Кому із закарпатських нардепів дістався Солотвинський солерудник? Невже, Балозі?

admin 04.04.2017 09:02 ПОЛІТИКА

Найбільше родовище кам’яної солі з запасами 1,4 млрд тонн перейшли до компанії, до якої причетний закарпатський нардеп.


Українська влада прилаштувала в приватні руки відразу два найбільші родовища солі в Західній Україні. Як з’ясував «ОЛІГАРХ», в середині березня спеціальні дозволи на користування надрами отримали дві компанії із Закарпатської області – ТОВ «СПА Спелеоцентр Солотвино» та ТОВ «Катіон Інвест». Дозволи під №6190 і 6192 видані заявникам на 20 років, і обидва дозволяють їм займатися видобутком кам’яної солі. «СПА Спелеоцентр Солотвино» – на північній і північно-західній ділянках Солотвинського родовища площею близько 30 га, а «Катіон Інвест» – на Тереблянському родовищі площею близько 75 га.

У випадку зі «СПА Спелеоцентр Солотвино» все досить наочно. Ця компанія повністю оформлена на Оксану Палант – дружину донецького бізнесмена Володимира Паланта, який 10 років тому засвітився в проекті освоєння Саулякського родовища золота в Закарпатській області. «СПА Спелеоцентр Солотвино» прописано за однією адресою з ТОВ «Спелеоцентр Солотвино», заснованому на науковій і методичній базі Української алергологічної лікарні, яка працює вже більше 40 років на базі солерудника в Солотвино і є медичним комплексом для лікування астми та ряду алергічних захворювань. Запаси Солотвинського родовища оцінюються майже в 700 млн. тонн, але «СП Спелеоцентр Солотвино», виходячи з його назви, явно не націлена на промислову розробку надр. Та й коштів на такий масштабний проект у Володимира Паланта просто немає.

У випадку з другим ліцензіатом все дещо заплутаніше. На початку минулого року в Закарпатській обласній раді комісія з питань екології та використання природних ресурсів схвалила клопотання «Катіон Інвест» на отримання спецдозволу, і тоді ж прозвучала теза про те, що в цьому проекті задіяний «серйозний англійський інвестор з екологічною картою, який вклав кошти, в тому числі, в інфраструктуру лікарні, шахти і т.д ».

«ОЛІГАРХ» вирішив перевірити, про якого інвестора йдеться, і в підсумку все виявилося набагато прозаїчніше. «Катіон Інвест» був зареєстрований в Мукачеві у кінці 2014 року із статутним фондом 4,3 млн гривень. 25% частка в компанії належить Олені Вітрук – мешканці Закарпатської області, яка є також міноритарним партнером угорської Zeolit Hungary ​​Угорщини в компанії «Закарпатспецмаш». Решта 75% перебувають у офшорної компанії Malena Ventures Limited, зареєстрованої на Британських Віргінських островах (звідси, мабуть, і ростуть ноги у легенди про «англійського інвестора»). Свого фактичного власника в порушенні українського законодавства «Катіон Інвеста» не розкриває, причому робить це своєрідно – компанія вказує, що кінцевим бенефіціарним господарем офшору є сам офшор. Втім, припустити, хто може стояти за новим розпорядником Тереблянського родовища, запаси кам’яної солі якого оцінюються на фантастичному рівні в 1,4 млрд тонн, виявилося просто. З моменту заснування ТОВ «Катіон Інвест» його директором значиться Ігор Герей, який раніше вважався помічником нардепа Віктора Балоги.

У Закарпатській області Балога давно вважається найвпливовішим політиком – створена ним партія «Єдиний центр» представлена ​​найбільшою фракцією в Закарпатській облраді (19 депутатів). А в сферу бізнес-інтересів Балоги, який обіймав раніше посаду голови Закарпатської обласної державної адміністрації та голови Секретаріату президента, входять підприємства, що працюють у   різних сферах – від рітейлу до автотранспортних перевезень. І в цьому світлі потенційна участь структур Балоги в проекті видобутку кам’яної солі в Закарпатті не виглядає чимось екстраординарно.

Єгор Кажанів, «ОЛІГАРХ»

zakarpatpost.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат