Чому Україна лише втратила від блокади Донбасу

admin 10.08.2018 13:15 ПОЛІТИКА

Важко зрозуміти, що рухало людьми, які пропонували заблокувати окуповані території на Донбасі. Хтось таким чином хотів покарати окупантів. Насправді, ця блокада спрацювали лише проти України. І взагалі війна на Донбасі явно затягнулася.

Свого часу команда Сергія Тарути сформулювала дієвий план мирного врегулювання в Донбасі, який так і називався —   Мирний план Сергія Тарути: «Три Основи: Безпека. Легітимність. Довіра».   Реалізація цього плану відновить мир, безпеку і довіру в регіоні.
Що потрібно для цього? Нам потрібні переговори в новому форматі — Україна, Росія, США, Німеччина і Франція, з призначенням постійних спеціальних представників від усіх сторін із великими повноваженнями.
Іншими складовими плану є введення миротворчого контингенту ООН по всій зоні конфлікту, з одночасним встановленням на поетапно звільнених територіях міжнародної тимчасової адміністрації, аж до виходу на нині неконтрольовані ділянки кордону Україна—РФ.
Сьогодні ми бачимо, як тези цього мирного плану щодо миротворців, із впровадження міжнародної адміністрації, з відновлення контактів із громадянами України, які залишилися на окупованій території, стають робочими конструкціями в діалогах міжнародної спільноти з українською владою. І це добре. Але є питання термінового економічного характеру — розблокування окупованого Донбасу.
І це завдання є окремим пунктом Програми Стрімкого розвитку країни, яку має намір втілити «Основа».
Ми знімемо блокаду Донбасу, і країна ЗаПрацює!
Блокада Донбасу розірвала виробничі ланцюжки, вже завдала збитків на 50 мільярдів гривень, позбавила країну 100 тисяч робочих місць. Відновивши економічні зв’язки, ми повернемо роботу, зарплату, відновимо виробництво на підконтрольних Україні територіях, а після введення миротворців — і на всьому Донбасі.
«Спочатку блокада — це сценарій, вигідний Росії. Ініціатори блокади, швидше за все, що не безпосередньо, але підіграли й бойовикам, і Росії. Саме їх дії послужили відправною точкою націоналізації українських активів у ОРДЛО. Зараз на підприємствах, які залишилися на окупованому Донбасі, продовжують господарювати бойовики. А Росія, таким чином, позбулася конкурента на світових ринках металопродукції», — вважають лідери «Основи».
За оцінками Нацбанку на кінець 2017 р. чистий негативний ефект торгового балансу України від припинення торгівлі з неконтрольованими територіями на Донбасі оцінюється в 1,8 млрд. доларів у 2017 році й 0,5 млрд. доларів у 2018 році. А в уряді ще рік тому підрахували, що збитки від блокування поставок вугілля з так званих «республік» складуть 3,5 млрд. доларів і призведуть до скорочення майже 75 тис. робочих місць.
Це тільки ті втрати, які змогли підрахувати.
За різними оцінками, блокада зменшила темпи зростання промислового виробництва на 4 %.
Блокада сприяла подальшій деіндустріалізації України. За 2017 рік експорт сільського господарства збільшився на 16 % до 18 мільярдів доларів. При цьому експорт металопрокату в 2017 році скоротився на 17,6 % на тлі падіння виробництва на 14 %.
Упав вантажообіг близьких до Донецької області портів, через які в основному відбувається експорт продукції місцевих підприємств. За Маріупольським портом у 2017 році зниження становило 14,3 % до 6,5 мільйона тонн. Порт фактично завантажений лише на третину своїх можливостей. Така ж ситуація і в Бердянську. У 2017 році порт скоротив вантажообіг на 37 % — до 2,4 мільйона тонн.
«Зняття блокади дозволить, перш за все, відновити роботу українських підприємств, скоротити виробничі й логістичні витрати. А після приходу миротворців ООН — відновити роботу промисловості й на всьому Донбасі», — переконує партія «Основа».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат