На фінішній прямій

Андрій Копанець, «Соціальний ресурс» 23.10.2014 17:51 ПОЛІТИКА

Кампанія завершилася, у неділю вибори. Агітаційний шлях був коротким, тому й занадто концентрованим. Опозиція лаяла владу, а влада просто обіцяла золоті гори.

Блок імені Порошенка став лідером рекламної візуалізації себе любимих. Воно й не дивно. Президент хоче створити більшість у парламенті під себе, щоб обрати ручного главу уряду і монополізувати владу в країні. Народ на президентських виборах уже повірив брехні тоді ще просто олігарха Порошенка про те, що його потрібно обрати вже в першому турі, щоб скоріше закінчити війну. Обрали в першому турі, а війна лише посилилася.

Народ у нас узагалі довірливий, бо повівся й на інші обіцянки Порошенка. І про те, що той бізнес продасть, і в парламент буде вести лише чесних. Насправді ж і з бізнесом він не поспішає розставатися, і в Раду тягне корупціонерів.

До прикладу, активи «Міжнародного інвестиційного банку», основним акціонером якого є президент Петро Порошенко, з початку року зросли майже на 50 %, до 2,5 млрд. гривень. Про це йдеться в звіті банку за третій квартал 2014 року. Для порівняння: активи всієї банківської системи за перші 8 місяців зросли лише на 5 %. Не дивує, з якої такої радості активи банку Порошенка так виросли?

Ну а щодо чистих списків партійного блоку Порошенка, то активісти руху «Чесно», які моніторять чистоту влади, виявили аж 15 людей, які були учасниками корупційних схем. Та той-таки скандал із Луценком, коли ще в 2006 році він був міліцейським міністром і працівникам МВС наказали перейти на тарифні плани ТОВ «Українські новітні телекомунікації», де фіндиректором працювала дружина Луценка Ірина. Є в списках Порошенка і такі люди, як Палатний, Кононенко, Іщенко, Гвоздьов, Куніцин і навіть Кубів та інші.

Ясно, що коли вже Порошенко не дуже переймається чесністю, то що говорити про деяких політиків на місцях. На Закарпатті нескромний клан Балог став об’єктом висміювання популярної сатиричної програми «Квартал-95». Висміяв триголового дракона Балогу і комік Майкл Щур, який назвав клан навіть не родиною, а «окремим видом ссавців» Балоги-звичайні.

Навряд чи клан Балог цим сильно переймається. Навпаки, на фінішній прямій виборчої кампанії його штаби перейшли в атаку. Матеріальні заохочення за голос за балогівського кандидата нічим не менші за ті, які пропонує пройдисвіт Вася-Кіловольт. Варто зауважити, що самі Балоги в парламенті нещодавно не проголосували за законопроект, яким збільшувалася відповідальність за підкуп голосів. Побоялися…

Окрім того, по округу в Ужгороді та Ужгородщині під балогівського протеже Щадея не вистачило білбордів, тому той максимально експлуатував підконтрольну йому комунальну газету «Ужгород», яка виходить на податки ужгородців, а окрім того портретами Щадея обвішані місця, які було заборонено обвішувати розпорядженням… самого Щадея. А щодо білбордів інших кандидатів, то балогівський штаб активно наймав молодиків, які псували білборди опонентів, обливаючи їх фарбою.

Щоб трохи підсилити увагу до свого підопічного, Балоги вигадали казочку про те, ніби хтось знову намагається зібрати сесію Ужгородської міськради, щоб зняти тимчасового мера. На щастя, ужгородці вже не дуже ведуться на казочки від Балог та його хлопчини з Міжгірщини, який мріє представляти в парламенті Ужгород.

До речі, доволі дивною була на фініші і кампанія бізнесмена з Перечинщини Роберта Горвата, який також прагне пройти в парламент не по-своєму Перечинському округу, а по Ужгороду. Як тільки з’являлася інформація про те, що представники його штабу скуповують прихильність у тому ж Холмоку, як офіційно штаб заявляв про боротьбу з підкупами. Білборди з текстом про підтримку Горвата Балогами штаб Горвата називав провокацією, але чомусь жодним словом не було сказано нічого про те, що в ніч з вівторка на середу було впіймано молодиків, які пошкодили білборди саме опонентів Горвата, і цих молодиків відразу ж після затримання приїхали захищати серйозні адвокати. Тобто, пошкодження білбордів було не просто хуліганством, а спланованою акцією. Акцією штабу з хорошими фінансами. Краще би штаб Горвата нічого не заявляв про чесність…

Соціологія за кілька днів до виборів не давала шансу жодному кандидатові, які вели нечесну кампанію. Уже в неділю вночі ми дізнаємося, чи вплинули їхні методи з підкупом і брехнею на рішення виборців. Це і буде лакмус на стан морального здоров’я нашого суспільства: або люди продалися, повірили брехунам, або все-таки проголосують за сильного і рішучого кандидата. По Ужгородському округу таким є лише Сергій Ратушняк.


Андрій Копанець, «Соціальний ресурс»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат