Москаль побив Балогу у «Фейсбуці»

30.12.2016 14:22 ПОЛІТИКА

Хто з закарпатських політиків крутіший у найпопулярнішій соцмережі?


Мати свою сторінку в соцмережі вже давно стало загальним трендом серед українських політиків. І закарпатці — не виняток. «РІО» помоніторила закарпатський сегмент найпопулярнішої соціальної мережі Facebook на предмет того, як наші «фивники» виглядають у віртуальному вимірі. Для першого аналізу редакція взяла чотирьох активно діючих політиків області — голову ОДА Геннадія Москаля, нардепа Віктора Балогу (ці два політики, як відомо, є давніми й непримиренними опонентами), мера Ужгорода Богдана Андріїва та мера Мукачева Андрія Балогу.

Хто кому дружбан?

Спочатку трохи статистики. Як відомо, Facebook обмежує кількість друзів щонайбільше п’ятьма тисячами чоловік. У Андріїва їх 4 980, Балога-юніор кількість друзів на своїй сторінці приховав, Балога-старший користується не особистим профілем, а публічною сторінкою, тому друзів у нього немає, а в Москаля всього 4 704 друзів.

Об’єктивніша картина з послідовниками (ті користувачі, що підписалися на публічну сторінку чи особистий профіль політика, щоб слідкувати за його діяльністю), адже їх кількість не обмежується Facebook. Безперечним лідером тут є Москаль — 85 535 послідовників, на другому місці Балога-старший — 28 199, а на третьому Балога-юніор — 4 191. Андріїв опцію з послідовниками чомусь не відкрив, тому їх кількість невідома.

Хто найактивніший?

Найактивнішим дописувачем Facebook без сумніву є Балога-старший, котрий щодня пише по кілька постів. За три останні місяці (вересень, жовтень та листопад) цей «письменник» створив 151 допис! Щодо тематики, то легше сказати, про що нардеп не пише, ніж про що він пише — це і вибори президента США, і скасування безвізу, і скандали з Саакашвілі, і курс гривні, і війна на Донбасі, і студентські стипендії… Однак «червоною ниткою» через усю «фейсбучну» творчість В. Балоги проходить критика української влади загалом і президента Порошенка зокрема. Нічого дивного — мукачівський нардеп з усіх сил прагне повернутися в реальну владу, тому й критикує діючу.

На другому місці за активністю Андріїв (у середньому три-чотири пости за тиждень). Ужгородський мер пише в основному про свою роботу: ремонти вулиць, відкриття об’єктів, відзначення подій і т. ін. Критики в його дописах немає взагалі.

Балога-молодший пише раз чи двічі на тиждень і за тематикою подібний до свого ужгородського колеги: робота, ремонти, відкриття, свята…

Найменш активний із закарпатської четвірки, як це не дивно, Москаль, котрий пише у Facebook максимум раз на тиждень (хоча на персональному сайті Москаля щодня з’являється по кілька гучних заяв). «Фейсбучні» пости Москаля найбільш «непричесані». «Губернатор» дозволяє собі тролити центральні органи влади (особливо дістається поліції та митниці) й навіть різко критикувати Євросоюз, а іноді «жжот нє па-дєцкі». Останній його допис про врятованих біля Тийглаша собак розміщений під красномовним заголовком: «Ужгородські собаки кращі за українських політиків!» І це пише діючий український політик!

Хто найефективніший?

Утім, набагато важливіша не кількість, а якість «фейсбучних» дописів, яка визначається резонансом у ЗМІ, поширеннями й простими лайками (вподобаннями). Тут картина діаметрально протилежна — безперечний лідер ефективності Москаль, пости котрого часто набирають від кількох тисяч лайків і вище. Для прикладу, допис про перестрілку між поліцейськими у Княжичах набрав близько 2 тисяч лайків і 500 поширень, «москальське» обу­рення з приводу вимог Євросоюзу скасувати мораторій на експорт лісу — 8,9 тисячі лайків і 2150 поширень, «наїзд» на радикала Ляшка з величезною дерев’яною виделкою — 5,6 тисячі лайків і 361 поширення. Найпопулярнішим постом Москаля у 2016 році став допис із фото до Дня вишиванки від 23 травня — понад 28 тисяч лайків і близько 2,5 тисячі поширень. Такими цифрами може похвалитися далеко не кожен український політик центрального рівня. «Фейсбучні» пости Москаля часто підхоплюють центральні ЗМІ, в тому числі телеканали, тому перше місце за ефективністю серед закарпатських політиків у соцмережах без сумніву належить Москалю.

А що «гіперактивнний» В. Балога? Виявляється, його дописи рідко набирають більше 200 лайків. Найвище досягнення мукачівського нардепа за цей рік — пост про теракт у Берліні й загибель українських військових на Світлодарській дузі від 20 грудня — 632 лайки і 341 поширення. Багато дописів Балоги-старшого набирають від сили 50—60 лайків. Якщо порівняти дописи Москаля і Балоги-старшого на одну й ту ж тему, то симпатії користувачів Facebook явно не на боці Балоги. Так, пост Москаля від 25 листопада про вимоги ЄС скасувати мораторій на експорт лісу набрав 8,9 тисячі лайків і 2150 поширень, а в Балоги — 434 лайки й 265 поширень. Пост від 23 травня про гучне затримання контрабандних сигарет, які провозив чоловік співробітниці Посольства України в Словаччині Оксани Ліщишиної, в Москаля набрав 4,4 тисячі лайків і був поширений 1402 рази, а в Балоги-старшого — 202 лайки і 33 поширення. Якщо дописи Москаля цитують центральні ЗМІ, то «творчість» Балоги не беруть навіть його Інтернет-сайти, настільки вона загальна й нецікава.

У міських голів ситуація більш-менш рівна. Найпопулярніші дописи Андріїва — це відзначення Дня матері у травні цього року — 572 лайки й 11 поширень, а також святкування Дня Ужгорода у вересні — 478 лайків і 16 поширень. У мукачівського мера статистика схожа. Найбільше вподобань набрав допис про відкриття Новорічної ялинки (602 лайки, 45 поширень) та вшанування Святого Мартина в Мукачеві (465 лайків, 69 поширень).

Рекомендації від «РІО»

На підставі моніторингу наша редакція дозволить собі дати певні рекомендації чотирьом «фивникам».

Москалю — пишіть частіше, але не забувайте, чим закінчив Саакашвілі!

Балозі-старшому — не засмічуйте «фейсбучну» стрічку всілякими дурницями!

Балозі-молодшому варто згадати давній афоризм — «будь   простішим і люди потягнуться до тебе!»

Андріїву — менше офіціозу, Facebook — це не комсомольська стінгазета, а платформа для неофіційного спілкування!

P. S. У наступних числах «РІО» продовжить огляди дописів політиків Закарпаття у віртуальному світі соцмереж.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат