Виборчі хроніки. Ужгород

31.10.2020 20:55 ПОЛІТИКА

Ці вибори в Ужгороді були занадто брудними. Першими у кампанію включилися колишній заступник мера Білак, сам мер Андріїв та представник «Слуг Народу» Щадей. Почи- налося все з білбордів, а потім кампанія перейшла в інтернет. Більшість кандидатів створили у соцмережах групи, які стали зливом для бруду.

І Андріїв, і Щадей намагалися перевести кампанію у боротьбу між ними двома і обидва подавали себе за «добро», а опонента за «зло». Але цього разу ця схема не спрацювала.

А все через те, що останнім включився в кампанію і громадський діяч та тричі мер Ужгорода Сергій Ратушняк. І якщо Андріїв та Щадей тратили тисячі доларів на рекламу у тому ж Facebook, то Ратушняк не потратив жодної копійки. Вся його рекламна кампанія складалася з невеликих накладів буклетів та спецвипуску газети. Було також розміщено декілька білбордів, хоча у опонентів білбордів по місту було близько сотні.

Штаби Андріїва та Щадея бачили, що Ратушняк не веде активної рекламної кампанії, тому не сприймали його за серйозного опонента, а придворні служби робили соцопитування, які ставили Ратушняка мало не в другий десяток у рейтингу кандидатів.

Але раптом штаб Щадея зробив соціологічний замір і стало зрозуміло, що саме Андріїв та Ратушняк потрапляють у друге коло. І тут почалося щось неймовірне. Лише за день тиші у суботу та у сам день голосування щадеївці виригнули 6 фейкових відеороликів з брудом на Ратушняка і настільки щедро це проплатили, що соцмережі не наважилися цей бруд видаляти.

Активізувався і Андріїв. І якщо перед цим Андріїв та Щадей обливали брудом одного через цільові групи у Facebook, то цього разу вони обидва накинулися на Ратушняка.

Вдавалися вони і до методів незаконної агітації. Зокрема, Андріїв мав би бути у передвиборчій відпустці, але він активно піарився на різних заходах. Найбільш блюзнірським було відкриття спортивного майданчика на Можайського та недобудованого дитячого майданчика у Боздоші. Ну і обіцянки, обіцянки, обіцянки.

КОМАНДА МЕРА УЖГОРОДА ПЕРЕД ВИБОРАМИ РОЗДАЛА ПЕНСІОНЕРАМ ШПАРГАЛКИ

В Ужгороді пенсіонери приходили на виборчі дільниці зі шпаргалками від партії мера Ужгорода Богдана Андріїва — «Батьківщина».

Про це повідомив блогер Віталій Глагола.

Пенсіонери приходять з листками, які нагадують бюлетені, і на них написано «Голосуй вірно» з позначкою навпроти партії «Батьківщина».

Як відомо, наразі колишні представники партії Андріїва «Відродження» наразі стали прибічниками партії «Батьківщина». А офіс «Батьківщини» знаходиться у будівлі колишнього Ексімбанку і ця будівля належить родині Андріїва.

В УЖГОРОДІ В ОДНОМУ З ОКРУГІВ У БЮЛЕТЕНІ ПІД ОДНИМ НОМЕРОМ БУЛИ ДВА ПРІЗВИЩА КАНДИДАТІВ

У бюлетені на другому окрузі в Ужгороді навпроти партії «Європейська солідарність» під номером чотири були два різні кандидати

Помилка була виявлена лише вранці в день голосування, тому про передрук бюлетенів вже не йшлося.

Територіальна виборча комісія звернулася за поясненням до ЦВК і в ЦВК лише порадили враховувати голоси за весь список партії і конкретних кандидатів, які позначені без помилок у порядковості. А інші кандидати, у яких порядковий номер порушено, залишилися ні з чим, у цьому випадку буде зараховуватися лише голос за партію.

Зараз багато що залежить від юристів партії «Європейська солідарність», які можуть домогтися переголосування у своєму окрузі.

РОЗРИВ МІЖ ЩАДЕЄМ ТА РАТУШНЯКОМ ЛИШЕ 100 ГОЛОСІВ

Дивно було бачити перші результати. Зокрема, екзитпол Шустера показував, що Щадей лише трошки програв Андріїву і значно відірвався від Ратушняка.

Офіційні результати ТВК пообіцяла оголосити тоді, коли цей номер вже друкувався, тому точних цифр ми не маємо, але паралельний підрахунок голосів одного зі штабів показав, що між Щадеєм та Ратушняком всього 100 голосів, а відставання Щадея від Андріїва 2500 голосів.

Але несподівано почалися якісь незрозумілі перерахунки, включилися люди Горвата і цифри за Щадея чомусь почали рости. Навіть представник ТВК почав ставати на бік Щадея, мовляв, у другий тур проходять Богдан Андріїв та Віктор Щадей. При цьому, Щадей програє Андріїву 2300 голосів і виграє у Ратушняка не 100 голосів, як повідомляли деякі штаби, з посиланням на паралельні підрахунки, а на понад тисячу голосів.

Наразі йде перерахунок голосів на двох дільницях, але суттєвих змін у результатах не очікується, — переконували в ТВК. І тут згадався фінт зі зникненням 1000 бюлетенів у день виборів. Пригадалися також вже підписані протоколи ще перед голосуванням на деяких дільницях. А що вже казати про дільницю, де раптово вимкнули світло і дільниця так і працювала при свічках. А походити ромів на дільниці строєм? І тоді стало зрозуміло, що деякі штаби пішли на відверті фальсифікації. Страх перед Ратушняком виявився для них визначальним і таким, що змусив діяти ці штаби поза правовим полем.

Другий тур виборів на голову Ужгорода відбудеться 15 листопада. Андріїв вже відчув себе переможцем і дав пресконференцію, як він чесно виграв перший тур. А Щадей натягнув на себе окуляри, видавив із себе інтелігентну міму і також заговорив про те, як він чесно боровся, а проти нього працювали брудно.

ЧОМУ ЧИННИЙ МЕР УЖГОРОДА АНДРІЇВ У БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ ПРОГРАЄ ЦІ ВИБОРИ

На цих виборах Андріїв та Щадей викинули величезні суми на кампанію. І якщо з Андріївим було зрозуміло — він має достатньо коштів, як офіційно зароблених, так і отриманих з різних оборудок, то Щадея щедро обдарювали грошима його меценати зі «Слуг Народу» та «Рідного Закарпаття». Лише на рекламу у Facebook Андріїв та Щадей витратили тисячі доларів, а окрім того, у кожного з них було з сотню білбордів по всьому місту. Штаб Щадея не скупився на спецвипуски своєї газети «УжСіті», а Андріїв щедро фінансував газету «Ужгород».

Відразу після виборів Віктор Щадей написав, що результати екзит-полу будуть неточними, бо їх не проводили на ромських дільницях, де, на думку Щадея, виборці з табору були куплені його конкурентом Андріївим. Хоча, насправді, у списку партії «Рідне Закарпаття», яка підтримала офіційно саме Щадея, є чинний депутат міськради, ромський активіст Мирослав Горват. Тому роми, які довіряють Горвату, голосували саме за Щадея, а роми, які не довіряють Горвату, голосували масово за Андріїва. По ромській лінії у цих двох кандидатів паритет.

Тепер ясно, що це той електорат, який незабаром вирішуватиме долю будь яких виборів, бо при таких невеликих явках саме ця етнічна група залишатиметься найбільш організованою і по команді барона голосуватиме так, як скажуть.

Тепер експерти сперечаються, хто ж переможе у другому турі. Звичайно, що різниці немає. Це програш у будь якому випадку. Рафіновані казнокради прагнуть влади. Не варто зараз говорити, що голоси за якогось із кандидатів, які не пройшли до фіналу, перейдуть за того чи іншого кандидата. Цього не станеться. Більшість виборців, які не були ні за Андріїва, ні за Щадея, не прийдуть голосувати у другому колі. Ми будемо свідками занадто низької явки. І станеться так, що долю міста на майбутні 5 років вирішуватиме 20 % від усіх мешканців. І це трагедія для міста.

Звичайно, що у такій ситуації більше шансів має Андріїв, у якого вже є свій стабільний електорат. Це ті ж таки бабусі з багатоповерхівок, яким не вистачає коштів заплатити за якісь послуги ОСББ і вони радіють, що за них ці кошти хтось внесе за умови голосування за мера Андріїва. І ці бабусі, а також роми, будуть тими групами, які добре пригодовані Андріївим і принесуть йому перемогу.

Тому це подвійний сум. Тобто, окрім того, що долю міста визначатимуть мало його мешканців, а окрім того, це мешканці, яким взагалі потрібно заборонити голосувати. У цьому випадку хорошим прикладом є Данія. Тут голосувати можуть лише корисні для суспільства люди. Ті, хто працює і сплачує податки.

Та навіть якщо Андріїв стане головою Ужгорода, він таки програв. У нього не буде підтримки у раді.

Ось результати екзит-полу по партіям:

«Зрозуміло, що «Батьківщина» Андріїва набрала доволі багато голосів. Це не з раптової любові ужгородців до Юлії Тимошенко, а через те, що Андріїв та його команда комунальників і деяких голів ОСББ палко опрацьовували електорат. Електорату, головним чином пенсіонерам, які залежні від прихильності голів ОСББ та комунальників, втовкмачували, що голосувати потрібно не лише за Андріїва, але й за партію «Батьківщина». Не дарма ж пенсіонерам роздавали спеціальні шпаргалки для голосування.

Однак, як бачимо, «Батьківщина» не матиме більшості в раді. А от «Рідне Закарпаття» та «Слуги Народу», які підтримують Щадея, керуватимуть всіма процесами у раді і у випадку обрання мером Андріїва, той не матиме шансів на будь-які рішення, які йтимуть в розріз з позицією партій більшості. Принаймні, красти масштабно лише для себе вже не вдасться, а хабарі для депутатів від «Слуг Народу» та «Рідного Закарпаття» доведеться давати занадто великі.

Якщо Андріїв і стане мером, то перший період він займатиметься скупкою депутатів для створення своєї більшості, а це колосальні витрати.

Ну і не потрібно забувати, що протягом двох тижнів, які залишаються до другого кола, явно підключить всі свої ресурси і СБУшник Олексій Петров. І не виключено, що знайдеться багато приводів нарешті покарати корупціонерів від команди Андріїва, бо справ кримінальних відкрито багато, а покарання поки немає», — пише Prozak. info.

Так воно і є. Мер Андріїв буде на гачку. Аж поки не почне ділитися з губернатором.

Але хіба місту від цього буде легше?

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат