Балога намагається загострити ситуацію в Закарпатті

25.07.2015 06:06 ПОЛІТИКА

Місцевий закарпатський феодал Віктор Балога намагається загострити ситуацію в Закарпатті після подій в Мукачеві. Він звик, що в області все підпорядковане йому. Однак помилився в іншому — подачки для потенційних прихильників уже не тішать закарпатців. Портфелями для першокласників та футбольними м’ячами для спортивних шкіл не відкупишся. Бо за ці дні всі швиденько порахували, що головний закарпатський контрабандист заробляв мільйони і мільйони американських грошей і його подачки повинні були бути значно вагомішими.

Балога принципово не спів­працює з парламентською Тимчасовою слідчою комісією. У його репертуарі лише стара пісня: події в Мукачеві — спланована на Банковій акція і реалізована міліцією. Тобто, сам Балога такий собі білий і пухнастий, а вся вина на міліціонерах та їхніх режисерах десь у Києві. Більше того, ці ж слова синхронно з Балогою повторювали всі його придворні шавки. Балога навіть витягнув звідкись батька правосека Романа Стойки, який зараз з кількома іншими бойовиками ховається в лісах від правоохоронців. То батько Стойки, маючи за плечима службу в органах СБУ, говорив словами Балоги і вихваляв самого Балогу. А потім ми дивуємося, чому це боротися з контрабандою повинна СБУ, а Балога жене на міліцію, прикриваючи СБУ. Бо СБУ в Закарпатті очолював сват Балоги і вся структура працювала на Балогу. І тільки міліція не захотіла лягати під його злочинний сімейний клан.

Наскільки потрібно бути тупим, щоб не розуміти, що рано чи пізно імперія, побудована на кривавих і нечесних грошах, впаде. Невже Балога думав, що вічно купуватиме собі «довіру» виборців, обманюватиме керівництво держави і триматиме в руках усю область? Такого не буває. Бо рано чи пізно ліквідовують навіть найкривавіших диктаторів.

Своє Балога віддиктував. Не можна стільки красти. Не можна розставляти на всі владні посади в краї лише вірних людей, щоб безперешкодно чинити беззаконня. Ера Балоги повинна була рано чи пізно скінчитися, бо Балога дає команду своїм журналістам розповсюджувати фразу «Балога так багато зробив для Закарпаття», а насправді ніхто нічого і не згадає, що ж він зробив для Закарпаття.

Коли зробив? Коли три роки служив Медведчуку, очолюючи його партію СДПУ(о) в області, й очищував електоральне поле для Медведчука—Кучми?

Чи, може, коли сидів секретарем у президента Ющенка і мав у руках усі важелі впливу?

Чи, може, коли вірно служив Януковичу на грошовитій посаді міністра-надзвичайника?

І дійсно, будь-який закар­патець-патріот, якби був на таких посадах, то точно зробив би для закарпатців значно більше. Лобіював би вирішення проблем регіону перед босами. Могли би реалізовуватися якісь інвестиційні проекти, будувалися б школи та медичні заклади, розвивалася б туристична структура… Але це не для Балоги. Той просто сидів у столичних кабінетах і вирішував, як набити власні кишені, щоб тупо побудувати підконтрольну йому область з феодальним устроєм, прилаштувавши всіх своїх братів, дружину та сина якнайближче до владного корита.

Про контрабанду

Тепер на слуху тема конт­рабанди. Бо, як виявилося, мукачівський клан мав повну монополію на поставлення сигарет у Закарпаття. Як пише видання ПроЗак, фактично всі сигарети в Закарпаття завозилися лише на фірму, за якою стоїть клан Балог. «Ніхто не мав права завезти оптом сигарети в область. Всі вони були під контролем клану Балог. Якщо хтось мав намір завезти сигарети самостійно, на таких чинився тиск із боку як офіційних, так і кримінальних структур», — повідомило виданню ProZak.info джерело в правоохоронних органах.

«Таким чином навіть дрібні контрабандисти, які «вирішували безконтрольний проїзд через кордон», змушені були купувати сигарети, для подальшого перевезення в Євросоюз, виключно на «Барві» Балоги. Мова йде про тих, хто перевозив сигарети міні-бусами, тобто мав виручку не більшу, ніж у кілька десятків тисяч євро.

Крупні ж контрабандні перевезення сигарет були під конт­ролем самого клану Балог. Ці партії сигарет перевозилися так званою «зеленкою» на великих вантажівках. У такому випадку питання кордону вирішувалося на доволі солідному рівні. «Якщо в Україні майже не виникало проблем з правоохоронцями, митниками та прикордонниками, бо вони всі були задіяні в схемах і мали з цього прибуток, то в тій таки Угорщині (куди прямували сигарети) доводилося вирішувати питання з окружною поліцією та навіть на рівні уряду», — повідомило джерело.

«Зеленкою» сигарети габаритними вантажівками завозилися до складів в Угорщині неподалік кордону, а там меншими партіями перевантажувалися на міні-буси та інший невеликий транспорт і вирушали в інші країни Євросоюзу.

Суму чистого прибутку з однієї вантажної фури розповів і нардеп Мустафа Найєм, який назвав цифру в близько 400 тисяч євро. Цю суму нам підтверджувало і джерело. За одну ходку «зеленки» кордон перетинало понад десяток вантажівок.

За інформацію джерела, про «зеленку» знали не тільки правоохоронці області, а й на рівні центральної влади. «Ні для кого не таємниця, що, отримуючи свою частку, місцеві митники змушені були везти з певною періодичністю валізу з грошима до Києва своєму начальству, прикордонники — своєму, а міліція та СБУ — своєму. Це була цілком відлагоджена піраміда, тому питання контрабанди контролювалося на найвищому владному рівні», — повідомило джерело.

Відомий випадок, коли митники випадково затримали вантажівки «Барви» з контрабандою, однак це питання було дуже швидко «вирішене», а ті, хто затримав, були покарані», — зазначає видання ProZak.info.

До речі, днями новий голова обладміністрації Закарпаття Геннадій Москаль повідомив, що більшість сигарет у Закарпаття завозилася з Львівської тютюнової фабрики. Також, за його інформацією, у область завозилися і білоруські сигарети. Що, на думку того ж Москаля, свідчить про проблеми на кордоні Білорусії та України в районі Чернігівської області. Вантажівки з сигаретами безперешкодно долали міліцейські пости, бо знову ж таки питання вирішувалося на високому рівні.

Ще немає висновків ТСК, але вже очевидним є факт того, що перестрілка в Мукачеві сталася через розбірки з контролю над контрабандними потоками. Напевно, свою частку з цього контрабандного пирога мав і нардеп Михайло Ланьо, а це не могло подобатися Балозі. Тому і нацькував на Ланя своїх козачків із «Правого сектору», який, як зізнався сам Балога, фінансував.

До речі, цього тижня губернатор Москаль повідомив, що насправді закарпатський «Правий сектор» доволі сумнівний, бо лише три його члена якимось чином були дотичні до АТО, а решта бойовиків узагалі криміналітет із судимостями. Так це чи ні, також буде встановлювати слідча комісія, бо потрібно добре розібратися, хто насправді ці люди, які нафаршировані зброєю на джипах серед білого дня заїжджають у мирне місто і починають там розбірки зі стрільбою.

Кадрова підстава

Коли всі гуртом голови райадміністрацій подають заяви на звільнення, то це явно спланована акція. Тобто Балога дав команду і всі його придворні пишуть заяви на звільнення. А потім ще з одним помахом чарівної палички пишуть заяви на звільнення всі начальники управлінь ОДА. Як припускає те ж таки видання ProZak.info, це намагання Балоги оголити владу і насолити Москалю, у якого кадровий голод і велика проблема з командою однодумців.

Можливо, в планах феодала створити тіньовий закарпатський уряд, засісти в тилу і дзявкати на дії нової влади. Дуже схоже на те. Вже зараз ЗМІ Балоги розкручують лише дві теми: бездарна міліція і недолугі дії Москаля.

Але чомусь здається, що на міліцію Балога не випадково сердиться. Відчуває, що зовсім скоро доведеться відповідати на незручні запитання слідчого.

Ну а що стосується Москаля, то він діє максимально ефективно з того, що наразі має. Так, мало тих, кому можна довіритися. Команда формуватиметься не швидко. Можуть бути помилки, але Москаль уже довів, що коли вже сформував команду, то це будуть найнадійніші. Головне, що Москаль має повний карт-бланш від центральної влади. У Києві пообіцяли не вмішуватися в рішення Москаля і підтримати його.

Закарпаття на порозі очищення. Може прийти час, коли феодальний клан уже не буде вирішувати, хто і куди повинен бути призначений. Та й вибори Балогам уже важче буде купувати. Міліція пообіцяла стежити. Тому в закарпатців є шанс, що в радах не сидітимуть одні балоги та їхні куми, свати, дворецькі, кухарки і водії.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат