Все про мобілізацію. Тільки без паніки

24.01.2015 08:08 ПОЛІТИКА

Якщо вам принесли повістку.

Указ президента про часткову мобілізацію, схвалений Верховною Радою, опубліковано у парламентській газеті «Голос України» — він набув чинності. Мобілізація почалася у вівторок, 20 січня, і пройде у три хвилі загальною тривалістю 210 діб. Усього планують призвати 50 тисяч українців, а трохи згодом ще 50 тисяч. Серед них призвуть три тисячі закарпатців.

Ми вже писали про можливі проблеми з нинішньою мобілізацією і стаття викликала великий резонанс. Тому вирішили просто повторити деякі юридичні моменти.

По-перше. Не варто панікувати, якщо вам принесли повістку. Наразі ситуація така, що до війська можуть забрати двох-трьох з десяти, яким прийшла повістка. Багато з тих, кому прийшла повістка, або фізично не придатні, або мають відповідну роботу і будуть кориснішими в тилу, або не можуть йти до війська, бо сімейні обставини.

Найзатребуванішими будуть такі спеціальності військових: навідники, механіки, розвідники, зв’язківці, артилеристи, танкісти, спеціалісти ПВО, водії.

По-друге. Влада нарешті зрозуміла, що не можна брехати призовникам. Порошенко мав необережність збрехати, що учасники АТО будуть отримувати тисячу гривень на добу. Насправді ж влада навіть не хотіла давати статус учасника бойових дій багатьом із тих, хто боровся на фронті з російсько-окупаційними військами агресора. Зараз Генштаб пообіцяв, що призовникам піднімуть зарплату вдвічі. Окрім того, обіцяють збереження робочого місця і ще ряд пільг.

ЩО КАЖУТЬ ПРОТИВНИКИ МОБІЛІЗАЦІЇ

Кажуть, що у нас досі не введений воєнний стан, а закон про АТО не передбачає тотальної мобілізації.

Кажуть, що це не наша війна, а війна олігархів, тому йти воювати, не знаючи за що, не варто.

Кажуть, що в Україні є півмільйона спеціально навчених силовиків, які вміють воювати і утримувалися за податки всіх громадян України.

Кажуть, що це громадянська братовбивча війна і не варто українцям вбивати одне одного.

На Закарпатті додається ще свій антимобілізаційний елемент: ми не справжня Україна, а тому угорці, румуни, словаки та русини не мають відношення до того, що відбувається десь на іншому краю держави, яка незаконно тримає при собі колись злочинно анексоване Підкарпаття.

ЩО КАЖУТЬ ПРИХИЛЬНИКИ МОБІЛІЗАЦІЇ

Мобілізація є законною. Адже Закон «Про оборону України» у 4-й статті допускає оголошення мобілізації не лише у разі війни, а й у разі загрози нападу на Україну.

Дивно, звичайно, що під час війни олігархам вдається і надалі проводити торгівлю або якимсь чином українській владі і надалі платити Росії за вугілля, газ та електрику. Насправді ж Україна наразі не може обійтися без російських енергоресурсів і без них настане повний економічний і соціальний колапс.

Силовиків у нас дійсно багато, однак якщо всіх їх відправити на фронт, то в інших регіонах спалахне злочинність, і криміналітет принесе ще більше шкоди державі, ніж війна на Сході.

Закарпаття є частиною держави Україна і тут діє таке саме законодавство, як і по всій країні, тому закарпатці повинні служити нарівні з усіма українцями.

ДЕЯКІ ЮРИДИЧНІ МОМЕНТИ

Повістку ви можете отримати або за місцем проживання, або за місцем роботи. В обох випадках — під ваш особистий підпис. Повістки в двері, родичам, дзвінок телефоном — не можуть вважатися належним повідомленням про факт призову за мобілізацією.

У 22-й статті Закону «Про мобілізаційну підготовку та мо­бі­лізацію» встановлено, що війсь­ко­во­зо­бов’язаний з’являється до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ним документах.

Призов громадян під час мобілізації здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Тож повістку вручають працівники районного військового комісаріату або представники сільських чи селищних рад.

За мобілізованою особою зберігається місце роботи на період до року. Після особистого отримання повістки особа повідомляє відділ кадрів за місцем роботи про мобілізацію. Після чого видається наказ про звільнення від виконання посадових обов’язків у зв’язку з призовом за мобілізацією зі збереженням робочого місця на строк до року.

Незалежно від форми власності підприємства, за мобілізованою особою зберігається середній заробіток на період до року. Тож бухгалтерія повинна нараховувати щомісяця середню заробітну плату, яку отримувала особа до мобілізації.

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ЗА МОБІЛІЗАЦІЄЮ

Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зобов’язані з’явитися на збірні пункти в строки, зазначені в отриманих ними документах — мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів. У разі ухилення від призову за мобілізацією та неприбуття до військкомату законом передбачається кримінальна відповідальність — позбавлення волі від 2 до 5 років.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт визнаються:

— хвороба, яка позбавляє можливості з’явитися;

— смерть чи важка хвороба близького родича;

— перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавляють можливості з’явитися на збірний пункт.

Причини неявки повинні підтверджуватися документально.

Запам’ятайте: відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією може наставати, якщо особа була належним чином повідомлена про те, що вона підлягає мобілізації. Тобто, було особисто вручено повістку або принаймні була спроба вручити, але особа відмовилася її приймати.

До речі, у різних областях України суди призначають різні вироки за ухилення від мобілізації. Десь суди обмежуються штрафом у 500 гривень, десь дають рік умовно. Були випадки, коли давали два роки ув’язнення. І що дивно, поки що найвищу міру покарання — 3 роки ув’язнення — призначив Тячівський районний суд у нашій Закарпатській області. Було засуджено чоловіка, який особисто підписав повістку, пройшов медогляд, але не з’явився до військкомату. Зараз у Закарпатті відкрито близько двадцяти проваджень за 336-ю статтею Кримінального кодексу. Чому закарпатські судді такі злі, важко пояснити.

Ну і нарешті трохи заспокоїв міністр оборони Степан Полторак, який сказав, що до війська будуть брати тих, хто хоче служити і має досвід. «Не можна бездумно всіх без розбору залучати до служби, в першу чергу, відмобілізовувати необхідно всіх бажаючих, добровольців, людей із бойовим досвідом, тих, хто має відповідні військові спеціальності», — сказав він.

З цього приводу на своїй сторінці у Facebook закарпатський політолог Олександр Солонтай написав: «Призовна, примусова, гола та боса армія країну не врятує, а тільки масово заповнить цвинтарі 200-ми, лікарні 300-ми, родини горем, волонтерів роботою. В Україні достатньо бажаючих воювати добровільно, за покликом серця, за ідею або за гроші (або і за, і за те). Треба гідно забезпечити їх та вкладати в тих, хто хоче професіоналізуватися!»

Андріана Мегіц, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат