Валютопадіння і перспективи

19.12.2014 15:57 ПОЛІТИКА

Цей тиждень став «чорним» для російського рубля — лише за понеділок національна валюта впала більш ніж на 8 %. За темпами девальвації рубль до 15 грудня поступався тільки гривні: з початку цього року російська валюта втратила в доларовому вираженні майже 40 % своєї вартості, українська — 46 %. Інші «слабкі» валюти ганський сядь і аргентинський песо, що йдуть слідом, знецінилися всього на чверть. Після обвалу понеділка сумарні втрати рубля з початку року становили майже 48 %, що вивело його в лідери світового падіння.

Українців можна зрозуміти, вони радіють, що економіка Росії дала тріщину після санкцій Заходу. Все-таки Росія воює з Україною. І якщо українці знають, через що страждають, то російська влада ніяк не може пояснити своїм громадянам, чому страждати повинні вони. А все через самодура Путіна, який вирішив напоумити неслухняних українців.

Тим не менше, економіки на­ших країн настільки вза­ємопов’язані, що падіння рубля тягне за собою і падіння гривні. Кабмін збирається закласти в Держбюджет-2015 курс гривні на рівні 22 за долар. Про це повідомила «Економічна правда». Так, за їхніми даними, наразі уряд дійшов висновку, що курс на рівні 22 гривні за долар відповідатиме реальній ситуації.

Як відомо, зараз у Кабміні обговорюється проект Держбюджету на 2015 рік, який враховує зміни до податкового законодавства щодо реформування ЄСВ та децентралізації.

Відповідно до документа, доходи державного бюджету на 2015 рік Кабмін планує встановити на рівні 432,3 мільярда гривень, видатки — на рівні 485,3 мільярда гривень. Тобто з 50-мільярдним дефіцитом.

Прожитковий мінімум пропонується встановити на 1 січня 2015 року на рівні 1214 гривень, із 1 грудня — 1240 гривень. Мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становитиме: з 1 січня — 1257 гривень, із 1 грудня — 1284 гривні. У погодинному розмірі: з 1 січня — 7,53 гривні, з 1 грудня — 7,69 гривні.

Звичайно, що декларування падіння курсу гривні аж до рівня 22 гривень за долар викликало паніку серед населення. Голові уряду Яценюку довелося виправдовуватися.

Варіанти бюджету-2015 будуються на поточному курсі гривні і курсі 17 грн. за долар, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Уряд поки що не визначився з остаточним прогнозом курсу гривні для розрахунку проекту держбюджету на 2015 рік, розглядаючи його в діапазоні 15,77—17 грн./дол. і чекаючи прогнозу від Національного банку, повідомив Яценюк.

У Яценюка дійсно були надії на те, що гривню вдасться утримати за рахунок фінансових вливань із боку Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Цього тижня відбулася зустріч Яценюка з представниками керівництва ЄС. Глава нашого уряду переконував європейців, що гроші нам потрібні «на вчора». «Для всіх змін (для реформування) Україні потрібний приплив грошей. І ці гроші — в пакеті фінансової допомоги. Тому ми очікуємо, що в рамках нашої програми реформ ми отримаємо їх», — додав прем’єр.

Однак комісар ЄС із питань розширення та політики сусідства Йоганнес Ган, зі свого боку, заявив, що виділення фінансової допомоги Києву можливе лише за результатами оцінювання якості проведених реформ.

«Ми готові й хочемо надати Україні безпрецедентний рівень фінансової підтримки, але мені видається зрозумілим, що умовою такої підтримки є проведення реформ, адже без них Україна не зможе   вийти на стійкий розвиток», — вважає комісар.

Насправді ж реформ ніяких немає. Саме тому Україна може не отримати повну суму   другого траншу допомоги ЄС у розмірі 105 млн. євро у 2015 році, оскільки певні реформи Київ вже не встигає провести до дедлайну.

Загалом у 2015 році Кабінет Міністрів планує запозичити 170,4 мільярда гривень.

Із них внутрішні запозичення — на рівні 60,141 млрд. гривень. Зовнішні запозичення — 110,262 млрд. гривень. При цьому на погашення запозичень наступного року уряд заклав суму на рівні 122,017 млрд. гривень.

Одним словом, країна залазить у величезні борги і навряд чи буде з чого віддавати. Україна може і не стати банкрутом, але опиниться на гачку в міжнародних фінансових організацій.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат