Пріматор Кошице Ріхард Раші взяв участь у робочій зустрічі в мерії Ужгорода

admin 10.03.2017 10:18 ПОЛІТИКА

Мер словацького міста Кошице Ріхард Раші з міським головою Ужгорода Богданом Андріївим провели робочу зустріч із визначення напрямків для підготовки спільних проектів у рамках транскордонної співпраці із залученням європейських фінансових механізмів

На перемовинах також були присутні Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова, радник мера Кошице Радослав Єнчуш, уповноважений мерії цього словацького міста з міжнародного співробітництва Едуард Бураш та, з українського боку – заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, керуючий справами виконкому міськради Олена Макара, начальник відділу міжнародних ґрантових програм та інновацій Вікторія Тарахонич.

Словацькі гості насамперед запросили ужгородських колег взяти якнайширшу участь у Днях України в Кошице, які проходитимуть із 19 по 27 квітня. Там будуть численні презентації, можливість встановити ділові, бізнесові контакти, налагодити тісніше співробітництво в освітній галузі, обміні мистецькими колективами, участь у спортивних змаганнях, особливо запропонували Ужгороду представити "родзинки" нашого "Сакура Фесту".

Мер Кошице Ріхард Раші наголосив, що є чимало напрямків, спільні проекти в яких для обох міст можуть отримати європейську фінансову підтримку і бути реалізовані. Зокрема, йшлося про розвиток туризму, у тому числі власне міського туризму; напрацювання турів, які б включали Кошице, Токай і Ужгород; доповнення новими атракціями дитячої залізниці, тим більше, що в Ужгороді вона веде у старовинний, з понад 400-літньою історією, парк Підзамковий.

У Кошице зараз реалізовують програму протипаводкового захисту і водночас хочуть модернізувати системи водопостачання та водовідведення. Аналогічні проблеми стоять перед Ужгородом і в цьому теж можна задіяти спільні проекти.
Ефективними могли б бути програми соціалізації ромських спільнот, освіти для ромів, до цього, за словами Ріхарда Раші, можна було б долучити ще одне словацьке місто-партнер Ужгорода – Міхаловце.

Зацікавлення викликала й інформація міського голови Ужгорода Богдана Андріїва про проект "Безпечне місто", який розробляється з угорськими друзями з Ніредьгази і передбачає встановлення сучасних систем відеоспостереження з можливостями детального розпізнавання об'єктів, а відтак розкриття злочинів і зменшення кількості ДТП. Під час вчорашньої зустрічі зі словацькими колегами намітили також інші можливості в розвитку можливостей Смарт-сіті – Розумних міст.

Партнери з Кошице запропонували і ознайомитися з їхнім, понад 120-річним, досвідом організації комунального транспорту. Нещодавно місто отримало європейську допомогу в придбанні міського пасажирського електротранспорту – 85% недешевих, але екологічно безпечних електрокарів профінансував ЄС, 10% – край і 5% – міський бюджет Кошице.

Запросили словаки і діток з Ужгорода, насамперед переселенців із зони АТО, як і торік, узяти участь у творчо-відпочинковому літньому таборі. Готові й до проектів у сфері освіти, спільних дій у програмі "Креативна Європа", "Європейське місто спорту".

Обговорили створення в Ужгороді умов для розвитку зимових видів спорту. Як розповіли словацькі партнери, у них при школах створювали льодові майданчики на наступних умовах: місто надавало земельну ділянку біля навчальних закладів, підприємці облаштовували інфраструктуру, відтак у час шкільних уроків безкоштовно займалися діти, а з обіду – усі охочі за оплату. До речі, під час Днів України в Кошице пройде і вже традиційний турнір із петанку, який започаткувала найсильніша з українських – ужгородська команда.

За наміченими міськими очільниками Ужгорода і Кошице напрямками представники робочих груп згодом формуватимуть проекти, деякі з них, можливо, охоплять співробітництво також із угорськими, або й румунськими партнерами.

http://zaholovok.com.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат