Влада Ужгорода відверто нехтує необхідністю проведення дератизаційних заходів...

20.04.2012 20:41 РАТУША

...у той час, як у місті зафіксовано новий випадок захворювання на лептоспіроз.

Щорічно в Україні фіксуються 700—800 випадків захворювань на лептоспіроз. Закарпаття є регіоном із вираженим епізоотологічним і епідеміологічним потенціалом природно-осередкових інфекцій. Щорічно тут фіксується 50 і більше випадків захворювань на лептоспіроз серед сільських мешканців, а також бомжів у містах.

Коментує ситуацію головний лікар Ужгородської дезінфекційної станції Юрій Ухаль.

— В Ужгороді за останні три роки зафіксовано 8 випадків захворювань на лептоспіроз, із них три зі смертельним кінцем. Днями стався новий випадок захворювання на лептоспіроз, що не може не турбувати нас, медиків, адже це захворювання є вкрай небезпечним.

Основними носіями лептоспірозу є пацюки, польові та хатні миші. Збудника інфекції гризуни виділяють із сечею, забруднюючи продукти харчування, воду та навколишнє середовище. Зараження людей відбувається переважно влітку та восени під час проведення сільськогосподарських робіт і купання у відкритих водоймах. В організм людини збудник інфекції потрапляє через ушкоджену шкіру або слизові оболонки рота і очей, уражаючи печінку та кровоносні судини.

Лікування хворого на лептоспіроз є довготривалим та дорогим. Надзвичайно важливо вчасно звернутися за медичною допомогою до лікаря, зволікання на кілька днів найчастіше призводить до смерті хворого.

Те, що лептоспіроз вражає населення міста, є насамперед наслідком зменшення числа профілактичних дератизаційних заходів. Контроль веде спе-ціалізований підрозділ — відділ профілакитичної дезінфекції Ужгородської дезінфекційної станції. Згідно з результатами контролю, заселеність будівель гризунами стабільно висока. Причиною цього є те, що розташовані на території міста підприємства, організації та установи часто відмовляються від послуг дезслужби. Інші хоч і укладають угоди на зменшені площі, та не завжди розраховуються за надані послуги в повному обсязі.

Позитивний результат у боротьбі з гризунами можливий тільки при 2-разовій суцільній дератизації. Однак протягом останніх двох років такі заходи на території міста через брак фінансування з боку місцевих органів самоврядування не проводяться попри те, що Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» зобов’язує органи місцевого самоврядування проводити профілактичні дератизаційні роботи. До того ж суцільна дератизація повинна проводитися в певні пори року, щоб забезпечити максимальну її ефективність, а саме навесні в період масового виплоду гризунів (березень—квітень) та восени під час облаштування гризунами своїх нір і до їх повернення в будівлі.

Питання попередження лептоспірозу та інших зооантропонозних інфекцій повинні бути під постійним контролем органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які мають спонукати керівників підприємств, установ та організацій укладати з відділами профілактичної дезінфекції угоди на проведення систематичних дератизаційних заходів у будівлях та на територіях, а за надані послуги вчасно розраховуватися.

За інформацією фахівців, на планеті мешкають близько ста видів пацюків, а на території України — лише два, сірий і чорний пацюки. Проте вони значно крупніші й небезпечніші, здатні гризти електричні проводи, кабелі, завдаючи значної матеріальної шкоди. І чим більше ми економимо на боротьбі з гризунами, тим плодючішими й зажерливішими вони стають, залишаючись носіями важких інфекційних захворювань — туляремії, черевного тифу, сказу, енцефаліту, чуми, парші, трихінельозу, лептоспірозу.

ТЕГИ : щурівіктор погорєлов

Коментарі :


27.04.2012 18:33 Вася

їм же треба за щось жити


26.04.2012 20:59 ввв

А за що ЖКХ беруть квартплату? Хіба деретизація не входить в склад квартплати? Але ж вони це не роблять, а владі байдуже.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат