Блокуй-не блокуй…

22.02.2013 14:24 ПОЛІТИКА

Верховна Рада досі не працює. Опозиція заблокувала трибуну і обіцяє, що Рада не запрацює, поки провладна більшість не погодиться голосувати так, як того вимагає Конституція — кожен сам за себе. Опозиціонери розуміють, що у фракції Партії регіонів занадто багато крупних бізнесменів, які депутатство собі купили лише для недоторканності і ходити на засідання та натискати якісь кнопки їм не хочеться.


У свою чергу провладні депутати на умови опозиції не погоджуються. Вони розуміють, що якщо підуть на поступки, то в майбутньому у них не буде можливості за необхідності мати більшість у парламенті. Єдине, що залишається «регіоналам» та комуністам, це звинувачувати опозиціонерів у тому, що через блокування трибуни не приймаються дуже важливі для країни рішення. І навіть питання про євроінтеграцію ухвалити не можуть, тому це питання на совісті опозиціонерів, які позиціонують себе великими євроінтеграторами.

Щоправда, варто нагадати «регіоналам», що досі саме їхня фракція є рекордсменом із блокування роботи парламенту. Найдовше парламент блокували саме «регіонали» у 2008 році — 29 робочих днів. Якщо пригадати, то блокування трибуни Верховної Ради представниками фракції Партії регіонів та КПУ, які були в опозиції, розпочалося 18 січня 2008 року. Вони вимагали від на той момент спікера Арсенія Яценюка відкликати лист про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО. Крім того, з   27 червня по 6 липня 2006 року Партія регіонів блокувала сесійну залу ВР, вимагаючи обирати голову Верховної Ради шляхом таємного голосування, і виступала проти голосування за кандидатури прем’єра і спікера в одному пакеті. Також представники ПР не погоджувалися з розподілом керівних посад у парламенті. Блокування завершилося укладенням так званої антикризової коаліції, до складу якої ввійшли 186 депутатів від ПР, 31 депутат від СПУ та 21 депутат від КПУ.

У СКІЛЬКИ ВОНИ НАМ ОБХОДЯТЬСЯ

Один народний депутат обходиться державному бюджету в 2039 гривень на день, підрахувала газета «Сегодня». У цю суму включені зарплати нардепів і їхніх помічників, витрати на проїзд депутата, в тому числі на перельоти, лікування, путівки в санаторій, телефонний зв’язок, проживання у готелі й навіть канцелярське приладдя.

За день народний обранець заробляє 460 гривень, ще по стільки ж витрачається на його помічників і щоденні службові витрати, 450 гривень — день проживання у готелі.

106 гривень держава виділяє на оздоровлення нардепа. 73 гривні за день депутати витрачають на проїзд, 15 — на появу в медіа, 13 гривень — на телефон і 2 гривні виділяється на канцелярське приладдя. При підрахунку бралася мінімальна зарплата нардепа — 14 тисяч гривень без доплат і за вислуги, й за посаду — і множилася на 12 місяців, до цього додавалися річні витрати з казни і вся сума ділилася на 365 днів, зазначає видання.

А ось ще кілька цифр. На автомобільне забезпечення діяльності Верховної Ради на 2013 рік виділено 35,7 мільйона гривень. Тобто утримання кожного автомобіля парламентської автобази цього року обійдеться скарбниці в 150 тисяч грн. Всього на балансі Верховної Ради перебуває понад 240 автомобілів. Крім того, в бюджеті передбачено 12 мільйонів гривень на безкоштовний проїзд народних депутатів. Це 2200 гривень за місяць на кожного.

Оздоровлення та сана¬тор¬но-курортне лікування народних депутатів обійдеться бюджету в 2013 році в 16,8 мільйона гривень. Зокрема, матеріальна допомога на оздоровлення становитиме 16 млн. грн., на медобслу¬го¬вування і путівки для са¬наторно-курортного лікува¬ння витратять 800 тис. грн. Для порівняння, на сприяння фонду молодіжного будівництва в бюджеті передбачили 6,8 млн. грн.

Відповідно до закону, в українських депутатів одна з найтриваліших відпусток в Україні — 45 календарних днів. За тривалістю вона подібна до відпусток людей, що працюють у зонах відчуження і посиленого радіоактивного контролю. Вирушаючи на відпочинок, кожен із 450 народних обранців має право на 30 тисяч грн. оздоровчих. Крім того, влітку до їх послуг санаторії «Дюльбер», «Нижня Ореанда», «Морський прибій», розташовані на кримському узбережжі, а також оздоровчий комплекс «Затока» та дитячий пансіонат «Таврійські зорі» у Скадовську.

До речі, у січні 2013 року в апарат Верховної Ради надійшла 151 заява від колишніх нардепів з проханням про виплату матеріальної допомоги. Відповідно до закону про статус народного депутата, перший рік після закінчення терміну повноважень допомога виплачується в розмірі заробітної плати — близько 14 тисяч грн. щомісяця. Надалі депутати мають право на половину цієї суми за умови трудового стажу у чоловіків 25 років, жінок — 20. Всього на їх забезпечення у бюджеті на 2013 рік передбачено 41,9 млн. грн.

А ЧИ ЗНАЮТЬ ДЕПУТАТИ, ЩО…

Oфіційні зарплати українців у 2012 році зростали в півтора разу повільніше, ніж роком раніше. Офіційна заробітна плата українців у середньому по країні в грудні зросла лише на 9 %, до 3377 гривень, що менше, ніж у попередні роки. Передноворічне підвищення зарплат у грудні 2011 року склало 12 %, а в 2010 році — 11,7 %. При цьому найбільш істотну надбавку до зарплати отримали саме чиновники — зарплати в секторі держ¬управління зросли на 17,6 % (до 4390 гривень). Однак якщо в минулому році оклади і відповідно тарифну сітку переглядали п’ять разів за рік, то в поточному році це станеться лише двічі: у січні (+1,15 %) і грудні (+6,19 %). Завдяки цій схемі в середньому за рік мінімальні заробітки зростуть всього на 1,67 %.

Ну і ще одна кричуща цифра: кожен учитель і викладач в Україні недоотримує 3—5 тисяч гривень щомісяця, що в цілому становить 60 мільярдів за рік. Така ось у нас країна: хтось отримує гроші з верхом і при цьому не працює, а на тих, хто працює, не вистачає навіть того мізеру, який вони заслужено заробили…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат