Росія нас дотисла

15.11.2013 18:40 ПОЛІТИКА

Шлях в Європу накривається мідним тазом.

Час для вирішення умов щодо підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом спливав цього тижня. Голова українського парламенту навіть скликав екстрене засідання, на якому депутати мали остаточно прийняти проект щодо можливості лікування Тимошенко за кордоном, а також внести зміни до законів про вибори і остаточно прийняти закон про прокуратуру. На цьому всі вимоги європейців ми б виконали і нам відкривалася зелена дорога до Асоціації.

Однак цієї середи все провалилося. Спікер Володимир Рибак закрив позачергове засідання вже вранці, перед цим заявивши, що всі три питання, які винесені на розгляд ВР, не готові.

«Позачергове пленарне засідання ВР оголошую закритим. Наступне засідання буде у вівторок, 19 листопада, о 10-й годині», — сказав він під вигуки опозиції «Ганьба!»

«Проект закону щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, на жаль, Тимчасовою робочою групою до розгляду ВР не підготовлений. А комітет разом з керівником комітету прийняв рішення, що всі законопроекти, які стосуються лікування, направити на доопрацювання на базі робочої групи», — заявив Рибак.

«Наступні два проекти — про прокуратуру і щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів, комітетами теж не підготовлені. І дійсно, до них стільки поправок, що місяць їх треба розглядати в комітетах», — зазначив Рибак.

Як відомо, середа була останнім шансом для прийняття цих трьох євроінтеграційних законопроектів перед оголошенням звіту місії Кокса—Квасьнєвського. 18 листопада повинна відбутися Рада міністрів закордонних справ ЄС, яка, ба¬зуючись на звіті місії Кок¬-
са—Квась¬нєвського, при¬й¬мବтиме рішення щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Ще напередодні злощасної середи український президент напівлегально злітав до російського диктатора Путіна. Ніхто так і не дізнався про що говорили президенти, бо зустріч не висвітлювалася. Однак схоже на те, що Путіну вдалося переконати Януковича, що для України краще і вигідніше бути разом з Росією, Казахстаном та Білорусією, ніж із Євросоюзом.

Пропрезидентська Партія регіонів, яка до цього активно агітувала за Євросоюз, змушена була змінити риторику і знайти крайнього у зриві євроінтеграції України. «Події останніх місяців — у Верховній Раді та за її межами — наочно продемонстрували, хто дійсно бажає наближення нашої країни до ЄС, впровадження європейських стандартів суспільного життя, а хто прагне зірвати виконання узгодженої з Євросоюзом дорожньої карти, ховаючись за гучними словами про євроінтеграцію», — заявили «регіонали».

«Вся Україна побачила, що всі законопроекти, які стосуються адаптації національної правової системи до європейських критеріїв, викликали шалений опір опозиційних фракцій», — заявили у Партії регіонів.

У Партії регіонів також зазначають, що засідання робочої групи, створеної для узгодження законопроекту про лікування засуджених, показали, що «ніхто з опозиціонерів серйозно і професійно цим законопроектом не займався». «Як наслідок — сьогодні немає навіть варіанта цього законопроекту, який можна було би взяти за основу. Виникає підозра, що опозиційні вожді грають спектакль для виборців і європейських представників з метою відвернути їх увагу від дріб’язкової боротьби між собою за кращі стартові позиції в президентських перегонах», — сказано в заяві.

«Партія регіонів не має наміру грати в політичні ігри... Вибір за нашими опонентами. Або ви включаєтеся у конструктивну роботу, щоб разом привести нашу державу до європейського дому, або відкрито і чесно говорите народу, що ви є противниками євроінтеграції України», — звернулися в партії більшості до опозиції.

У свою чергу опозиціонери звинуватили владу в тому, що вона провалила євроінтеграцію України. «13 листопада 2013 року фракція Партії регіонів за вказівкою президента Януковича провалила голосування за ключовий пакет євроінтеграційних законопроектів, який гарантовано відкривав Україні шлях до підписання історичної Угоди про асоціацію з Європейським Союзом», — зазначили опозиціонери. «Українська опозиція, як і раніше, була готова віддати 100 % голосів за всі євроінтеграційні закони, у тому числі за недосконалі президентські — про прокуратуру та про вибори», — уточнили політики.

«Ми також пішли на важкі, але такі необхідні компроміси у питанні щодо подолання наслідків вибіркового правосуддя. Сама Юлія Тимошенко неодноразово чітко та публічно виступала із закликами не ставити підписання Угоди в залежність від її особистої подальшої долі, якою би важкою вона не була», — йдеться у заяві.

«Відвертий саботаж Партією регіонів євроінтеграційного пакета законопроектів означає лише одне — Віктор Янукович свідомо зриває підписання Угоди про асоціацію з ЄС, позбавляє нас шансу на реалізацію багатовікового прагнення українського народу: бути повноправною та невід’ємною частиною вільної, демократичної європейської спільноти», — вважають у трьох фракціях. «Зрив Угоди про асоціацію — це неминучий розворот нашої держави в минуле, у бік дикої неорадянської імперії під назвою «Митний союз», — зазначають політики від опозиції. Опозиціонери переконані, що «зупинити такий розвиток подій може лише потужний громадянський спротив». Опозиція оголосила акцію на 12.00 24 листопада у Києві з закликом до громадян прийти і підтримати одну вимогу до Януковича: підписати Угоду про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Однак депутат від Партії регіонів Володимир Макеєнко запевняє, що його політсила не відмовлялася від курсу на Євросоюз. «Риторика Партії регіонів щодо Євросоюзу не змінилася. Але це дуже болісні процеси, які у нас проходили всередині фракції, всередині партії. І проходять. Ми не змінилися і ми чітко йдемо до Вільнюського саміту. Ми хочемо там вирішити конкретну справу. Але це дуже непросте питання», — сказав політик.

Більш відвертим у цьому питанні є глава українського уряду Азаров, який прямо натякнув, що нам важко втратити Росію, бо стільки, скільки для нас робить Росія, Європа не зробить ніколи. Прем’єр розповів, що у нього і у президента Януковича відбулися «гострі розмови» з підприємцями та профспілками про ситуацію в торгівлі з Росією.

Як заявив Азаров, «президент поділяє глибоку стурбованість» промисловців та профспілок можливою втратою робочих місць. «Це пряма відповідальність нашого уряду. Це важкий удар по українській економіці. Йдеться про збереження для наших товарів російського ринку», — сказав Азаров.

За його словами, Україна не може відмовитися від співпраці з Росією, бо не матиме джерел компенсації цих втрат. «Хочу, щоб усі в Україні усвідомили: нам ніхто не запропонував і не запропонує компенсації за втрату російського ринку. А ми не маємо права допустити, щоб закривалися підприємства, щоб наші люди залишалися без зарплат і пенсій», — пояснив Азаров.

І дійсно, лідери Євросоюзу мали б на фініші докласти більше зусиль, аби переконати українського президента виконати умови Угоди про асоціацію. Про це заявив і польський євродепутат Павел Коваль. За його словами, зараз ведеться геополітичне змагання за долю України, тож лідери ЄС мали би активніше працювати для переконань української влади. Євродепутат переконує, що зараз Янукович опинився перед складним вибором: з одного боку на нього постійно тисне Кремль, а з іншого — європейські лідери займають доволі відсторонену позицію. І їхньої підтримки дуже не вистачає українському президентові.

Не падає духом і один із незалежних опозиціонерів Анатолій Гриценко, який закликає не панікувати. «Раджу не панікувати й берегти нерви. Шанс на успіх у Вільнюсі ще остаточно не втрачено.

По-перше, графік прийняття трьох необхідних законів (лікування Тимошенко, прокуратура і вибори) ще не зірвано, і парламент встигає прийняти їх до Вільнюса. По-друге, зібрати голоси для схвалення цих трьох законів — реально можливо.

По-третє, не факт, що Янукович уже прийняв остаточне рішення і сам уже не хоче підписувати Угоду про асоціацію. Економічна ситуація справді дуже складна, країні загрожує дефолт. Янукович відчуває тиск з усіх боків, зовнішній і внутрішній. Він гарячково шукає вихід, маневрує, торгується, блефує, грається і заграється», — каже Анатолій Гриценко.

До речі, 45 % українців вважають, що країна має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, лише 14 % серед варіантів інтеграції України обирають вступ до Митного союзу. Про це свідчать результати останнього дослідження GfK Ukraine. Ще 15 % відстоюють позицію, що Україна не має входити в жодні союзи. При цьому цікаво, що 47 % виборців Партії регіонів (тих, хто проголосував би за партію, якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі) вважають, що Україна має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом і лише 20 % — за Митний союз.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат