові (чи виділені на це кошти в міському бюджеті), кому саме надаватимуть стоматологічні послуги і за якими тарифами?..

Багатьма ужгородцями були зроблені припущення, що відкриття стоматкабінету в школі, розташованій усього за кілька сотень метрів від поліклініки на наб. Незалежності (а згодом у Лінгвістичній гімназії, ЗОШ №№ 2, 3 тощо), є грубим зазіханням власне на саму будівлю стоматполіклініки, розташовану в «козирному» місці Ужгорода, на наб. Незалежності. Тобто через мережу відкритих стоматкабінетів її функціонування можна буде визнати недоцільним, відтак прибрати до приватних рук.

Через півтора місяця «стоматологічна» тема набула свого розвитку вже з іншого, але також не очікуваного ніким боку. Профспілковий комітет Закарпатської облстоматполіклініки був змушений розіслати звернення до представників засобів масової інформації та громадськості міста Ужгорода, нарікаючи на свавільні й протиправні дії органів місцевого самоврядування міста Ужгорода.

Як з’ясувалося, 8 листопада 2012 року на адресу обласної стоматологічної поліклініки й управління охорони здоров’я ОДА на­дійшов лист-повідомлення за підписом директора департаменту Ужгородської міської ради О. Касперова про розірвання договору оренди приміщення обласної стоматологічної поліклініки № 2, що розташована в Ужгороді на вул. Минайській, 23а, хоча підстави для розірвання договору в орендодавця практично відсутні.

Оскільки стоматологів хочуть вижити із приміщення, яке будувалося у 1986 році під типову стоматполіклініку (і саме так експлуатувалося упродовж 26 років), а без роботи можуть опинитися 35 працівників медзакладу, 13 листопада відбулися збори працівників Закарпатської обласної клінічної стоматологічної поліклініки.

Стоматологів обурило те, що термін укладеної орендної угоди дійсний до 30 березня 2013 року й, за словами головного юриста поліклініки Володимира Шутка, без укладання ще одного двостороннього договору є незаконним припиняти дію чинного договору. Проте працівники поліклініки на зборах висловили гірке припущення, що навіть у разі непідписання договору розірвання керівником його просто відсторонять від посади, знайдуть для цього причини і підстави, а на його місце призначать іншого, більш «зговірливого» керівника. До того ж медики зауважили, що владі Ужгорода слід було би спочатку облаштувати для них нові робочі місця, а вже потім відбирати приміщення. Хоча чи дбала колись влада про інтереси людей?..

Головний лікар обласної стоматологічної поліклініки Ростислав Лесів на зборах колективу розповів, що коли він перебував у відпустці, без участі представників адміністрації поліклініки відбулося якесь комісійне обстеження, яке визнало, що умови орендного договору нібито не виконуються. Скажімо, були були висловлені претензії щодо санітарно-технічного стану закладу, мовляв, у поліклініці протікає дах, через що в окремих кабінетах вологі стіни, а також потребує заміни підлога в коридорах.

За словами керівника, зауваження від СЕС були враховані, а відтак вжиті всі заходи з усунення недоліків, тож на сьогодні кабінети поліклініки перебувають у належному стані. Більше того, за власні кошти тут встановили автономну систему обігрівання й заклад забезпечений гарячим водопостачанням після того, як був від’єднаний від систем центрального опалення.

Стосовно покрівлі, яка протікає під час дощу, то присутні на зборах вирішили звернутися до начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Романа Шніцера із проханням надати необхідні на ремонт кошти й не допустити розірвання угоди, а також до міського голови Віктора Погорєлова, голови Закарпатської обласної адміністрації Олександра Ледиди, очільника профспілки медичних працівників області, громадськості та ЗМІ, аби вони втрутилися в ситуацію й допомогли не допустити розірвання угоди.

Так, у зверненні зокрема йдеться: «Наразі складається враження, що відбувається рейдерське захоплення приміщення владою міста. Якщо не буде жодної реакції на наше прохання, залишаємо за собою право звертатися до президента, генерального прокурора, уповноваженого з прав людини тощо».

Для інформації. Упродовж останніх трьох років за спеціалізованою медичною стоматологічною допомогою до обласної стоматологічної поліклініки звернулися близько 130 тис. ужгородців, 10 % становлять мешканці області. В Ужгороді працюють близько 600 стоматологів, майже половина — приватники.

P. S. Коли матеріал був готовий до друку, в прокуратурі області повідомили про неправомірність функціонування стоматкабінету в ЗОШ № 4 через численні порушення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат