Чи фальшиві листи щодо дестабілізації ситуації в Закарпатті?

28.10.2016 18:24 ПОЛІТИКА

23-го жовтня хакерська спільнота «Кіберхунта» на своєму сайті опублікувала скан-копії електронних листів помічника Путіна Владислава Суркова. Серед цих листів привертає увагу доволі докладний План дестабілізації ситуації в Закарпатті.


В оприлюдненому хакерами листуванні помічника Путіна детально описано, як організувати дестабілізацію в нашій області. Серед іншого — плани з перекриття кордонів, використання Румунії та Угорщини, а також місцевих русинських організацій і закарпатських політиків, наближених до кума Путіна Віктора Медведчука. У листах наведені прізвища нар­депа Михайла Ланя, депутата облради Івана Чубірка і навіть журналіста Михайла Темнова.

Радник міністра МВС України Антон Геращенко повідомив, що документи, які українські хакери вилучили з пошти помічника Путіна Суркова, є справжніми. «Взлом почты Владислава Суркова — правда. Документы, выложенные Киберхунтой — достоверные», — написав Геращенко у Facebook.

Тим не менше, багато політичних експертів переконують, що листи є фальшивими. І навіть прес-секретар Путіна Песков заявив, що Владислав Сурков узагалі не користується електронною поштою, тому все це брехня.

«Листи Суркова» наробили багато шуму в області. Дивно, що в них не згадується прізвище Балоги, хоча саме він свого часу активно підтримував радикальні русинські організації в Закарпатті. Відсутність прізвища Балоги і присутність там прізвища опонента Балоги Ланя спонукали «Єдиний центр» зробити пафосну заяву. Мовляв, СБУ повинна допитати як Ланя і Чубірка, так і керівників області, які створили провладну коаліцію з «Відродженням» Ланя та Чубірка.

У свою чергу і Ланьо, і Чубірко різко відреагували на «листи Суркова» і в унісон заявили, що це провокація з боку Балоги.

«Я навіть не сумніваюся, що електронну пошту Суркова «зламали хакери» з «Синяка» і за хорошу плату розтиражували в українських медіа. Напевно, Віктор Іванович хоче інформаційно «перекрити» сьогоднішній скандал із контрабандою сигарет із так званої «ДНР», який виник через цікаву статтю в «Новій газеті».

Всі пам’ятають недавню «чорнуху» на сайті кума Балоги Олега Диби, коли йшлося, що я нібито переводив через словацький кордон російських байкерів, які прямували в Європу на 9 травня. Тоді прикордонники та СБУ чітко спрацювали і спростували брехливу інформацію.

Прошу СБУ, УМВС України в Закарпатській області перевірити цю інформацію і покласти край провокаторам Балоги від ЗМІ, які, я думаю, «дістали» не тільки мене, а й усіх адекватних людей у Закарпатській області», — написав Іван Чубірко.

Михайло Ланьо був ще різкішим: «Шановні закарпатці! Зазвичай я не реагую на хвору людину і жовту пресу (балог)! Але в цьому випадку не можу змовчати! Сьогодні Балога звинуватив мене у зв’язках із Росією, намалювавши зрозумілий лише йому план автономізації Закарпаття. Скажу лиш одне — і контрабанда цигарок, і торгівля ресурсами, мінеральними водами, і створення злочинних угруповань під прапорами «Правого сектора» (і цим він скомпрометував справжніх бійців «Правого сектора»!), і польоти в Москву — це все діяльність Балоги!»

У свою чергу голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль сумнівається в тому, що «листи Суркова» є справжніми, але також натякає на Віктора Балогу.

«План дестабілізації на Закарпатті, оприлюднений хакерами начебто з електронного листування помічника Путіна, абсолютно нереальний, оскільки не відповідає тому, що насправді відбувається на Закарпатті. Сам текст написано безграмотно з численними граматичними та фактичними помилками, наведені дати виконання завдань, які давно минули, роль русинства занадто перебільшена, названі організації, яких узагалі немає в природі, приплетені якісь румунські русини, які ніколи не існували, й таких дур­ниць — маса. Тому або цей план складали люди, які не розбираються в ситуації на Закарпатті й, намагаючись вислужитися перед керівництвом Росії, по­дають йому спотворену картину, або ж це грубо сфабрикована фальшивка.

Щодо того, що російські спецслужби працюють на Закарпатті, використовуючи певну частину русинів, ні в кого немає сумнівів. Однак розхитати ситуацію вони неспроможні. Більше можливостей для дестабілізації є в місцевих князьків, які так само намагаються використати русинів у своїх політичних цілях. Ця тема має довгу історію. Так, у 2007 році пан Балога через ручну обласну раду провів незаконне рішення про визнання на Закарпатті окремої національності «русин», а його дружина володіє приватним підприємством «Русинія». Спроби взяти тотальний контроль над областю з боку Балоги й шантажувати Київ тривали до останніх місцевих виборів у жовтні 2015 р. І те, що він у цей період регулярно літав у Росію, мало би зацікавити наші спецслужби. Однак зараз будь-які намагання створити на Закарпатті якусь автономію чи окреме квазіутворення на кшталт так званих «ЛНД» чи «ДНР» приречені на повний провал», — заявив Геннадій Москаль.

Політик Сергій Ратушняк із цього приводу лише написав: «Балога, який організував і цей «вкид», і вбивства людей «Правим сектором», і акції з перекриттям доріг із сепаратистськими гаслами, не згадується (у «листах Суркова». — Ред.) і не цікавить СБУ, де сидить його родич і подільник Гелетей».

Найбільш цікавим у цій історії з «листами Суркова» є те, що вони налякали закарпатський політикум. Після їх публікації фактично всі обласні політики почали клястися у вірності Україні. І тепер мало хто з них зможе навіть натякати Києву на те, що в області не вистачає грошей на зарплати бюджетникам, не вистачає грошей на дороги, не вистачає грошей на комунальну інфраструктуру. Бо будь-який подібний натяк буде сприйматися як прояв сепаратизму. Можливо, автори цих фальшивих листів цього і хотіли.

А що стосується сепаратизму, то начальник Управління СБ України в Закарпатській області Олег Воєводін заспокоїв усіх і сказав, що його служба працює на випередження.

«У 2014—2016 роках слідчим відділом Управління СБУ в Закарпатті внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 25 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України. 7 кримінальних проваджень цієї категорії скеровані до суду, в п’яти з них законної сили набули рішення судів.

Окрім того, співробітники Управління СБ України в Закарпатській області зруйнували плани російських спецслужб дестабілізувати обстановку в регіоні та втілити антиукраїнський сценарій створення так званої «Республіки Підкарпатська Русь». Упродовж останніх двох років слідчі Управління розслідували 18 кримінальних проваджень для з’ясування обставин цієї антиконституційної діяльності.

У рамках низки кримінальних проваджень, розпочатих за статтями 109, 110 і 111 Кримінального кодексу України, співробітники Управління викрили і задокументували діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації, які вербували закарпатських заробітчан, відпрацьовували їм завдання — проведення акцій протесту під гаслами автономізації Закарпаття. Наразі двоє громадян України та один громадянин РФ оголошені в розшук за вчинення злочинів проти основ національної безпеки.

Управління також працює на випередження можливих загроз. Із початку 2016 року було оголошено понад 20 офіційних застережень місцевим мешканцям — їх офіційно попередили про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України», — підсумував Олег Воєводін.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат