Розстріл поліцейських у Дніпрі: поліцейські хочуть більше свободи

30.09.2016 17:58 ПОЛІТИКА

У Дніпрі поліцейські зупинили за проїзд на червоне світло автомобіль. Водій просив пробачення, казав, що він боєць АТО, і навіть показував рани. На нещастя, поліцейський сказав, що перевірить, чи не перебуває водій у розшуку. Ця фраза була фатальною. Водій розстріляв патрульного та його помічницю. В обох були малолітні діти.


Згодом поліція змогла затримати вбивцю. Ним виявися боєць розформованого батальйону «Торнадо» Пугачов. Як відомо, до складу цього батальйону ввійшло чимало колишніх злочинців.

Пугачов дійсно перебував у розшуку з 3 вересня минулого року (йому інкримінують одразу три статті КК: «Викрадення людини», «Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом» та «Створення злочинного угруповання»). При цьому в нього було посвідчення співробітника МВС. Якщо вірити оприлюдненим фото його посвідчення, то документ був виданий 5 листопада. Тобто тоді, коли Пугачов уже перебував у розшуку. Поліція каже, що посвідчення може бути підробленим. А якщо ні?

Після розстрілу поліцейських міністр МВС Арсен Аваков закинув месидж, що поліцейським потрібно надати додаткові права, таку собі презумпцію правоти копа — беззаперечне підпорядкування законним вимогам поліцейського, а лише потім, після виконання, якщо громадянин не згоден із поліцейським, він може оскаржити це в суді.

Тобто за цим законом поліцейські мають право застосовувати будь-які заходи до порушників, які вважають за потрібне, без будь-яких попередніх оголошень. Мають право і стріляти без попередження.

Заява Авакова про презумпцію наробила багато галасу. В соцмережах траплялися діаметрально протилежні коментарі. «Безмежні права поліцейського, так само як і будь-якого держслужбовця, без чіткого законодавчого визначення підстав, повноважень і способів його дій можуть спричинити справжній армагедон у взаєминах громадянського суспільства і держави!» — вважає правозахисник Володимир Караваєв. І уточнює, що, наприклад, відмова водія вийти з авто буде розцінюватися як непокора поліції, після чого можуть настати плачевні наслідки. «Ані народ, ані поліція ще не готові до таких змін», — резюмує Караваєв. Інший правозахисник Євген Захаров підтримує «презумпцію». «Якщо вас зупиняє поліцейський, то треба йому підкорятися, а не посилати на три букви. Потрібно розуміти, коп — представник держави і виконує свою роботу. Зараз же неповага до роботи поліцейського доволі відчутна», — сказав Захаров.

У свою чергу закарпатський політик Сергій Ратушняк у своєму короткому коментарі-зверненні до Авакова—Деканоїдзе доволі чітко сформулював суть: «Спочатку американські зарплати, американські системи стеження, американські суди й американській рівень підготовки та селекції поліцейських... А потім уже американську презумпцію правоти поліцейського».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат