В університеті Ніредьгази відновили кафедру української мови і культури

admin 04.05.2017 07:19 ПОЛІТИКА

 

В університеті Ніредьгази відновили кафедру української мови і культури. Запрацює вона вже цьогоріч

Її презентація пройшла минулого тижня. Розпочалася подія з урочистого відкриття меморіальної дошки ідейному натхненникові та першому керівникові кафедри української і русинської філології, професору, доктору Угорської Академії наук Іштвану Удварі.

Кафедра працювала в університеті Ніредьгази з 1993 року, утім саме зараз відбувається її відродження, адже кілька років тому викладання припинилося.

Завідувачем кафедри стала уродженка Хуста, яка ще в дитинстві з батьками переїхала до Угорщини, доктор філології Вікторія Штефуца:

– Наразі ми працюємо над акредитацією кафедри. Для цього у нас є рік. У нас є молода команда, яка готова працювати, надавати філологічно-перекладацьку освіту як угорським, так і українським студентам. Основна наша мета – випускати філологів-перекладачів та продовжити роботу професора Іштвана Удворі, а також займатися перекладацькою діяльністю літературних та історичних творів.  

Урядовий уповноважений Іштван Грежа під час презентації кафедри зауважив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан особисто ініціював відродження кафедри в Ніредьгазі:



– У Ніредьгазі дуже багато наукового потенціалу, адже тут проживав пан професор Іштван Удварі, який видав шеститомний українсько-угорський словник. Тому у нас навіть не стояло питання про те, що нам потрібно продовжити навчання української мови, яке фактично тут вже було. Я вважаю, що це важливо для всіх: і для українців в Угорщині, і для угорців в Україні. Угорщина є хорошим сусідом і ми завжди будемо біля України. Ми маємо забезпечити для всіх національних меншин право вчитися національною мовою тут в Угорщині. Так само ми чекаємо цього і від України.

На заході також були присутні предстваники української та угорської громад і України, і Угорщини, а також голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови облради Йосип Борто, нардеп Ласло Брензович та інші.

Зауважимо також, що українську мову та культуру також вивчають в університеті в Будапешті та в Сегеді.

Mukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат