Хіба на Закарпатті можна щось показати Президенту не з висоти пташиного польоту?

admin 09.06.2017 09:34 ПОЛІТИКА

Днями стало відомо, що 11 червня, в перший день дії безвізового режиму для України з державами ЄС, на Закарпаття приїде президент Петро Порошенко.


Візит скоріше символічний – саме на державному кордоні Петро Олексійович планує відзначити подію, розмови про яку велися ним ще з часів передвиборчої кампанії.

Нам не відомо, чи буде президент перерізати умовну стрічку – та й чи є в цьому сенс? Безвізовий режим вступить в дію лише опівночі, і навряд чи він чекатиме однієї хвилини на першу, щоб провести першого безвізового туриста.

Ну, то таке. Набагато цікавіше, на яких саме пунктах перетину кордону планує побувати високий гість. Може, на КПП «Ужгород»? Ой, там же ж сором… Роками триває давно обіцяна реконструкція всього пункту. Затверджені проекти, отримане фінансування з боку ЄС. Але якщо зі словацького боку все вже давно підготовлено і реконструйовано, то з нашого, м’яко кажучи, роботи далекі від завершальної стадії. Позаминулого року навіть йшла розмова про відкликання європейських коштів через невикористання. Тоді наші урядовці умовляли європейських спонсорів – не забирайте, ми все зробимо. Бажаючі і зараз можуть переконатися – ні, не впоралися.

Може, пан Порошенко поїде на найбільший пункт перетину – «Тису» в Чопі? Але там теж не дуже є чим похвалитися. Хіба що довгими чергами. Про необхідність розширення і ремонту мосту, що з’єднує Україну і Угорщину, мова також ведеться доволі давно, він вже просто не в змозі впоратися з транспортним потоком. Якщо виправдаються прогнози і через введення безвізу кількість бажаючих проїхати виросте ще більше – на переході Чоп-Захонь взагалі настане колапс. Та й проблему пересічників в державі також не розв’язано, ото вони й почнуть дякувати президенту, стоячи в багатогодинній черзі… Тут і горезвісний парканчик не допоможе.

Тому не виключено, що повезуть гаранта нашої Конституції на менші, периферійні КПП. Наприклад, в Астей (Лужанку). Або в Малий Березний. Менша площа, можна скоріше бодай якийсь порядок навести. Сьогодні з М.Березного вже повідомляли, що навколо КПП косять газони і фарбують біленьким бордюри.

З бордюрами навести лад неважко. Але чи зможуть позаховувати, розігнати сотні тих-таки «пересічників» та дрібних контрабандистів з «піджаками»? І чи зуміють якось нейтралізувати галасливих «активістів-протестантів», які й без такого суттєвого інформаційного приводу вміють на голому місці роздути скандал? Як це було нещодавно зі спільним словацько-українським прикордонним патрулем… Переходу «Малий Березний-Убля» це стосується більшою мірою, адже інші – значно далі від центру, тому ймовірність оперативного набігу галасливих однодумців зменшується. Мабуть, ідеальним для місцевих чиновників було б відвезти президента ще подалі – в Дяково, наприклад.

Але тоді виникає ще одна, не менша проблема. Дороги! Якщо трасою Київ-Чоп проїхати можна навіть президентському кортежу, то вже з Ужгорода на Березний… Якось соромно, чи не так? А вже про напрямок Мукачево-Рогатин мовчимо й поготів. Ну, може пан президент впевниться, що не дарма Закарпаття включили до так званого «Дорожнього експерименту». Бо аж дуже треба. Адже поки що гарна ідея залишається лише на папері.

Схоже, врятувати наших чиновників і дорожників від начальницького гніву може одне – якщо вмовлять Петра Олексійовича політати між пунктами пропуску на гелікоптері. Подейкують, що саме цей варіант обрано і навіть затверджено. Логічно ж – з пташиної висоти реальний стан доріг непомітно, видно лише красу закарпатської природи. Але президент політає собі та й відбуде до Києва. А по ямах нам їздити й надалі…

Журбинка…

Костянтин Черкай, korzonews.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат