«Правосеки»: бандити чи герої?

29.03.2014 11:15 ПОЛІТИКА

Цього тижня найскандальнішою новиною стало вбивство одного з лідерів «Правого сектору» Олександра Музичка (прізвисько — Сашко Білий). Саме того Музичка, який у Рівному ходив по мерії з автоматом і на камери бив прокурорів. Саме його найбільше показували російські телеканали, які лякали росіян українськими ультранаціоналістичними радикалами.


МВС оголосило Музичка в розшук і ось у ніч із понеділка на вівторок його було застрелено під час спецоперації. Щоправда, керівництво МВС стверджує, що Музичко застрелився сам. Про це на брифінгу сказав перший заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов. «Він зі своєї зброї, з якої стріляв у співробітників міліції, тут же вистрелив два рази навиліт, а третя куля влучила в серце», — розповів Євдокимов.

Тим не менше, «Правий сектор» оголосив міністрові МВС Арсенові Авакову війну. «Ми не можемо мовчки спостерігати за активною контрреволюційною діяльністю Міністерства внутрішніх справ України. У зв’язку з цим ми вимагаємо негайної відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, вимагаємо арешту командира спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл» і, відповідно, тих, хто винен у вбивстві», — сказав лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що приймає виклик «Правого сектору» і його позиція до тих, хто порушує громадський порядок, буде жорсткою. «Якщо, при моїй позиції, бандити погрожують міністрові, я цей виклик приймаю і готовий прийняти будь-який виклик, тому що така моя посада. І надалі моя позиція буде доволі жорсткою до бандитів, до тих, хто зі зброєю в руках порушує порядок», — сказав Аваков. «Справжні патріоти зі зброєю в руках охороняють кордон держави і стоять там на блокпостах, а ті, що лазять по підприємствах, захоплюють приватні домоволодіння, це бандити. Тим більше, коли ми маємо ситуацію, що в них у руках незареєстровані автомати», — сказав міністр.

Насправді останнім часом почастішали випадки, коли озброєні праворадикали в регіонах країни залякують людей і самі вирішують, хто, де і як має керувати. Іноді доходить до абсурду, коли повністю ігнорується громадська думка та офіційна влада. Щоправда, десь «правосеки» вже зрозуміли, що перегинають палку. Наприклад, на Львівщині політичний референт «Правого сектору» Віталій Сергатюк закликав нестатутні формування розпуститися. «У Львові була делегація з центрального проводу партії й було ухвалено рішення про розформування всіх самодіяльних, нестатутних формувань, що діяли в рамках «Правого сектору», — заявив він.

НАШІ — САМІ ПО СОБІ

Однак у нашій області «Правий сектор», здається, вже підконтрольний не центру, а клану Балог.   Закарпатські «правосеки» цього тижня захопили так звану дачу Медведчука у Жденієві. Медведчук заслужив кари, але хто вповноважував саме «Правий сектор» захоплювати дачу? Хто взагалі дозволив цим хлопцям ходити з автоматами по території урочища «Ведмежа діброва» і описувати майно? І тільки після втручання органів міліції радикали залишили територію дачі, щоправда, перед цим отримали підтвердження від власника дачі фірми «Спорт-тур», що претензій до них немає. Претензій не було і в міліції, яка зупинила один із автомобілів, в якому з дачі Медведчука їхали члени «Правого сектору». Невже злякалися?

Ну вони такі, що полюбляють лякати. Зокрема, показовою є заява однієї із закарпатських журналісток, редактора відділу новин Ані Семенюк. Вона чесно погодилася допомогти з розповсюдженням заяви «Правого сектору», а натомість натикнулася на реально брутальний тиск із боку «правосеків», які зайшли в камуфляжах і бронежилетах   уночі в офіс, почали зухвало поводитися і навіть пригрозили, мовляв, «до журналістки потрібно заходити частіше». Для них вона занадто вільнодумна. При цьому сама журналістка сказала, що лідер обласного «Правого сектору» поводився доволі стримано, а от поведінка балогівця Богдана Пилипіва була просто брутальною.

КОМЕНТАРІ

Інтернет-видання Clipnews.info опитало закарпатців щодо їхнього ставлення до радикалів із «Правого сектору». Ось деякі відповіді:

Василь Мікловда, 37 років:
«Не хочу, щоб у мене кидали камінням, але ці хлопці в камуфляжній формі і з автоматами вже просто «задовбали». На яких правах чинять самосуд? Хто їх уповноважував? Вони кажуть, що громада, але громада це навіть не віче Майдану, а всі люди. Схвалюю позицію міністра МВС Авакова, який сказав, що хто хоче служити країні, то нехай записується в лави Нацгвардії, а всі інші озброєні організації є бандами».

Мирослава Шолька, студентка:
«Вони реально круті! Вони рішучі і сміливі! Такі порядок швидко наведуть! Довіряю їм! А Сашка Білого шкода. Він був крутий пацан, а ментам це не подобалося».

Маргарита Шимон, 52 роки:
«Я чесно кажу, що боюся їх. Ми, закарпатці, звикли жити у спокої, а тут якісь дуже агресивні люди ходять із палицями і всіх лякають. Не думаю, що нам на Закарпатті треба таких агресивних українських націоналістів. Таких у нас ніколи не було».

Мирослав Варга, 48 років:
«Слідкую за ситуацією і можу сказати таке: «Правий сектор» — звичайне бандитське угруповання. Причому озброєне і небезпечне. Незрозуміло, чому правоохоронці не вживають   рішучіших заходів для його знешкодження. Більше того, вважаю, що ця організація дуже вигідна нашому ворогові — Росії, який у своїх ЗМІ використовує сюжети з неправовими діяннями представників «Правого сектору» і лякає громадян Східної України та Росії «бандерівщиною». Весь світ побачив, як Сашко Білий із автоматом вирішував справи в Рівному і як дозволяв собі бити на телекамери прокурорів. Хіба за це ми боролися на Майдані? Дивуюся, чому ніхто ще не пише, що «Правий сектор» є штучним утворенням і на Майдані вони лише розхитували і нагнітали ситуацію, а гинули звичайні хлопці з Самооборони Майдану, але не радикали з «Правого сектору». Вважаєш себе патріотом України — йди добровольцем у армію або «Національну гвардію», але не лякай народ».

Тарас, студент:
«Я підтримую! Засуджувати людей, які люблять свою країну, можуть тільки вороги».

Федір Соколовський, 54 роки:
«Меня больше удивляет то, что вооруженная организация зарегистрировалась в партию и её лидер желает быть Президентом Украины. Понимают ли эти ребята, что с этого времени все их действия будут восприниматься исключительно как предвыборные пиар-акции? Более того, есть мысль, что Музычка убрали сами же «секторовцы», совершив первый акт предвыборной кампании. Считаю эту организацию инородной и неприемлемой в современной жизни. Да и Запад не погладит по головке Украину за легальное наличие в стране вооруженной экстремистской организации».

Людмила:
«Нормально ставлюся, го­ловне, щоб усе було в рам­ках за­ко­нодавства. Фактично, як зараз діють щодо призначення одіозних фігур, то так, підтримую. А от щодо моментів, як дача Медведчука — то ні. Все-таки то приватна власність. Тому хотілося б, аби вони більше контролювали владу і спільно з нею координували свою діяльність. Але з іншого боку, розумію, що в сьогоднішніх умовах це складно робити, тому десь варто вдаватися до радикальних дій».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат