Їх залишилося 45…

02.03.2013 16:30 ПОЛІТИКА

Завтра відбудуться довибори п’яти депутатів облради замість тих, хто обрався до парламенту. Від самого початку було зареєстровано близько 120 кандидатів на 5 депутатських крісел, але було зрозуміло, що значна частина з них — виключно технічні кандидати, які згодом повинні були знятися з перегонів, залишивши в комісіях своїх представників. І дійсно всього в бюлетенях по 5 округах залишилося 45 кандидатів.


Завдання у влади чітке — в облраду потрібно провести мінімум трьох своїх. Можливо, більше і не варто, щоб не піднімати зависоко планку перед Києвом, бо кожні наступні вибори цю планку потрібно буде тримати, щоб не падати в очах влади центральної.

А от у таборі опозиціонерів знову ж таки проблеми. Балогівський «ЄЦ» із якогось бодуна оголосив себе опозиційною силою і навіть першим оприлюднив список погоджених опозиціонерами кандидатів: округ № 5 (Мукачево) — Андрій Балога, «Єдиний центр», округ № 22 (Виноградівщина) — Ярослав Данко, «Батьківщина», округ № 29 (Іршавщина) — Оксана Балога, «Єдиний центр», округ № 36 (Мукачівщина) — Василь Бігунець, «Єдиний центр», округ № 51 (Ужгородщина) — Йожеф Боднар, УДАР.

На цей вибрик першим відповів лідер закарпатського УДАРу Валерій Пацкан, який на прес-конференції заявив, що вважає опозицією три політичні сили: «Свободу», Об’єднану опозицію («Фронт змін», «Батьківщина») та УДАР і ніякого «ЄЦу» в опозиції бути не може.

Згодом за УДАРом свою заяву оголосили «свободівці». «На Закарпатті узгодженими кандидатами від опозиції в округах №№ 5, 29, 36 є «свободівці», а не представники «ЄЦ», — йдеться в заяві, а оголошений «ЄЦунами» список «Свобода» розцінює як витік дезінформації і спробу деяких кандидатів підняти свій рейтинг.

Відповідно до домовленостей між опозиційними силами краю, від закарпатської «Свободи» за представництво в обласній раді ведуть боротьбу: в одномандатному мажоритарному окрузі № 36 (Мукачівський район) — Олег Куцин; в окрузі № 29 (Іршавський район) — Михайло Мочан; в окрузі № 5 (м. Мукачево) — Степан Дербай.

Крім іншого, деякі рішення партій про зняття своїх кандидатів на користь інших обернулися образами. До прикладу, УДАРу довелося зняти з перегонів свого кандидата Олександра Товта на Виноградівщині на користь «батьківщинівця» Данка. З цього приводу Товт оприлюднив заяву, що він не розуміє, чому партія прийняла таке рішення без проведення соціологічного дослідження щодо рейтингу кандидатів на окрузі. Окрім того, як зазначає Товт, Данко вилив багато бруду на УДАР під час кампанії. «На мою думку і думку моїх прихильників, представляти Виноградівщину в обласній раді Данко не може. На всій агітаційній продукції Данка стоять емблеми інших опозиційних партій, але пліч-о-пліч із ним іде тільки партія «Єдиний центр», — зазначається в заяві.

До речі, ображатися повинен і ще один кандидат, якого називали опозиційним — Іван Бібен, який ішов по Ужгородщині від «Батьківщини». Насправді ж цей кандидат більше балогівський і саме балогівські сайти регулярно з пафосом повідомляли, як інші кандидати знімають свої кандидатури на користь Бібена. Більше того, в день прийняття рішення опозиціонерів про підтримку в цьому окрузі УДАРівця Боднара сам Бібен їздив селами і встановлював агітаційні намети з символікою «Батьківщини».

Одним словом, опозиція у нас занадто розрізнена, щоб протистояти владним кандидатам. Окрім того, мутить воду «ЄЦ». Які емоції може викликати коментар щодо цих довиборів лідера «ЄЦ» Віктора Балоги: «В Партії регіонів — кадровий голод. Жодна нормальна людина не хоче мати з ними справу. Тому людям президента нічого не залишається, як оживляти політичних трупів — колишніх СДПУ(о)-шників». Це говорить людина, яка делегує в раду своїх родичів, ігноруючи однопартійців. Це кадровий голод чи шизофренія? Коли всі Балоги прилаштуються в радах, то будуть висувати своїх домашніх тваринок? Або може Балога не був одним із лідерів СДПУ(о)? Цинізм. А люди ще ведуться…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат