В Україні електронна зрада

31.03.2017 15:14 ПОЛІТИКА

Україна — найкорумпованіша країна в Європі. Тут хабарі беруть чиновники всіх рівнів. Наживаються на народі всі, кому не лінь. Звичайно, ми всі сприймали, як дуже корисне для демократичного суспільства, створення в Україні Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Національного агентства запобігання корупції (НАЗК). Ну і радо сприйняли створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Три потужні органи покликані боротися з хабарниками та корупціонерами. На кожну з цих структур виділяються величезні кошти. Ну просто неймовірно багато бюджетних коштів. Але ми вірили, що ці витрати виправдають себе і ці три органи повернуть державі вкрадене чиновниками.

Та щось пішло не так. Хабарників ловлять і відпускають. Навіть найгучніше затримання голови ДФС Романа Насірова якось спускають на гальмах і вже проглядається судова лояльність до цього чиновника.

А останній скандал стався навколо структури НАЗК. Ця структура відповідає за бездоганне функціонування дуже потрібного нововведення — електронних декларацій. Тобто чиновники повинні вносити свої доходи до спеціальної електронної системи і будь-який громадянин може ввімкнути комп’ютер і подивитися, хто скільки і чого має. Ну і, відповідно, порівняти статки зі зарплатою.

Саме система електронного декларування розізлила багатьох чиновників, які звикли приховувати доходи. А тут ще НАБУ отримало можливість карати тих чиновників, які живуть не за доходами. І постало питання розширення кола осіб, які обов’язково повинні заповнювати електронні анкети. Цього вимагали громадські активісти, щоб чиновники не могли переписувати свої доходи на членів родин.

Почався опір. Першим нездоровим дзвіночком стало те, що чиновники-товстосуми протягнули через парламент внесення до списку тих, хто повинен звітувати про доходи самих громадських активістів. Мовляв, багато з них живуть за іноземні гранти, то нехай і вони звітуються. Парламент, який головним чином складається з багатіїв, протягнув це питання, а президент-олігарх швиденько ці зміни підписав. І дарма, що Євросоюз та США були шоковані таким рішенням нашої тупої корумпованої влади.

Ну а днями виник черговий скандал — рухнула система електронного декларування. Тобто спливав термін, до якого всі чиновники повинні були заповнити декларації, а система «зависла».

Диверсія? Якщо так, то чия? Навіть глава уряду Володимир Гройсман закипів. Він так розсердився, що закликав керівництво НАЗК, яке відповідає за систему електронного декларування, негайно піти у відставку. А потім уже і громадсько активний нардеп Сергій Лещенко також виступив за відставку керівниці НАЗК Наталії Корчак. Критика була в тому, що кероване нею відомство не лише не створило надійну систему електронного декларування, але й навіть не розробило порядок перевірки декларацій. А ще говорилося про те, що пані Корчак отримує зарплату на рівні 130 тисяч за місяць. Мовляв, хтось і за рік стільки не заробить.

У Міністерстві юстиції підтвердили, що дійсно Наталії Корчак потрібно йти у відставку після провалу з системою електронного декларування, але… немає механізмів її звільнення.

Пані Корчак це чудово знає і тому оголосила, що у відставку не піде. А колапс електронної системи декларування є диверсією проти неї та її команди.

Де правда? Незрозуміло. З України продовжують сміятися. А міжнародні донорські інституції вже заявили, що припиняють фінансувати українські структури боротьби з корупцією, бо це бездонна діжка. Тобто міжнародні грантові організації просто капітулювали перед нашими хабарниками.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат