«НГ»: За контрабандою сигарет із ЛНР стоять закарпатські нардепи Ланьо та Балога

28.10.2016 18:22 ПОЛІТИКА

Російське видання «Новая газета» звинуватило народних депутатів від Закарпаття Михайла Ланя та Віктора Балогу в контрабанді сигарет із зони невизнаної республіки ЛНР.


Вбитий у вересні 2016 року керівник терористичної організації «Оплот» Євген Жилін одним із перших почав возити на непідконтрольну Києву територію гуманітарку з Росії, а назад віз тютюн заводу «Хамадей». «Контрафакт із Донецька під будь-якими торговими марками став потрапляти на російський ринок», — пише «Новая газета».

Сигарети з «Хамадея» також поставлялися до країн Західної Європи через Закарпатську область.

«Вихід контрабандних сигарет на Європу йшов якраз через Мукачево. Забезпечували вихід Віктор Балога і Михайло Ланьо (у кримінальному світі «Блюк»), в чиї обов’язки входило переправляти тютюн і алкоголь до Угорщини», — наводяться у статті свідчення підприємця.

Саме на фоні контрабанди у «Правого сектора» і Ланя виник конфлікт улітку 2015 року. Автор зазначає, що за останні кілька місяців відбулося тотальне зачищення контрабандистів.

«Значить, хтось хоче їх узяти під свій контроль і усунути конкурентів, а ще і свідків того, що творилося останні 2 роки», — йдеться у статті.

І Ланьо, і Балога відразу ж спростували інформацію в російській газеті й натякнули, що це провокація. А от голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заступився за все Закарпаття.

«На Закарпатті налагоджена двостороння система контролю за переміщенням товарів через державний кордон. Щодоби йде звірення про затримання контрабанди між митниками і прикордонниками України та відповідними службами Словаччини, Угорщини, Румунії й Польщі. Силові структури сусідніх країн, оснащені за останнім словом техніки, мають більше можливостей виявляти незаконно переміщуваний товар. І той факт, що гучних затримань пропущеної з України контрабанди останнім часом не було, свідчить, що завдяки жорсткій дисципліні та ефективній боротьбі з хабарництвом ситуацію вдалося вирівняти. Щодо даних «Нової газети» (до речі, опозиційної до Кремля) про переміщення на підконтрольну Україні територію контрафактних тютюнових виробів фабрики «Хамадей» із окупованого Донецька, то це відповідає дійсності.

Сигарети з «Хамадея» кілька разів затримувалися митниками на Закарпатті. Більше того, люди, які розуміються в цьому «бізнесі», твердять, що за 10 тисяч доларів через лінію фронту сюди можна привезти цілу фуру контрафактних сигарет виробництва «Хамадея». Проблема в тому, що в такій фурі замість сигарет на контрольовану Україною територію можна провезти зброю чи диверсантів. Тому переміщення товарів через лінію розмежування це питання не економіки, а в першу чергу безпеки.

Скажу таке — спроби контрабанди сигарет є не тільки на Закарпатті, якраз у нашій області цю тему після стрілянини в Мукачеві 11 липня 2015 року вдалося максимально закрити. Однак контрольно-пропускні пункти з Євросоюзом є також у Чернівецькій, Волинській, Львівській областях. І якщо фури з контрафактною продукцією «Хамадея» вільно переходять кордон на сході і спокійно доїжджають до західних областей, то це проблема не Закарпаття, а загальноукраїнського масштабу», — коментує Геннадій Москаль.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат