Олександр Шпеник: Найважливіші питання потрібно вирішувати зі всіма ужгородцями на референдумі

18.10.2020 20:35 ПОЛІТИКА

На Закарпатті була потреба у регіональній політичній силі. Спроби створити такі партії були. Зокрема свого часу Віктор Балога заснував партію «Єдиний Центр», але цей проект розвалився, і зараз у родини Балог інший політичний проект — Блок імені Андрія Балоги. Але родинна партія так і залишається родинною.

Ще один політичний проект із претензією на місцевий появився з подачі чотирьох закарпатських багатіїв, які у парламенті входять до групи «Довіра», створену під олігархів Веревського та Хомутинника. Цей проект хоч і називається «Рідне Закарпаття», але відчувається прихований пафос і явно відштовхують фінансові апетити засновників цієї партії.

Багато закарпатців різних національностей дедалі прихильнішими стають до Демократичної партії угорців України. Це не КМКС, а давня самостійна закарпатська партія, яка об’єднала не тільки угорців, а й закарпатців багатьох національностей. Ми поставили кілька запитань лідеру Ужгородського осередку Демократичної партії угорців України, директору Українськоугорського наукового інституту Олександру Шпенику.

— Серед десятків партій виборцю не завжди легко зорієнтуватися. Як позиціонується ваша партія? Чому голосувати саме за вас? Або скажемо так: чим ви відрізняєтеся від інших?

— Усе просто, ми єдина закарпатська партія, за якою не стоїть жодна олігархічна структура. Ні ужгородська, ні закарпатська, ні київська чи ще якась. У нас також немає фінансування з будь-якої іншої країни. У цьому сенсі ми єдина партія, яка може і буде представляти інтереси виключно ужгородців, а не захищати якісь інтереси засновників чи спонсорів.

У списку нашої партії немає жодного чинного депутата чи чиновника. Ми є таке собі об’єднання самодостатніх людей, які вже досягли значних успіхів у своїх галузях, тому у нас немає бажання влади заради влади.

— Тоді якою ви бачите роботу в міськраді? Над чим хочете працювати?

— Для нас головне, щоб всі дії влади були чесними та прозорими. Кожна бюджетна копійка повинна бути під контролем і витрачатися раціонально. Те саме стосується землі та майна. Це все належить ужгородцям, і вони мають право знати, як влада розпоряджається їхніми коштами, майном та землею.

Окрім того, влада не має права вирішувати надважливі питання міста, не порадившись із самими мешканцями Ужгорода.

— Тобто, що ви пропонуєте? Референдум?

— Так, саме референдум. Якщо питання стратегічне для міста, якщо його реалізація значним чином стосується всіх мешканців міста, то, будь ласка, виносьте це питання на референдум. Ми, до речі, маємо намір запитати ужгородців, як вони ставляться до повернення місту історичної назви.

— Чому ваша партія появилась лише тепер? Ви молода партія?

— Зовсім ні. Ми не з тих політичних проектів, які з’являються лише під конкретні вибори. Демократична партія угорців України буда заснована ще в 2005 році, як політичне крило Спілки угорців України (UMDSZ), яка веде свою історію з 1991. Тобто, майже 30-річна історія.

— У списках вашої угорської партії є люди інших національностей?

— У списках кандидатів від нашої партії ви знайдете людей різних національностей — угорців, русинів, українців, швабів, словаків. Як і протягом останніх 1000 років ми йдемо разом із тими, хто провідує наше повернення до європейського коріння, хто розділяє толерантність, терпимість, демократичність.

— Багато партій перед виборами займаються меценатством. Ви щось подібне робите?

— Ні! У жодному випадку. Я розумію, на що ви натякаєте, але ми гроші не роздаємо. Проте, у програмі нашої партії є створення бюджету для допомоги хворим дітям. Це щира благодійність, а не завуальований підкуп.

— Чи є щось таке, що для вас би було дуже важливим у роботі?

— Я завжди у всьому прагну справедливості. Це стосується й історичної справедливості. До прикладу, мені не зрозуміло, чому досі не всім населеним пунктам повернуто їхні історичні назви. Ми, до речі, за повернення історичної назви і нашому місту. Можливо, це і є одним із питань, яке ми б хотіли винести на референдум.

— Що хотіли би сказати читачам-ужгородцям?

— Дорогі друзі, у нашому списку є багато поважних ужгородців. Упевнений, що Ви знайдете між ними і своїх знайомих, друзів. Вибирайте по совісті, проголосуйте за своїх.

Олександр Немеш

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат