Країна у глибокій ямі

23.11.2013 10:47 ПОЛІТИКА

Економіка України дихає на ладан. Криза поглиблюється. Що буде з бюджетом на наступний рік — ніхто не знає.

Так, за даними Держстату, спад промислового виробництва у вересні порівняно з відповідним періодом минулого року становив 5,6 %. Це більше, ніж за підсумками серпня, на 0,2 %. Поглиблення спаду виробництва характерне для всіх ключових галузей української промисловості. Так, скорочення виробництва в харчовій промисловості за минулий місяць поглибилося з 8,5 % до 12,8 %, а в машинобудуванні — з 13,4 % до 16,2 %. У металургії виробництво впало понад удвічі — з 2,4 % до 5,2 %.

За останній місяць темпи зростання в сільському господарстві сповільнилися в чотири рази — з 13,3 % до 3 %. В будівництві спад поглибився з 15,1 % до 16,2 %.

Ясна річ, що за такої ситуації необхідно вживати радикальних заходів і якомога швидше. Однак наш уряд настільки слабкий, що просто не видно жодних перспектив.

Як пише «УП», ще навесні цього року Кабмін затвердив Державну програму активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. Тоді урядовці переконували, що завдяки цій ініціативі вже у 2013 році нібито вдасться «забезпечити прискорення розвитку пріоритетних галузей економіки та досягти позитивних структурних зрушень у економіці». А основним результатом, який чинна влада очікувала від держпрограми, декларувалося прискорення зростання ВВП до 2,5—3,4 % у 2013 році й до 3—4 % у 2014 році. Тоді ще прем’єр вдався до літературного порівняння, назвавши економіку країни «кораблем, який бореться зі штормом».

Відтоді минуло півроку і схоже на те, що шторм не лише не минув, а розгулявся до небезпечних балів. Хто в цьому винен — і так зрозуміло. Проте давайте ще раз поглянемо на цифри. Обіцяне урядом зростання ВВП до 2,5—3,4 % інакше, як порожньою балаканиною не назвеш. Так, Світовий банк нещодавно вдруге переглянув прогноз зростання економіки України в бік погіршення. Вперше СБ погіршив прогноз зростання ВВП України до 1 % із 3,5 % у квітні, а от минулого місяця — до 0 %. Такої ж версії притримується Міжнародний валютний фонд.

Натомість експерти переконані, що для України успішним результатом цього року буде навіть нульове зростання ВВП. Тільки от відстрочення реального відновлення економіки не дозволить розраховувати на високі темпи її зростання і наступного року.

Що в цій ситуації робить президент? Янукович публічно критикує діяльність уряду, назвавши роботу керівників Міністерства економічного розвитку і торгівлі незадовільною. От тільки чомусь «згадує» він про зазначену програму тільки тоді, коли вже немає можливості хоч якось покращити цьогорічні економічні показники.

Тим часом уряд, схоже, не має навіть орієнтовного розуміння стану економіки країни ні на кінець цього, ні в наступному році. Бюджету на 2014 рік досі немає, хоча документ мав бути внесений до парламенту ще у вересні. А прем’єр-міністр «годує» всіх байками щодо того, що показники держбюджету на 2014 рік досі не готові, оскільки вони нібито залежатимуть від того, чи підпише Україна Угоду про асоціацію з ЄС.

Експерти з уряду пояснюють, що спад економіки за останній місяць стався через те, що в нас виникли проблеми з Росією. І, як відомо, саме через втрату ринку Росії уряд скасував плани підписувати асоціацію з Європою (про це читайте поряд). І дійсно, ми бідна країна. Купівельна спроможність українців виявилася однією з найнижчих у Європі. Україна, Молдова і Білорусь посіли останні місці в рейтингу країн Європи за рівнем достатку міжнародної компанії GFK.

У компанії оцінювали купівельну спроможність громадян європейських держав за останній рік. У список потрапили 42 держави. За даними аналітиків, за рік мешканці Молдови можуть витратити 1,284 тис. євро, українці — 2,206 тис. євро, а білоруси на 120 євро більше.

У своїх підрахунках експерти орієнтувалися на суму, яку отримує кожен мешканець країни протягом року після сплати всіх податків. Також враховувалося, що частину цих коштів потрібно витратити на комунальні послуги, громадський транспорт, купівлю продуктів харчування та інше. Найменш обмеженими у своїх витратах виявилися мешканці Ліхтенштейну (58,844 тис. євро), Швейцарії (36,351 тис.) і Норвегії (31,707 тис.).

Але ми вкотре переконуємося, що гроші у країні є. Просто влада не вміє або не хоче ними розпорядитися справедливо. По-перше, уряд боїться переглянути деякі соціальні виплати. Та й не тільки уряд. Як ми повідомляли, той таки парламент відмовився переглянути в бік зниження виплату «елітних» пенсій, а саме від рішучості Верховної Ради з перегляду пенсійних програм, зокрема «елітних» пенсій, можна було заощадити до 20 млрд. гривень.

Таку оцінку озвучила завідуюча відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна, передає «Дзеркало тижня». При цьому екс-виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський висловив думку, що чи не найбільший фінансовий ефект для бюджету могла би забезпечити оптимізація системи суддівських пенсій.

Ну і крім того влада чудово бачить, що з року в рік дедалі багатшими робляться наші олігархи, однак не вживає жодних заходів, щоб змусити їх поділитися з народом.

За кількістю доларових мільярдерів Україна опинилася на 27-й позиції світового рейтингу.

Про це свідчать результати дослідження «Перепис мільярдерів 2013», повідомляє «Капітал». На сьогодні світовий клуб мільярдерів налічує 2 170 людей із 78 країн. За останні чотири роки число «членів клубу» зросло на 60 %, а сукупний розмір їхніх чистих активів — більш ніж удвічі (до 6,5 трильйона дол. США в 2013 році). За прогнозами експертів, до 2020 р. кількість доларових мільярдерів зросте майже вдвічі і складе близько 3 900 осіб. Чверть (24 %) всіх мільярдерів світу є мешканцями США, володіючи третиною (32 %) всіх активів «клубу».

Українські олігархи недоторканні. Ще жодна влада новітньої України не наважилася прийняти закони, які би хоч трохи змусили олігархів працювати не лише на свої кишені, а й на бюджет. Олігархи перед кожними виборами розкладують яйця по всіх партійних кошиках і мають своє потужне лобі. Фактично вони купують владу в Україні і спокійно викачують її ресурси.

Коментарі :


25.11.2013 00:12 mixail

zato ,,nezalezni'vid usego,nema ni robotu nema zuttya.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат