Чому в Іршаві вибори на голову ОТГ виграв друг Медведчука

admin 01.05.2017 20:39 ПОЛІТИКА

У закарпатській Іршаві несподіванки не сталося. Вибори голови об’єднаної територіальної громади виграв нинішній мер міста Іршава Степан Бобик.


Феномен Степана Бобика пояснити доволі легко. Він класичний політичний пристосуванець. Але в такому випадку, здавалося б, дивно, чому він має довіру у виборців. Адже всі знають, що в середині 90-х свою карколомну політичну кар’єру кум президента Росії Володимира Путіна,   лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук   починав саме з Іршави. Тоді він став депутатом Верховної Ради по цьому округу з рекордними для України 90%. І саме Степан Бобик разом з нинішній лідером Єдиного Центру Віктором Балогою забезпечували Медведчуку таку перемогу.

Степан Бобик не приховує своєї симпатії до Медведчука і на його сторінці в «Однокласниках» і досі є фото з кумом Путіна.

image
Згодом Степан Бобик прислуговував і «Нашій Україні», і «регіоналам» і навіть «Відродженню». Тепер він з Єдиним Центром.

То невже Іршава настільки політично інфантильна, що продовжує голосувати за політичну повію?

Все просто. Якщо проаналізувати цифри результатів виборів, то все стане зрозумілим. Іршава наразі є найдепресивнішим райцентром Закарпаття. Тут немає нічого такого, що вже давно працює в інших містах області.   Ні Агенції з розвитку регіону, ні електронних черг, ні електронних петицій, ні генплану. Тут не має навіть комунального транспорту, а сміття прибирають не профільні фірми, а старим методом комунальники. І Бобик навряд чи віддасть цю сферу, наприклад, фірмі AVE. як це є і інших містах Закарпаття, бо йому не потрібні непідконтрольні підрядники, а потрібні контрольовані комунальники, як потенційний електорат.

Та Степан Бобик навіть широку кампанію не вів. Справа в тому, що у мера є величезний штат співробітників бюджетної сфери. І так сталося, що в депресивному місці співробітники бюджетної сфери – це єдина категорія людей, яка отримує зарплатню і готова за це кланятися в ноги патрону. Саме на них і робив ставку Степан Бобик. Це він обдаровував бюджетниць продуктовими пакунками з супермаркетів Віктора Балоги.

20
Він робив обхід своєї вірної армії бюджетників. Не тільки чиновників мерії, але й вчителів, лікарів, комунальників. Саме ця гвардія надійно пригодована Бобиком і готова йому вірно служити. І ніхто з цих переляканих бюджетників не осмілиться проголосувати за опонента, або навіть не прийти на вибори. На цих виборах час від часу виникали черги на дільницях. Так от, бюджетники йшли по команді на дільниці мало не цілими колективами. Ніхто з них не хоче втратити посаду і гарантовану зарплатню. І ніхто не говорить про громадянську свідомість. Це наш сучасний стан у бідній державі. А депресивна Іршава класичний зразок цієї держави.

Все інше в Іршаві - напівмертве. Працездатне населення на заробітках. Підприємства стоять. Тому Степану Бобику так легко вигравати вибори за рахунок бюджетників. І не варто опонентам сподіватися на те, що бюджетники перейдуть на їхній бік. Бюджетники є залежними і їх влаштовує стабільність при цьому голові. І нехай він хоч з чортом дружить, а не тільки з Медведчуком.

Ну а щодо результатів виборів, то офіційних ще немає, але Бобикова міськрада вже поспішила на сайті міськради викласти попередні:

«Виборчі дільниці працювали з 8-ї до 20-ї години в місті Іршава, селах Лоза та Собатино. Із загальної кількості виборців 9001 на дільниці протягом дванадцяти годин прийшло 48,99%.
Іршавчани, лозяни та собатинці обирали міського голову із семи кандидатів.
За попередніми підрахунками на основі усних даних з виборчих дільниць результати наступні – Бобик Степан - 60.91% (2686)
Товстий Віктор - 15.08% (665)
Примич Юрій - 8.57% (378)
Бізіля Іван -7.48% (330)
Бобик Василь - 2,65% (117)
Сухан Ярослав - 1,84 % (81)
Клим Іван - 0,75 (33)», - йдеться в повідомленні міськради.

Цифри фактично ті самі, що і на виборах міського голови у жовтні 2015 року. Тобто, у Бобика той самий електорат і кількісно він не змінився. Щоправда, Степан Бобик запустив на ці вибори деяких пригодованих опозиціонерів, щоб зменшити відсоток головного конкурента - юриста Віктора Товстого. Однак значного ефекту це не мало і Товстий отримав міцне друге місце.

У штабі Степана Бобика святкують. Але чомусь здається, що ця перемога піррова. За цю кампанію опоненти показали, що мають характер. І тепер новому голові ОТГ буде не так легко проводити тендери «під своїх». Чомусь здається, що бюджет буде під контролем.

Орест Задорожній
Prozak.info.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат