Закарпатські депутати закликають главу уряду звільнити в. о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун

02.04.2018 16:54 ПОЛІТИКА

Відбулася знакова сесія Закарпатської обласної ради. Пристрасті розгорілися, коли Геннадій Москаль попросив депутатів поставити у порядок денний звернення до міністра МВС Арсена Авакова щодо прослуховування керівників управлінь в Закарпатській області. Відразу у кількох кабінетах деяких структур області було виявлено підслуховуючі пристрої. Геннадій Москаль вимагає пояснень, чи це була вказівка згори, чи це ініціатива когось із місцевих, бо прилади були зроблені доволі «кустарним способом».

Були у депутатів питання і до звіту начальника департаменту освіти ОДА Ганни Сопкової. Депутати питали її, чому область на останньому місці в Україні за результатами ЗНО.

Обговорювали депутати облради і питання ремонту доріг. Вони у незадовільному стані, а центральна влада не поспішає фінансувати ремонт доріг. Один із депутатів навіть запропонував усім складом ради навідатися до Президента України і розповісти йому про проблеми області віч-на-віч.

Але чи не найбільше пристрасті розгорілися під час прийняття звернення до глави уряду Володимира Гройсмана щодо необхідності відставки в. о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. На думку депутатів, запропонована Уляною Супрун реформа зруйнує медицину в країні.

«Ми, депутати Закарпатської обласної ради, звертаємося з приводу незадовільного здійснення реформ у галузі охорони здоров’я в Україні та невідповідності  Уляни Супрун посаді міністра охорони здоров’я України, обов’язки якого вона виконує з 1 серпня 2016 року.

Із часу покладення на неї виконання обов’язків міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун щодня анонсувала нові реформи, проекти та схеми, покликані зробити медичну допомогу якісною та доступною, натомість у медицині повний розвал — галузь зазнає гострого недофінансування. Система охорони здоров’я уражена корупцією від первинної ланки і до найвищого рівня — державних програм із закупівлі ліків, тендерів, а більшість українців не в змозі платити за лікування. Як заявила нещодавно сама п. Супрун, майже 70 % жителів України  через брак коштів лікуються самі.

Обурення викликає заява Супрун про те, що міністерство більше не фінансуватиме програму державної допомоги «Онкологія» і не виділятиме гроші на лікування онкохворих. За словами Супрун, МОЗ тепер концентрується на профілактиці хвороб, а не їх лікуванні.

Пропонована нею медична «реформа» може привести і до масового закриття лікарень: передбачається, що фінансування державних і комунальних установ не здійснюватиметься з держбюджету з 1 січня 2020 року. Крім того, через імітацію боротьби з корупцією у сфері державних закупівель країна отримала понад рік затримки із постачанням лікарських засобів та медичних інструментів, а намагання МОЗ запровадити госпітальні округи призвели до масових акцій протесту. Від непослідовних кроків потерпають насамперед місцеві ради, оскільки вони вимушено дофінансовують медзаклади та лікарні, від яких практично відмовляється уряд. Близько 70 тисяч лікарів уже емігрували з України за останні кілька років, якщо так триватиме й далі, наша держава взагалі залишиться без фахівців. Також слід зазначити, що роботу МОЗ із виконання бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном», на яку було виділено понад 336 млн. грн., визнано незадовільною.

Враховуючи викладене, просимо дати принципову оцінку діяльності в. о. міністра охорони здоров’я України У. Супрун. Вважаємо за доцільне звільнити її з посади в. о. міністра охорони здоров’я України та невідкладно внести подання до Верховної Ради України про призначення міністром охорони здоров’я України особи з належним рівнем освіти та компетентності», — йдеться у зверненні.

За це звернення проголосувало 35 депутатів ради.

Депутати також прийняли звернення щодо заборони носіння балаклав під час масових акцій. Окрім того було прийнято ряд важливих програм та внесено зміни до бюджету.

На завершення голова облради запросив всіх депутатів на фестиваль писанки «Воскресни, писанко!», що на площі Народній.

ТЕГИ : уляна супрунгеннадій москаль

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат