Державу рятували від банкрутства

03.04.2020 17:32 ПОЛІТИКА

На які жертви довелося йти Зеленському.

Попри карантин президент Зеленський змушений був просити Верховну Раду зібратися, щоб ухвалити деякі необхідні закони. Річ у тім, що в бюд­жеті виникла дірка у 200 мільярдів. Її потрібно було якось закрити. Олігархів Зеленський вже більше не міг просити. Він і так підсів на їхній гачок, коли зібрав у себе і попросив підтримати регіони. Навіть розподілив, хто з олігархів, за який регіон відповідає.

Звичайно, що наші олігархи просто так не допомагають. Вони звикли грабастати на всьому. Тому з олігархами Зеленському ще потрібно буде якось розраховуватися.

Президент розумів, що просити ще більше грошей у олігархів означає повністю бути від них залежним. Просити грошей у Росії він також не хоче, бо пригадує, чим закінчив Янукович, коли попросив 3 млрд. доларів від Путіна. Останній варіант — просити гроші від Міжнародного валютного фонду.

Але МВФ мав свої умови — нарешті прийняти закон про ринок землі і прийняти закон, яким забороняється повертати банки після їх націоналізації колишнім власникам. Фактично це означало — ухвалити закон, яким буде заборонено повернути Приватбанк Коломойському.

Зеленський прекрасно знав, що значна частина депутатів Ради у фракції «Слуга народу» є конкретними людьми Коломойського. Фактично вперше сталася ситуація, коли провладна фракція розкололася і про монобільшість уже не можна говорити. Зеленському потрібно було йти на компроміси. І пішов він назустріч як прокремлівській фракції «Опозиційний блок» Медведчука—Рабиновича, так і   назустріч Порошенку, Вакарчуку та Тимошенко.

Для початку пропутінцям він віддав посаду міністра охорони здоров’я. Новим міністром став Максим Степанов. Щоб зрозуміти хто це, то ось лише деякі факти: ніколи не працював у медичній сфері, народився в Росії, його батько у Слов’янську був лікарем і опинився у списку сепаратистів сайта «Миротворець».

Тим не менше, обидва закони у Раді були ухвалені. Допомогли ті ж таки медведчуківці щодо закону про банки та порошенківці щодо закону про ринок землі. Тепер відкрито зелену дорогу до отримання фінансових кредитів від МВФ. Але наразі навіть ніхто не думає, як ті гроші потім повертати. Адже навряд чи наша країна буде мати «зайві» кошти на повернення кредиту в умовах економічного спаду через коронавірус.

Окрім того, якщо з законом про заборону повернення банків колишнім власникам ще якось усе зрозуміло і тут буде внутрішній конфлікт у середині «слуг народу», то про ринок землі владі ще багато потрібно пояснювати людям, що це для них не є небезпекою.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат