Скринька Пандори

08.10.2021 17:02 ПОЛІТИКА

У той час, коли в Україні фіскальні органи тиснуть на бізнес, обкладаючи непомірними податками, багато політиків та чиновників ховають свої гроші в офшорних зонах, щоб податки не платити взагалі. Займався цим і Зеленський. Щоправда, перед самим президентством свої активи… віддав безкоштовно товаришу.

Pandora Papers — це спільний проєкт понад 600 журналістів-розслідувачів із 117 країн світу, який розкриває секретну фінансову діяльність 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, а також більш як 330 чиновників та знаменитостей у 90 країнах світу.

Для приховування фінансових операцій політики використовували фірми, зареєстровані в офшорних зонах, щоб уникати сплати податків, підзвітності, накопичувати статки та в окремих випадках — виводити й відмивати незаконно отримані кошти.

Автори розслідування дослідили 12 мільйонів конфіденційних файлів, отриманих із витоку інформації. Це документи 14 фірм-реєстраторів офшорів, тобто офіційних провайдерів юридичних послуг для компаній.

Одним із державних очільників, що згадуються в офшорних документах за 2012—2020 роки, виявився й Президент України Володимир Зеленський. В оприлюднених українськими журналістами документах ідеться про фінансові трансакції офшорної мережі студії «Квартал-95» 2012—2019 років.

Отримані журналістами документи юридичних фірм-реєстраторів офшорів свідчать, що у 2012 році, ще до обрання президентом, Зеленський та його партнери зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. В центрі цієї мережі перебувала фірма Maltex Multicapital Corp. Згідно з документами витоку, Maltex була порівну поділена між офшорами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів, співзасновників «95-го кварталу», та сценариста й режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Відповідно до документів, на які посилаються журналісти, за три тижні до першого туру президентських виборів 2019 року свою частку в 25 % у Maltex Зеленський безоплатно передав своєму бізнес-партнеру та першому помічнику Шефіру.

У розслідуванні фігурує фірма Davegra Limited Івана Баканова, друга дитинства Зеленського, ексюриста «95-го кварталу» та нинішнього очільника СБУ. Саме вона була номінальним власником Maltex Multicapital Corp. Компанія Баканова зберігала трастову декларацію. Це документ, що містить список реальних бенефіціарних власників Maltex та розміри їх часток у бізнесі. Після призначення на посаду голови спецслужби Баканов передав компанію Андрію Яковлеву.

Тобто перше, про що свідчать Pandora Papers, — це те, що бізнес-структури Зеленського могли уникати в період 2012—2019 років сплати податків в Україні. А інформація про їхніх реальних власників була засекречена.

У розслідуванні також йдеться про те, що, починаючи з 2012 року, офшори власників і засновників «Кварталу-95» нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія почала співпрацювати з телеканалом «1+1».

Словом, ми знову прославилися. І якщо топ-чиновники України ховають свої кошти в офшорних зонах, то про членство в Євросоюзі та НАТО нам можна і не мріяти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат