Доведено причетність «Рідного Закарпаття» до телефонних атак на Виноградівщину (ФОТО, ВІДЕО)

05.10.2020 12:34 ПОЛІТИКА



На вихідних мешканцям Виноградівщини надходити телефонні дзвінки від «чорних соціологів» з прихованою агітацією під виглядом анонімного соцопитування.

Так само як і вчора, голос по той бік телефона бажав доброго здоров’я і пропонував прийняти участь в анонімному соцопитуванні, яке, насправді, містило приховану агітацію за Степана Бочкая і «чорний піар» в бік його опонентів. Але, якщо учора виноградівців турбували з київського, а сьогодні з львівського стаціонарних номерів. Сценарій діалогу, а також питання і відповіді «чорних соціологів» не змінилися.


— Бажаю Вам міцного здоров'я, моє ім'я Ірина. Ми проводимо опитування громадської думки. Це повністю анонімно. Хочу задати Вам два короткі опитування протягом однієї хвилини. ...Якби вибори на голову Виноградівської ОТГ відбулись найближчої неділі, за кого з перерахованих кандидатів Ви б проголосували: Бочкай Степан, діючий мер міста Виноградів; Бушко Іван, екснардеп від «Партії Регіонів»; Сігеті Марія, висуванка команди Андрія Балоги; я ще не знаю, не визначиласб; не голосуватиму; з цього списку не підтримую жодного.
— За Бушка Івана Івановича.
— Так, дякую. На Вашу думку, відкриті справи про вчинення кримінального проступку проти екснардепа від «Партії Регіонів» Івана Бушка - це: дійсно злочин, політичне переслідування, або інше?
— Політичне переслідування.


Повна версія телефонного діалогу доступна ТУТ.

Голос Карпат дослідив, що за телефонними атаками на Виноградівщину стоїть політична партія «Рідне Закарпаття». Також ми пояснюємо, що таке кол-центри і скільки коштують їхні послуги в період виборів.

Соціологія від «Рідного Закарпаття»

Згадане «соцопитування» виноградівчан проводили оператори кол-центру ТОВ «Роботизовані телесистеми».

Компанія заснована в червні 2019 року і серед своєї діяльності має КВЕДи на діяльність телефонних центрів (82.20) та дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки (73.20). Зареєстрована вона у місті Києві по вулиці Левітана будинок 3, квартира 42. За цією адресою знаходилася також політична партія «Київська громада» до того, як у лютому 2020 року, вона стала політичним проектом під місцеві вибори чотирьох закарпатських нардепів-мажоритарників - Лунченка, Петьовки, Горвата і Поляка.

Керівником ТОВ «Роботизовані телесистеми» та ПП «Київська громада» значиться луганчанин Антон Соколов, котрий був помічником народного депутата 7 скликання, Міністра оборони України, Павла Лебедєва. Останній, зокрема, засуджений в Україні за держзраду і переховується в анексованому Криму.

Засновниками та бенефеціарами «Роботизованих телесистем» значаться Юлія Соколова та нардеп 5 (Батьківщина) і 6 (Партія регіонів) скликань Олег Надоша з Кременчуга.

Агітація через кол-центри

Із практикою залучення кол-центрів як інструменту для прихованої агітації під виглядом анонімного соцопитування Виноградівщина зустрілась вперше. «Чорний піар» та інформаційні маніпуляції по відношенню до опонентів Степана Бочкая під час цього опитування вказують, що це «темні» передвиборчі технології.

Кол-центри користуються злитими базами номерів мобільних операторів кількарічної давнини. У випадку опитувань, вони роблять виборку своїх жертв по конкретному регіону чи району. Саме тому вчора і сьогодні дзвінки надходили не лише до тих виноградівців, котрі перебувають в місті чи районі. Телефонували також до тих, котрі знаходяться за межами району чи встигли переїхати.

Вартість одного такого дзвінка у кол-центрі до 30-ти гривень в залежності від діалогів. Наприклад, пакет зі 100 діалогів коштує 3000 гривень, а з 2000 – 50 000 гривень. Термін виконання «замовлення» 1-3 тижні. У період виборів ці терміни скорочуються, що впливає і на ціну послуг в рази. Тоді один дзвінок може коштувати близько 100 гривень.

Ще одна ціль таких опитувань - сформувати у респондентів потрібну для замовника думку за домопогою інформаційних паніпуляцій. Чим більше електорату вдасться переконати, що один хороший, а інші погані, тим більша ймовірність, що проголосують за «хорошого». Грубо кажучи, у даному випадку це виглядає як «я теж голосую за найкращого мера західного регіону, бо і так всі знають, що він найкращий». Уже у цьому випадку вартість послуг зростає в рази, бо для бажаного результату до опитування потрібно залучити до половини електорату регіону.

Для Виноградівщини напередодні місцевих виборів - це ще один «темних» передвиборчих технологій з боку «Рідного Закарпаття». Минулого тижня кандидату-самовисуванцю Івану Бушку попсували білборди, а в регіональних онлайн-ЗМІ ширився «чорний піар», який потім платно рекламувався в мережі Фейсбук. Також інформагенція «Голос Карпат» три минулі дні потерпала від DDoS-атак.

goloskarpat.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат