Ріхард Раші: «Є дуже багато продуктивних можливостей співпраці між Ужгородом та Кошице»

admin 14.03.2017 08:24 ПОЛІТИКА

Востаннє мер (або як цю посаду називають у Словаччині, — пріматор) словацького міста Кошице (на фото), яке є побратимом Ужгорода, був в столиці Закарпаття 5 років тому.


Розмову з мером ми вели в невеликому ужгородському кафе і перше, що здивувало, це відсутність пафосу і простота у спілкуванні. Мер другого за величиною та значимістю міста Словаччини, депутат парламенту, Ріхард Раші був ще на емоціях від дводенних зустрічей з керівництвом Закарпаття та Ужгорода і радо поділився враженнями та розповів, про що ж йшлося на зустрічах з нашими чиновниками.

- Пане Ріхард, коли востаннє були в Ужгороді?

- На жаль, Ужгород відвідую не так часто. Пригадую, що був тут в 2005 році ще як лікар у складі словацької делегації на конференції з питань боротьби з наркотиками. Потім в 2012 році відвідав Ужгород на День міста на запрошення тодішнього мера Віктора Погорєлова, але це був виключно святковий візит. І ось зараз нарешті мав робочі зустрічі з мером Ужгорода Богданом Андріївим та головою обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем.

- І як перші враження?

- Враження приємні. Виключно позитивні переговори про необхідність більш тісної співпраці. Мера Ужгорода бачу доволі прагматичним господарником.

- Люди, які приїжджають до нас з боку Євросоюзу найбільше дивуються розбитим дорогам. Наші чиновники кажуть, що причиною є аномальні цьогорічні морози, але ж у вас такий самий клімат…

- Ну у нас цієї зими також були проблеми з дорогами і нам доводиться вести термінові ремонти. Але здебільшого на дорогах якісний асфальт. Що стосується ваших доріг, то я не так багато їздив, але бачу, що тут ведуться дорожні реконструкції та ремонти.

- Напевно, ви таки дійсно мало бачили наші дороги… Та менше з тим. Розкажіть про ті робочі зустрічі, про що домовлялися, які бачите конкретні напрямки у співпраці між Ужгородом та Кошице?

- Щодо співпраці, то я тут бачу кілька серйозних напрямків у роботі. По-перше, це використання європейських фондів і зокрема норвезького гранту прикордонної співпраці. До прикладу, є проект реконструкції архівних фондів наших міст. Цей проект міг бути вже реалізований давно, але у вас на час підписання проекту часто мінялися мери і він так і не був підписаний. Тепер сподіваюся все стане на місця.

Є також прекрасний проект реконструкції дитячих залізниць. Така залізниця є у нас і у вас і власне норвезький грантовий фонд передбачає фінансування таких спільних проектів.

Далі. Є проект реконструкції історичних будівель. У вас вже ведеться робота по реконструкції будівель в центрі міста і це дуже позитивно вражає.

Можна також використовувати європейські фонди для створення притулків для безпритульних собак. Є також можливість за рахунок грантів вирішувати проблему соціалізації ромського населення.

Одним словом, є багато можливостей для реалізації спільних проектів за грантові кошти і ми повинні ефективно це використовувати.

- Обласна влада розповсюдила прес-реліз, що ви запросили закарпатців активно долучитися до участі на Днях України, які відбудуться в Кошице в квітні. Що ви очікуєте від цього напрямку співпраці?

- Наразі у Словаччині є велика зацікавленість Україною. Мова йде про інвестиції, спільний бізнес і власне туризм. Ну а наші міста, Кошице та Ужгород, є найближчими сусідами і кому як не нам робити акцент на такій співпраці. Дні України в Кошице будуть тою нагодою, щоб бізнесмени могли налагодити ділові контакти, щоб відбулося культурне та спортивне знайомство. До речі, на Днях України буде представлено понад 500 учасників мистецьких колективів з вашої країни. Ну і туризм. На ньому акцентуємо увагу. У рамках Днів України будуть так звані туристичні форуми, на яких візьмуть участь понад 40 туристичних агентств зі Словаччини та України. Ми очікуємо поштовх у налагоджені співпраці у туристичній галузі. Є зацікавленість у розробці спільних маршрутів для іноземних туристів, які охоплюватимуть Східну Словаччину і ваш край. Закарпаття має неймовірний туристичний потенціал. Було домовлено пропагувати ваш фестиваль «Сакура-Фест» у нас у Словаччині.

- Пане Ріхард, хочеться порівняти бюджет Кошице та Ужгорода. На цей рік дохідна частина бюджету нашого міста становить мільярд гривень. Тобто, десь 35 мільйонів євро. Які доходи у міста Кошице?

- Загалом - більше 220 мільйонів євро, із яких 80 мільйонів це гроші єврофондів. А з інших 140 мільйонів – 70 мільйонів надає держава за принципом розподілу на душу населення.

- Ну ми можемо про такі гроші тільки мріяти. На жаль, у нас більшість коштів з’їдає бюджетна сфера. Наприклад, медицина. У бюджеті міста Кошице, яка доля йде на медицину?

- Ні-ні. У нас інша система. У нас немає комунальних медичних закладів. Всі чудово розуміють, що медицина – це бездонна яма, куди потрібно постійно надавати значні кошти як на сучасне обладнання, так і на кваліфікований персонал. Тому у нас в місті є дві крупні приватні медичні установи, а всі решта лікарень та клінік фінансуються виключно з державного бюджету. Єдине, що утримується за рахунок міста, так це будинок для людей похилого віку.

- І все таки, тут частину бюджету, яка формується з власних податків, більше формують крупні підприємства, чи малий та середній приватний бізнес?

- Є багато статтей наповнення бюджету, у нас добре розвинутий малий та середній бізнес, наразі також отримав китайські інвестиції наш металургійний комбінат. Заробляє місто і з туризму. До прикладу, з готельного збору Кошице отримало 600 тисяч євро.

- Давайте я озвучу деякі найбільші проблеми у нашому місті, а ви скажете, як ці проблеми вирішуються у вас. Ну от, до прикладу, у нас наразі виникла проблема з рекламним вивісками на магазинах чи офісах. Багато несанкціонованих, багато неестетичних, які псують вид міста. Майже така сама проблема з рекламними білбордами…

- Ну у нас також є забагато білбордів і ми також намагаємося вирішити цю проблему. А що стосується білбордів та вивісок у центральній частині міста, то, звичайно, за цим є чіткий контроль, система дозволів та штрафів. А якщо це мова йде про встановлення реклами на будівлі, яка є історичною пам’яткою, то тут існує комісія з історичних пам’яток, у якої дозвіл отримати фактично неможливо (посміхається).

- А як щодо терас? Я бачив, що влітку фактично перед кожним рестораном в Кошице встановлені тераси. У нас дозволи отримати доволі важко, а часто тераси встановлюються несанкціоновано..

- У нас все чітко: ресторани та кафе подають заявки і ми не перешкоджаємо встановленню терас, але вони функціонують за певними правилами, мають чітко визначену територію, працюють до 24.00 і так далі. Отримати дозвіл на терасу у нас не важко, бо це ще й додаткове наповнення бюджету. Місто отримує в рік 200 тисяч євро з роботи терас. Одному ресторану тераса обходиться приблизно 2000 євро на рік.

- Тепер про міський транспорт. У нас багато нарікань на так звані маршрутки. Як функціонує міський транспорт у Кошице?

- Відразу хочу сказати, що тут ми вдячні власне фондам Євросоюзу. Ми отримали значні кошти на реконструкцію міського транспорту. Ну от взяти хоча б трамваї. Тепер Євросоюз виділив нам 200 мільйонів євро на реконструкцію трамвайних колій і закупку 50 нових трамваїв. А ще ми отримаємо 15 мільйонів євро на нові електробуси. Звичайно, що такі фінансові вливання вирішують транспортну проблему в місті.

- Я бачу, що при такому європейському фінансуванні важко бути євроскептиком, хоча у Словаччині вони таки є…

- Євроскептики є. Є окремі політики, які виступають за вихід країни з Євросоюзу. Люди повинні бачити, скільки коштів і на що надав Євросоюз, щоб було зрозуміло, що це суттєва допомога. Адже Кошице отримало величезні кошти з ЄС. Це і реконструкція освітніх закладів, це і культура. Як відомо, Кошице отримало статус культурної столиці Європи, так тоді ми отримали 60 мільйонів євро на реконструкцію колишніх казарм, де зараз крупний сучасний культурний центр. Або, наприклад, було реконструйовано парк, а на місці аварійного міського басейну з’явилася галерея. А які величезні кошти йдуть з Євросоюзу на соціалізацію ромського населення міста…

- Пане Ріхард, Ви є також депутатом парламенту. Чи не забирає парламентська робота забагато часу?

- Я розумію на шо ви натякаєте: чи не заважає це роботі в мерії. Все в порядку. Парламентські сесії у нас кожен другий місяць, тобто не так часто. І хочу вас запевнити, що у нас, як і у вас, кошти таки «крутяться» у столиці (посміхається). І звичайно, що моє перебування в Братиславі має позитив хоча б у тому, що інколи вдається ініціювати виділення додаткового фінансування на ті, чи інші проекти.

- І на завершення хочу задати трошки некоректне запитання щодо корупції. Наразі в Ужгородській міськраді виник корупційний скандал. Прокуратура звинувачує заступника мера у вимаганні хабаря. Замішані там і деякі депутати міськради. Чи можливі подібні випадки у мерії міста Кошице?

- Ви знаєте, там де є сила підпису та печатки, там у деяких чиновників може виникати спокуса взяти хабар. Це - зло. На щастя, останній корупційний скандал у Кошице був у 2008 році. Тоді у ньому був замішаний один доцент, який запевнив підприємця в забезпеченні «потрібного» голосування щодо дозволу на купівлю будинку. Цей доцент і досі ув’язнений, а депутати були допитані прокуратурою і серед них один також виявися подільником. Він також був покараний. Після цього, на щастя, жодних випадків корупції зафіксовано не було.

- Дякую, пане мер, за розмову і сподіваюся, що наші міста після Вашого візиту отримають значний поштовх до співпраці у різних сферах.

- Безперечно. А я ще раз запрошую ужгородців і всіх закарпатців на Дні України в Кошице.

Ігор Рущанський для Prozak.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат