Сергій Ратушняк: Закарпаття знов нагадує про себе

admin 16.10.2016 08:33 ПОЛІТИКА

Закарпаття знов нагадує про себе. Територія, яка в 1946 році протиправно була анексована до складу СРСР, а потім механічно відпала разом з Україною,- дійсно відчуває себе пасинком. Нерідним, чужим.


Територія, яка приносить Києву мільярди з транзиту семи продуктопроводів, електроенергії, нищивної експлуатації лісу, запасів мінеральної сировини, золота, кордонів з чотирьма державами - членами ЄС- дивним клептоматійним законодавством України, - є дотаційною. За принципом - на тут крохи з барського столу і мовчи.
Нинішня облрада, взяла курс на використання положень закарпатського референдуму 1991 року. Нагадаю,- референдум "Про самоврядну (самоуправляемую територию). Т.б. -економічну автономію. В положеннях референдуму є також і право регіону вибудовувати самостійні стосунки в сфері зовнішньо-економічної діяльності.
І ось закарпатська влада вже відпрацьовує програму прямої економічної співпраці з Франконією - адміністративна одиниця Німеччини. Про це йдеться на сайті Облради. Рішення підтримано 43 з 64-х депутатів.
Мене приємно вразив голова Облради пан Михайло Рівіс. Він чітко і обгрунтовано сказав, що якщо Київ й далі буде ігнорувати елементарні потреби Закарпаття, - область має це розуміти однозначно. А саме -область ніколи не була потрібна київській метрополії, тому в рази отримує менші дотоції і , в загалі, живіть як знаєте і йдіть куди хочете. Так йому почали приписувати якиїсь сепаратизм. Насправді - провокація до сепаратизму, й так є домінуючою ідеєю серед мешканців Закарпаття. Насправді сепаратизмом є дії Київської влади, що за 20 років не спроможна збудувати в Криму, Закарпатті тощо ні садка, ні школи, ні сучасної дороги чи тунелі і мости вже не кажучи про сучасні підприємства але постійно вимагає любові, відданості і поваги до себе. А так не буває. Тому я погоджуюсь з М. Рівісом, що якщо центральна київська влада хоче бачити Закарпаття в складі України, вона зобов'язана пам'ятати, що є такий край і що неприпустимо фінансувати його потреби в десятки разів менше ніж сусідньої львівської області.
Тож Закарпаття в пошуках економічних партнерів, з яким воно зможе покращити своє соціально-економічне становище з тотальним безробіттям. І як вибухнуть вже сотні тисяч паспортів на руках закарпатців, за якими вони вже сьогодні є громадянами Угорщини, Румунії, Словакії, Чехії, Польщі в разі подальшого зубожіння і безробіття,- тяжко спрогнозувати на користь України.

Сергій Ратушняк, Фейсбук

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат