Здравствуйте, товарищи!

23.11.2013 10:48 ПОЛІТИКА

Україна побоялася вирватися з-під впливу Росії.

Цього тижня Україна відмовилася від ідеї підписання асоціації з Євросоюзом. Занадто потужним був тиск Росії й занадто відчутним економічний спад після того, як Росія застосувала економічні санкції проти нашої країни.

Ще на початку тижня наївні європейці та американці махали нам пальчиком, мовляв, ви там Юлю Тимошенко випустіть і закони потрібні підписуйте, бо інакше не візьмемо до себе. Європейці та американці ще вірили, що наша влада рішуче налаштована інтегруватися в європейське співтовариство. Німецька лідерка Меркель закликала Україну зробити нарешті «реальні кроки» і продемонструвати волю до реформ. Меркель навіть запевнила нашу владу, що якщо ми виконаємо умови ЄС та підпишемо Угоду про асоціацію, то Європа допоможе нам і з реалізацією продукції, і, за потреби, з постачанням енергоресурсів.

Насправді ж Євросоюз просто не зміг гарантувати нашій владі реальної економічної допомоги. Крім того, Євросоюз не міг гарантувати Януковичу спокійної перспективи. Адже цілком зрозуміло, що 2015 рік буде вирішальним для Януковича. «Як Путін, який ніколи не залишить владу. Він боїться за своє життя, за свою свободу. Так само і Янукович. Янукович не може просто так звільнити екс-прем’єрку Тимошенко, адже боїться її повернення в політику, особливо після того, як її рейтинг зріс внаслідок ув’язнення», — сказав професор Університету Джорджа Вашінгтона Боб Орттунг.

Візити Януковича на перемовини з Путіним і прем’єра Азарова на перемовини з Медведєвим були вирішальними. Карлики-диктатори переконали нашу владу, що загниваючий Євросоюз Україні не потрібен і щастя лише в союзі з братніми країнами Казахстаном, Росією та Білорусією. Це якщо пафосно. А якщо без жартів, то експерти переконані, що обіцянки з боку Росії дати Україні 12 мільярдів доларів кредиту, а також допомогти Януковичу зберегти президентське крісло у 2015 році були вирішальними.

Європа такого пообіцяти не могла. Більше того, навіть у вирішальний момент, коли в четвер голосувалися проекти необхідних для асоціації з Європою законопроектів, Міжнародний валютний фонд заявив, що підписання Угоди про асоціацію не є гарантією того, що МВФ надасть нашій країні кредитний транш. А наші керманичі догаздувалися до того, що вже немає з чого виплачувати пенсії та зарплати бюджетникам.

Диктатор Путін чудово знав, що Україна капітулювала, тому того ж таки злощасного четверга заявив, що Росія не проти асоційованого членства України в Євросоюзі. Ув’язнена екс-прем’єр Юлія Тимошенко також відчувала, що влада може дати задній хід щодо Асоціації з Євросоюзом, тому закликала опозицію підтримати без обговорення будь-які євроінтеграційні законопроекти.

Однак парламентарів вистачило лише на зміни закону про вибори. А потім Верховна Рада не підтримала жодного з семи проектів щодо лікування ув’язнених за кордоном. І це означало, що одна з умов Європи нами проігнорована.

А ще трохи пізніше азаровський уряд видав розпорядження призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію з ЄС. Згідно з розпорядженням, таке рішення ухвалено «з метою вжиття заходів щодо забезпечення нацбезпеки, більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які необхідно здійснити для відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямів торговельно-економічних відносин із Російською Федерацією та іншими державами-членами СНД».

«Відновити активний діалог із Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами-членами   СНД щодо пожвавлення тор¬говельно-економічних зв’язків із метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави», — мовиться в розпорядженні.

Це все. Опозиціонери звинуватили президента Януковича і прем’єра Миколу Азарова в державній зраді й закликали людей на акцію протесту 24 листопада. Однак опозиція наразі настільки не популярна, що реального супротиву руху країни на Схід очікувати не варто. І це при тому, що вже навіть на Сході країни понад 50 % мешканців виступають за зближення з Євросоюзом.

Того ж четверга відмінив візит до України єврокомісар Фюле, який відповідав за євроінтеграцію України. Голова ж комісії з євроінтеграції Квасневський заявив коротко і ясно: «На саміті у Вільнюсі асоціацію не підпишуть. Місія закінчується. Шкода, що закінчується без такого фіналу, як підписання Угоди. Це рішення українського уряду, а не Європи».

Нашій владі, яка тривалий час гуділа про наші європерспективи, наразі потрібно якось виправдовуватися перед людьми. І влада дійсно виправдовується. Але ці виправдання якось не гріють…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат