Єврокомісія : Україна і Словаччина близькі до газової угоди

admin 20.11.2013 12:21 ПОЛІТИКА

Поставки палива збираються оформити ще до саміту у Вільнюсі.


Україна і Словаччина в найближчі дні підпишуть договір про постачання газу , заявила прес -секретар Єврокомісії Марлен Хольцнер .

"Ми вважаємо , що вони дуже близькі до домовленості . Зміст ще має бути погоджене , в сенсі яким чином газ буде поставлятися з заходу на схід через Словаччину в Україну . Це лише питання підписання , яке має відбутися в найближчі кілька днів" , - цитує її Reuters.

Аналогічну за змістом замітку опублікував позавчора The Wall Street Journal , який послався на неназваних чиновників , знайомих з питанням. За даними видання , угода , що знімає технічні перешкоди , може бути підписана ще до саміту у Вільнюсі , а поставки по словацькому коридору почнуться восени наступного року.

Як і у випадку з поставками газу з Польщі та Угорщини , мова скоріш за все буде йти про реверс російського газу - словацька газотранспортний оператор Eustream буде розгортати російський газ, що надходить в західно напрямку назад в Україну .

Нагадаємо, міністр енергетики та вуглепрому Едуард Ставицький впевнений в тому , що реверсні поставки газу зі Словаччини почнуться до кінця цього року.

Цей маршрут є критичним для організації великих закупівель газу з Європи. Якщо через Угорщину і Польщу Україна в цьому році прокачає приблизно 2 млрд кубометрів газу , то у випадку зі Словаччиною мова може йти про обсяги , у кілька разів більших .

Відкрити реверс з цієї країни досі не вдавалося через особливості словацького контракту з " Газпромом". Влітку Ставицький заявив , що інформація про те , що постачання через Словаччину блокуються "Газпромом" , "певною мірою вірна" .

http://economics.lb.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат