Сергій Тарута: Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів країн Східної Європи

30.11.2018 22:24 ПОЛІТИКА



Лідер партії «Основа» Сергій Тарута, відомий в усій Європі промисловець і антикризовий менеджер, заявляє про необхідність повернути повагу до людини праці в Україні.

— Сергію Олексійовичу, як ви оцінюєте ініціативи уряду щодо виведення зарплат з тіні і підвищення мінімальної зарплати?

— У цих ініціативах влади взагалі немає економічного сенсу і здорового глузду. Влада просто вирішила себе прорекламувати перед виборами. І робить це за рахунок посилення тиску на бізнес. Адже для обґрунтованого підвищення зарплат потрібні об’єктивні економічні передумови. А їх немає. Перш ніж вимагати від бізнесу підняття зарплат, влада повинна знизити величезне навантаження на фонд   оплати праці підприємств, дати підприємствам стимули до модернізації виробництва.

— Але ж офіційна статистика фіксує зростання економіки на рівні близько 3 %. Цього замало?

— За таких темпів зростання Україна навряд чи коли-небудь наздожене сусідні країни Європи. За обсягом ВВП на одного працюючого Східна Європа і країни Балтії випереджають Україну вже тричі. За одну годину середньостатистичний робітник у Литві, за розрахунками Світового банку, виробляє майже вчетверо більше національного продукту, ніж українець, а продуктивність праці словаків перевищує нашу вп’ятеро, німців і французів — вчотирнадцятеро.

Підвищення зарплат у будь-якій країні має відповідати зростанню продуктивності праці в економіці. Тому зарплатні гасла влади — це обман. Реальні доходи більшості українців, як і раніше, залишаються надзвичайно низькими. Україна перетворилася на найбіднішу країну в Європі.

— Що пропонує партія «Основа» в цій ситуації?

— Ми пропонуємо українському суспільству єдино можливий позитивний сценарій для України — економічне зростання не менше 10—15 % на рік. Частина нашої команди брала участь у розробці стратегії розвитку України до 2030 року. І наші висновки про те, що Україну врятує лише бурхливе економічне зростання, підтверджені розрахунками. «Основа» — партія людей справи, і тому ми вважаємо неприпустимою бідність людини праці. Ми повернемо повагу до праці — через гідні зарплати і високу якість життя трудівників. Повага до праці — одне з основних положень нашої програми «Принципи поваги».

— Яких доходів, на вашу думку, гідні українці?

— Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів у країнах Східної Європи. Зараз середні зарплати в Польщі, Словаччині та Угорщині складають 660—750 євро на місяць. Тому в Україні наші найближчі цільові показники — забезпечити протягом трьох років рівень зарплати в 20—25 тис. грн. і пенсії — в 10—15 тис. грн.

Прикладів того, як в порівняно короткі терміни країни досягали реального зростання зарплат, у світовій економіці достатньо. Наприклад, у низці країн Східної Європи мінімальна зарплата за останні 10 років реально зросла вдвічі-тричі. Середньорічний приріст при цьому протягом 2008—2018 рр. становив від 4 % в Чехії і Польщі до 9—12 % в Болгарії і Румунії. Для такого швидкого зростання добробуту українських громадян необхідна реалізація нової економічної політики і повне перезавантаження влади в країні. Тільки в цьому випадку економіка країни зможе розвиватися темпами не менше 10—15 % за рік.

Партія «Основа» ставить перед собою завдання забезпечити до 2030 року ВВП країни на рівні 710—750 млрд. доларів, що дозволить Україні ввійти в топ-30 найбільш розвинених економік світу.

— Які ще заходи дозволять повернути повагу до чесної праці в Україні?

— Необхідно знизити податкове навантаження на працю в нашій країні з 41,5 % до 25 %, тобто єдиний соціальний внесок — до 15 % і податок на доходи фізосіб — до 10 %. Крім того, ПДВ повинен бути знижений з 20 % до 15 %, а податок на прибуток варто замінити податком на виведений капітал. Ми впевнені, що такі заходи позитивно вплинуть на розвиток виробництва в країні, пожвавлять економічне зростання і призведуть до збільшення зарплат у людей праці.

— Яка кінцева мета вашої програми поваги?

— Реалізація в повному обсязі програми «Принципи поваги» дозволить забезпечити всебічний розвиток країни. Ми в партії «Основа» вважаємо, що головна цінність для країни і держави — це людина. Окрім планів щодо забезпечення гідних зарплат, ми беремо на себе також серйозні зобов’язання у соціальній сфері, щодо захисту прав і свобод громадян, щодо підтримки молодих сімей. Наша партія поверне повагу кожному.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат