Пастки на євроринках. Закарпатський підприємець назвав реальні загрози бізнесу

admin 08.09.2016 16:49 ПОЛІТИКА

В інтерв’ю газеті “День” закарпатський підприємець Іван Бушко розповів про проблеми експорту в ЄС та гостру фінансову недостатність, в якій опинився малий і середній бізнес в Україні. Поряд із закарпатцем Бушком, своє бачення бізнес-клімату пояснили підприємці з Херсону та Волині.

Певні сподівання для поповнення власних обігових коштів вітчизняні підприємці пов’язували з можливістю виходу на європейські ринки, де купівельна спроможність населення є куди вищою. Однак і тут на нас чатували пастки у вигляді квот на ввезення окремих видів продукції. Наприклад, свою експортну квоту на ввезення до країн ЄС концентрату виноградного і яблучного соків Україна використала впродовж неповних двох місяців — ще в середині лютого, а понадквотовий експорт вимагає від українських підприємств сплати ввізного мита.

Щодо регіональних особливостей... Останнім часом закарпатцям, через наше географічне розташування та регулярні скандали на митницях, приклеїли ярлик контрабандистів. Хоча, як бачимо з кримінальної хроніки у ЗМІ, контрабанду лише виявляють на кордоні, а власниками контрафактної продукції здебільшого є «внутрішні» області України. Однак близькість кордону, суттєва різниця в цінах на більшість товарів, особливо підакцизних, із сусідніми країнами та відсутність вдома робочих місць спонукає значну частину працездатного населення займатися «човниковою» контрабандою. Але ці «приховані інвестиції» майже не спрямовуються в економіку. За виторгувані на контрабанді гроші закарпатці зводять собі будинки, купують дорогі авто, зводять приміщення для здачі в оренду та вирішують інші майнові питання. Чи не єдина галузь економіки, де «працюють» такі гроші, це ресторанно-готельний бізнес і сфера розваг. У виробничі процеси такі гроші практично не йдуть з однієї причини — їхні власники не мають для цього відповідних знань і практичної підготовки, - розповів Іван Бушко журналісту газети “День”.

Відсутність доступного для абсолютної більшості малого і середнього бізнесу фінансового ресурсу - це ще один серйозний виклик, який душить підприємців, - додав Бушко.

Таку ж думку щодо складного доступу до коштів для розвитку бізнесу висловив підприємець з Херсону Михайло Линецький. При дуже великих відсотках на кредитування й загалом не вигідних умовах складно говорити про можливість розширення бізнесу, - зазначив Линецький.

Підприємець з Ковеля Ігор Пініс також говорить про негативну ситуацію на ринках. Раніше підприємці також не чекали допомоги від держави, однак притримувалися думки “бодай би не заважали”. Наразі ці люди не мають оптимізму, не мають абсолютно ніякої впевненості у майбутньому свого бізнесу. А отже, вони не знають, як виживатимуть завтра. Основне, що чує Пініс зараз від колег, — протриматися ще місяць, ще два...


Повний виклад статті “Близько до краху і без оптимізму” газети “День” читайте тут.

admin

ТЕГИ : бізнес

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат