Які проекти рішень прийматимуть депутати на черговому пленарному засіданні 5-ої сесії облради

admin 23.11.2016 20:22 ПОЛІТИКА

Депутати облради підтримали розширення транскордонного співробітництва, яке відкриває нові можливості для розвитку громад Закарпаття.


У середу, 23 листопада, ще дві профільні депутатські комісії вивчали проекти рішень другого пленарного засідання п’ятої сесії облради.

Так, свої засідання провели: комісія з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, яку очолює Пейтер Чаба та комісія з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, національних меншин та інформаційної політики, яку веде Ільдіко Орос.

Найперше, депутати зосередили увагу на розгляді профільних питань, листів та матеріалів, які надійшли на їхні адреси. Відтак висловили свої думки та підтримали проекти рішень у галузі економічного розвитку краю, транскордонної співпраці, туризму, медицини, культури і спорту.

Неабиякий інтерес викликав проект рішення про затвердження Програми розвитку співробітництва на 2017 рік між Закарпатською обласною державною адміністрацією (Україна), Закарпатською обласною радою (Україна) та Загальними зборами області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина). Програмою задекларовано сприяння інвестиційному співробітництву, встановленню ділових контактів та співпраці між бізнесовими структурами, підвищенню ефективності туристично-рекреаційного потенціалу двох областей, проведенню низки культурно-мистецьких програм тощо.

До речі, на сьогодні Закарпаття має офіційно встановлені партнерські зв’язки ще з низкою регіонів країн Європейського Союзу, зокрема: з областями Боршод-Абауй-Земплен та Гевеш, Яс-Надькун-Сольнок Угорщини, Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Підкарпатським воєводством Польщі, краєм Височіна та Пардубіцьким краєм Чеської Республіки, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Вуковарсько-Сремською жупанією Хорватії, Автономним краєм Воєводино Республіки Сербія, округом Оберфранкен Німеччини, Каунаським районним самоврядуванням та ін. Найближчим часом передбачається підписання ще ряду угод про співробітництво між регіональними органами самоврядування Закарпатської області та сусідніх держав, зокрема з Устецьким краєм ЧР та областю Бач-Кішкун Угорщини. В рамках підписаних угод розроблено і підписано уже ряд конкретних програм співпраці на 2017 рік, якими передбачено здійснення комплексу заходів культурного, соціального і економічного характеру.

Крім того партнерські зв’язки встановлено також на рівні майже 100 територіальних громад міст і районів, сіл і селищ, установ та організацій Закарпаття з відповідними громадами та установами сусідніх регіонів Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, а також Чехії, Австрії, Німеччини та інших країн. І ця робота продовжується.

Тож депутати підтримали проект рішення без запитань, оскільки транскордонне співробітництво, казали вони, відкриває нові можливості для розвитку громад і територій та є найефективнішою силою європейської інтеграції та об’єднання людей.

Уважно підійшли обидві комісії до проектів рішення про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік та внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 року. Коли зайшлося про програму «Турбота», члени комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації внесли критичне зауваження ще більш спростити механізм надання матеріальної допомоги на лікування важкохворим закарпатцям.

– Процедура на сьогодні все ще справді складна і її однозначно необхідно спростити, оскільки мова про наших людей, для яких це часто шанс вилікуватися, – наголосив присутній на засіданні комісії виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто.

Обговорюючи проект рішення про Програму діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», редакційно-видавничої групи обласної книги «Реабілітовані історією» і редколегії з підготовки та випуску «Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області» на 2017 рік, члени обох комісій цікавилися, чи мають змогу туристи придбати такі книги в книгарнях та кіосках краю. Розробники проекту пояснили, що ці книги йдуть в бібліотечні заклади та офіційні установи. Комісія з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації внесла пропозицію електронну версію книг зберігати в облдержадміністрації, а комісія з питань освіти, науки, культури, духовності – вести також пошук реабілітованих закарпатців, які були вигнані в концтабори без наявності підтверджуючих документів.

Розглянули комісії низку проектів з питань майна та раціонального використання надр. Відтак усі зауваження і доповнення депутатів будуть враховані та опрацьовані розробниками проектів, інформує прес-служба Закарпатської облради.

«Карпатський об’єктив»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат