У ЄС зробили заяву щодо мораторію на експорт українського лісу-кругляка

admin 05.12.2016 22:43 ПОЛІТИКА



У Представництві ЄС вважають помилковим твердження про те, що європейська сторона має намір задовольнити свої "егоїстичні" інтереси, наполягаючи на скасуванні мораторію на експорт лісу.
У Представництві ЄС в Україні поділяють бажання українців захистити ліси і готові надати підтримку в цьому напрямку, однак відзначають, що введена заборона на експорт лісу-кругляка зроблена на користь низки зацікавлених груп і не запобігає незаконній лісозаготівлі та контрабанді деревини.

"Представництво ЄС хотіло б запевнити українців, що ми поділяємо ваше бажання захистити природне довкілля України... Політика ЄС і європейська інтеграція жодним чином не ведуть до вирубки лісів, навпаки, вони допомагають їй протидіяти. Якщо Україна захоче інтенсивніше захищати свої ліси - зокрема, унікальну біосферу Карпатських гір - в цих зусиллях ЄС підтримає її", - йдеться в заяві.

У Представництві також називають повністю легітимною і прийнятною "заборону на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї або навіть обмеження доступу на деякі захисні зони з обґрунтованих і доведених екологічних причин - за умови, якщо такі заборони або інші обмеження застосовуються до всіх суб'єктів, на рівних умовах" .

При цьому в заяві наголошується, що, "незважаючи на заборону на експорт лісу-кругляка, в Україні триває незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини".

"Причина цього полягає в тому, що нинішня заборона на експорт не досягає цілей запобігання незаконної вирубки лісу. Вона лише служить потребам деяких зацікавлених груп в деревообробній промисловості, дозволяючи їм отримувати винятковий і необмежений доступ до лісових ресурсів, щоб власноруч ними скористатися. Заборона на експорт не запобігає вирубці лісів. Вона також не запобігає нелегальній лісозаготівлі або контрабанді лісу, адже завдяки цій забороні подібна незаконна діяльність стає ще більш прибутковою", - йдеться в заяві.

У ЄС заявили про готовність підтримати підвищення штрафів за такі порушення і більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері.

При цьому ЄС виступає проти нинішньої заборони на експорт лісу-кругляка, вказуючи, що це є обмеженням вільної торгівлі і суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Ми працювали з українськими органами влади для пошуку рішення проблеми, що буде чесним балансом між, з одного боку, справедливим і рівним доступом до природних ресурсів, стимулюванням торгівлі, інвестицій та економічного розвитку - і, з іншого боку, захисту цінних і унікальних природних ресурсів України", - резюмується в заяві.

У Представництві ЄС розцінюють твердження про те, що європейська сторона має намір задовольнити свої "егоїстичні" інтереси, наполягаючи на скасуванні мораторію на експорт лісу, як помилкові.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-"кругляка"). При цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) була введена з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

17 травня 2016 року заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська повідомила, що Україні необхідно якомога швидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, бо введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього траншу макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд.

15 листопада заступник керівника парламентського комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова повідомила, що на виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС уряд України готує проект закону про експорт лісу-"кругляка". Згодом заступник голови фракції БПП, член комітету з податкової і митної політики Оксана Продан повідомила, що у Верховній Раді немає 226 голосів для зняття мораторію.

Інтерфакс-Україна

http://tyzhden.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат