Телеканал «Інтер»: «Горіла шина, палала», або Кому це вигідно

09.09.2016 16:38 ПОЛІТИКА

Засоби масової інформації мали би бути «священною коровою» в будь-якій цивілізованій державі, а журналісти — недоторканними та надійно захищеними, як і належить представникам «четвертої влади».

Втім, радикальний прошарок читацької аудиторії, яка зазвичай демонструє любов до преси за її схильність до регулярного покусування філейних частин тіла можновладців, подеколи може щось таке нетривіальне щодо цієї самої преси та й утнути.

«Пожежа в будівлі на вул. Щусєва, 26 у Києві сталася через збройний напад на офіс «Національні інформаційні системи» та підпал», — заявив постраждалий телеканал «Інтер».Внаслідок підпалу згоріла студія програми «Подробиці». Кілька співробітників компанії отруїлися чадним газом. Одна співробітниця зламала ногу під час пожежі». У свою чергу директор «Національних інформаційних систем» Олександр Пилипець заявив, що захопити і підпалити студію телеканалу «Інтер» спробували 15 невідомих озброєних людей у балаклавах. Вони прорвалися через пост охорони, розпорошили в будівлі кілька порошкових вогнегасників, підпалили студію і зникли, залишивши там протитанкову міну, а на стіні біля входу в будівлю напис «Інтер» — агент Кремля».

Начальник ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко в ефірі телеканалу 112.Україна повідомив, що, за даними очевидців, в будівлю було кинуто димову шашку. До відділків поліції доправлено 6 осіб, яких було затримано на місці події, буде перевірятися їх причетність до інциденту, внаслідок якого вогнем знищено міжнародну редакцію, пошкоджено ньюсрум, студію та інші приміщення».

Згаданому підпалу передував мітинг біля будівлі телеканалу, учасники якого палили шини. Як зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, серед затриманих пікетників під стінами офісу телеканалу «Інтер» є колишні бійці 30-ї бригади ЗСУ.

У МВС не виключають, що підпал будівлі телеканалу «Інтер» у Києві може бути провокацією проти телеканалу. Таку думку в ефірі телеканалу «112.Україна» висловив радник глави МВС Зорян Шкіряк.

Він заявив, що правоохоронці будуть відпрацьовувати всі версії й мотиви скоєння злочину і не виключив, що це могла бути провокація, організована проти самого телеканалу, та те, що до її організації можуть бути причетні самі співробітники «Інтера».

Передісторія цього «акту відплати» така, що активісти, які звинувачують канал у роботі на Росію, оголосили акцію блокування безстроковою та припинили впускати на роботу співробітників «Інтера». Ці протестувальники заперечують свою причетність до підпалу і наголошують, що їхній протест — винятково мирний. «Агентура Москви», «Інтер», геть!» — цими гаслами списаний паркан довкола каналу.

Дуже багато неправди і путінської пропаганди ллється з «Інтера» на Україну, стверджує учасник акції Григорій Верменич.

«Сьогодні початок завершального етапу», — сказав Радіо Свобода учасник протесту, боєць батальйону «Свята Марія» Олексій Середюк. Він і ще до ста його однодумців розраховують узяти «Інтер» змором: «Ми всіх випускаємо, нікого не впускаємо». Канал блокуватимуть доти, доки він не буде закритий. Активісти перегородили автомобільними шинами і наметами вхід і по­обіцяли тут невдовзі «барикаду й блокпост — як на межі з російським окупантом».

Речник МВС Артем Шевченко щодо підозрюваних у підпалі заявив: «Картина така: вони були затримані на місці, доправлені, їхні особи встановлені, поки що підозри не висувалися, тому утримувати їх правових підстав немає».

Засновник батальйону «Свята Марія» Дмитро Корчинський, який неодноразово висловлювався за закриття телеканалу, в коментарі Радіо Свобода сказав, що ні він, ні його бійці до підпалу стосунку не мають і силові методи не поділяють: «Це випадкові люди, їх скрутили ще до того, як почався підпал».

Люди, які стоять із гаслами під офісом каналу, переважно кажуть, що «Інтер» сам підпалив. Таку версію напередодні закинув у інфопростір народний депутат і член колегії МВС Антон Геращенко. Він аргументував це тим, що група підпалювачів зуміла якимось чином потрапити всередину будівлі каналу і дістатися аж до студійного блоку, хоча будівля має прохідну. А по-друге, стверджує шеф Нацполіції Хатія Деканоїдзе, «Інтер» підозріло зволікав із передачею слідчим відео з камер спостереження.

Керівник «Національних інформаційних систем» (виробник новин для телеканалу «Інтер») Олександр Пилипець стверджує, ніби офіційний запит від поліції щодо цього відео канал отримав лише на другий день після підпалу. Однак за фактом, каже він, слідчо-оперативній групі у вечір пожежі передали і відео, і сервери, хоча офіційного документа поліція на той момент не надала. «Після роботи вибухотехніків і пожежників вони забрали під опис усе, що хотіли», — сказав Олександр Пилипець.

У понеділок голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко заявив, що «Інтер» нібито мають атакувати дві сотні бойовиків «із Білої Церкви», керованих колишнім начальником департаменту протидії наркозлочинності МВС Іллею Ківою. «Поки ми тут сидимо, можемо стати свідками чергової провокації за бездіяльності правоохоронних органів», — заявив Бойко.

А ось сам Ілля Ківа заявив, мовляв, «я більш ніж переконаний, що ситуація на Щусєва, 26 це гарно спланована проросійська акція». До речі, обіцяних двохсот бойовиків станом на вечір біля каналу ніхто не бачив. Звинувачення ж на свою адресу Ілля Ківа в коментарі Радіо Свобода заперечив: «Я перебуваю зараз у МВС, безпосередньо в розпорядженні міністра», — сказав він, підтримавши версію про самопідпал «Інтера», інспірований Росією з метою знищити докази зв’язків каналу з Кремлем.

Цю справу потрібно максимально швидко розслідувати, каже директор Інституту масової інформації Оксана Романюк. На другий день після пожежі ситуація з «Інтером» уже вкрай політизується, кожна політсила намагається на ній піаритися, констатує вона.

За пару днів до пожежі політолог Тарас Березовець розповів на Facebook абсолютно про інші події, але так збіглося, що без слова «палити» й тут не обійшлося: «Телеканал «Интер» в ближайшее время ждут очень серьезные проблемы. Когда покупка канала начинается с махинаций, рано или поздно приходится отвечать. Кстати, в скандале с «Интером» Левочкину придется палить всю агентуру».

Директор ІМІ вважає заяви як Антона Геращенка, так і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про організаторів підпалу передчасними. Щоб говорити про «самопідпал», потрібно мати на руках докази, каже вона. «Подібні заяви добряче «вистрілюють», але у стратегічному вимірі це б’є по Україні, по довірі до влади. Треба відступити крок назад, заспокоїтися і зосередитися на виконанні своїх безпосередніх обов’язків», — каже Романюк.

До швидшого розслідування інциденту закликали й в ОБСЄ: представниця з питань свободи Дуня Міятович заявила, що «насилля ніколи не прийнятне у відповідь на незгоду з редакційною політикою, навіть якщо публікації є провокаційними і суперечливими». А президент Петро Порошенко назвав підпал «Інтера» неприпустимим, але водночас неприпустимою назвав і ситуацію, коли через фінансування з Росії окремі ЗМІ намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні.

Не оминув гострої теми про спецоперації проти України і політик Сергій Ратушняк. Зокрема він заявив на Facebook: «Одну з масштабних спецоперацій проти нашої країни Кремль уже успішно провів через свого «посла» Медведчука. Це так званий «закон Савченко», виписаний Москвою—Медведчуком—Тимошенко». Біля 14 000 відморозків — убивць, грабіжників, здирників, гвалтівників —АМНІСТОВАНО! Державу захлинула хвиля тяжких кривавих злочинів. Страх і хаос, мов ракова пухлина, розповзаються по тілу України.

Рупор Кремля «Інтер» не закривають за відверту антиконституційну діяльність, бо ж співзасновники цього каналу — «Газпром», Могилевич, Фірташ, Льовочкін — свого часу дали у Відні «добро» проекту з назвою «Порошенко — президент» через злив найрейтинговішого Кличка. Він зобов’язаний і зв’язаний.

У Російській Федерації «Рошен» відкрив новий цех і новий завод, податки з них фінансують убивства наших братів у зоні АТО, серед яких, що гріха таїти, чимало є і виродків, і звірюг-насильників.

Китай провів засідання G20. Одне з дрібних питань — українське. Кредитів не дають, бо бачать, як ті ж мільярди розкрадаються владою, оточенням і попередниками при підтримці влади.

Електоральні симпатії не на користь президента і коаліції. Цим бажають скористатися опоненти і конкуренти. Тиск у напрямку перевиборів ВРУ, президента та місцевих еліт і «еліток» буде шаленим.

Злодійські тарифи, необгрунтовано підняті ціни на газ і електроенергію на користь двох монополістів — ворогів України (але друзів гаранта) — ведуть натовп на майдани.

А в цей час 100-тисячне військо РФ на Сході, у Криму і вже з боку Білорусії реально готується на повномасштабну війну аж до третьої світової, оскільки, крім агресії, Кремлю нема що запропонувати російській еліті й суспільству. Падіння в економічну прірву, спричинене санкціями, можна виправдати і списати тільки війною. І це розуміють Кремль і клуб Путіна.

Захід нас зрадив, як і сто років тому. Зробили нас у Будапешті з ядерного монстра беззбройною «папуасією» і роблять вигляд, що нічого нам не винні. Половина вже вишикувалися в чергу до Московії, аби продати свої товарчики. І чхати вони хотіли на Україну з сотнею мільярдерів при її владі й нульовою платоспроможністю населення».

З початком нового політичного сезону! З незбагненною українською осінню!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат