За лаштунками закарпатської політики: Хто насправді стоїть за Сергієм Мошаком?

admin 15.11.2013 11:51 ПОЛІТИКА

Як відомо, завгосп із Завидова, а по сумістництву нардеп, Віктор Балога дуже образився на центральну владу за те, що його молодшого брата Павла викинули з Верховної Ради. Балога – людина з величезним досвідом кидати своїх босів. Кидав Медведчука, кидав Ющенка і тепер прагнув розвести і Януковича.

Однак нарвався і тепер розплачується. Адже у влади до Балоги занадто багато питань, щодо його бізнесової діяльності і політика тут ні до чого.

Влада притисла Балогу і, як пише сайт «Кліпньюс.інфо», він змушений використати свій останній козир. Як не дивно, але цим козирем став нардеп від Партії регіонів Сергій Мошак, який є давнім приятелем і соратником Балоги. Якщо проаналізувати навіть нинішні інформаційні засвітки Мошака, то він здебільшого піариться саме у ЗМІ, які належать Балозі. Саме сайти та газети Балоги щиро висвітлюють діяльність Мошака і активно беруть в нього інтерв’ю та коментарі. Сам Мошак навіть напередодні виборів тільки позитивно відгукувався про Балогу. Центральне видання «Коментарі» також описали, як Мошак потрапив у політику. «Сергій Мошак, уродженець Закарпаття, потрапив у велику політику на парламентських перевиборах 2007 року, коли у списках ПР отримав 123-й номер. Тоді говорили, що прохідною позицією уродженцеві Закарпаття Мошаку вдалося обзавестися завдяки різнобічним зв’язкам зі своїми земляками, щоправда, переважно в «нашоукраїнському» таборі. Мова йде про закарпатців — тодішніх керівника Секретаріату Президента Віктора Балогу і главу КСУ Андрія Стрижака, а також американського бізнесмена з мукачівським корінням Алекса Ровта, котрі мали частку в Сєверодонецькому «Азоті». Зараз може видатися парадоксальним, що зв’язки з «нашоукраїнцями» могли допомогти отримати місце в «біло-блакитних» списках, проте в 2007 році все виглядало інакше — адже Балога був головним парламентером із «регіоналами», який від Ющенка домовлявся з ними про перевибори і можливе створення «широкої» коаліції», — пишуть «Коментарі».

«Безумовно, я на 100% готувався до мажоритарки. Навіть Віктор Балога, який готував кандидатів на всі шість округів, проти мене з толерантності не виставляв конкурентну фігуру», — зізнався Сергій Мошак в одному з коментарів балогівському сайту «Мукачево.нет» перед виборами до парламенту.
  Більше того, перед тими ж таки виборами Мошак в ЗМІ Балоги критикував своїх соратників. «За яким принципом «нарізалися» округи – не до кінця зрозуміло. Якщо вони залишаться у тому вигляді, в якому оприлюднені у Додатку 7 до постанови Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82, то тут я солідарний з позицією Віктора Балоги – угорцям справді буде непросто отримати свого представника в парламенті.», – зазначив Мошак у коментарі тому ж Мукачево.net. І він прекрасно знав, що Партія регіонів надала прохідне місце угорцю Гайдошу, а по цьому округу виставила Івана Бушка, тому ЗМІ Балоги з радістю давали заголовки: «Мошак проти регіонала Бушка»
  У 2012 році також в інтерв’ю ЗМІ Балог Сергій Мошак сипле компліменти Балозі «Безумовно, я запевняв, що перемогти Віктора Балогу – неможливо», сказав Мошак, а в іншому інтерв’ю взагалі прогнувся перед Балогою: “Я поважаю Віктора Івановича Балогу як професіонала та політика, я високо оцінюю його здібності, як керівника. Я впевнений, що його, як людину розумну та досвідчену, могли б прийняти до лав Партії Регіонів».
  І ось зараз Балога в парі з Мошаком працюють над тим, щоб змістити нинішнього губернатора Олександра Ледиду з посади губернатора і призначити на його місце Сергія Мошака. Мошак став би тим рятувальним кругом для Балоги, який йому ой як потрібен. Балога чудово розуміє, що Мошак буде його маріонеткою, тому ручний губернатор не тільки врятував би його від криміналу, але й повернув втрачені політичні та бізнесові позиції в регіоні.
  Як відомо, перед анонсованим візитом президента Януковича на Закарпаття Балога намагався використати будь які конфлікти і роздути з них масштабні акції невдоволення діяльністю губернатором. Це і конфлікт навколо площі Народної, це і недавні протести школярів, за якими також тирчать вуха Балоги. Звісно, у Балоги нічого не вийшло, але тут є цікавий нюанс – регіонал Мошак в цих провокаціях синхронно світився також. Як відомо, його прес-секретарем і правою рукою з інформаційної політики та піару є Вікторія Рижова. Саме вона була однією з активістом провокативних акцій протесту і солідарно в цьому плані співпрацювала з Віктором Шадеєм, який наразі на зарплаті в Балоги і займається його інформаційною ідеологією. Більше того, Сергій Мошак у Верховній Раді пішов відкрито разом з Балогою, зробивши звернення щодо законності перенесення канікул.
  Щоб краще зрозуміти, хто такий Мошак можна переглянути матеріал з видання «7 Днів», де цього нардепа описано як політика з використанням дешевого піару.
  «Народний депутат Сергій Мошак добре знає, як треба піаритися. Кілька настільних ігор підліткам (і не біда, що розрахованих на дітей 5-7 років) за кілька десятків гривень передати в літній табір при одній з ужгородських шкіл, де перебувають 15 дітей з особливими потребами – ось і привід прорекламувати себе. Дешево, а з огляду на те, що це діти та ще й обділені здоров’ям – душевненько.
  При цьому, мабуть аби надати собі ваги, Мошак не потрудився навіть зняти з коробок цінники. Хоча для нардепа з величезною зарплатнею, численними пільгами, можливостями і бізнесом такі подарунки особливої честі не роблять.  
Утім, такий примітивізм не дивина, адже піаром нардепа-списочника Партії регіонів займається «помічниця», яку консультує аж сам куратор інформаційної політики родини Балог.
  Уже давно і безрезультатно Мошак намагається змінити в «губернаторському» кріслі свого однопартійця Олександра Ледиду. До цього прикладає усі зусилля, натомість безпосередньою роботою, за яку отримує одну з найбільших в країні зарплат – депутатську, практично не займається. Як уже повідомляв «7 Днів», за останні більш ніж півроку Мошак подав лише кілька пропозицій щодо внесення змін до вже чинних законів, жодна з яких не прийнята. Хоча як заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, міг би домогтися полегшення умов ведення бізнесу для краян-підприємців і не тільки. Але для того потрібно докласти зусиль та інтелекту, а купити кілька коробок ігор аби попіаритися перед земляками – простіше, легше і аби покрасуватися – вигідніше.

Минулого тижня кілька обласних видань надрукували однакове рекламне інтерв’ю з нардепом від Партії регіонів Сергієм Мошаком. Важко сказати, якою була мета такого масового зомбування читачів газет Закарпаття від Мошака. Досить чітко простежувалася в його словах критика колег від партії, зокрема і губернатора Олександра Ледиди, а також певна лояльність Мошака до опозиціонерів.

Не дивно, що це інтерв’ю надрукувала і газета Віктора Балоги «Старий Замок», бо Балозі така критика «регіоналів» із вуст самого «регіонала» дуже імпонує.

Не потрібно бути великим аналітиком, щоб зрозуміти амбіції Мошака. Він, швидше за все, не проти зайняти губернаторське крісло, тому і шукав приводу покритикувати нинішню обласну владу. До речі, аргументи для критики у Мошака були дуже слабкими: жодних фактів чи цифр, а просто критикував, щоб покритикувати. Дивно лише, чому мовчить центральний апарат Партії регіонів, адже «регіоналів» завжди вважали доволі монолітною політичною силою, а тут цілком очевидно, що Мошак не є членом команди, а навпаки ллє воду на млин опонентів», — пише видання.

Але навряд чи в центральному апараті не знаються на ситуації. Там однозначно є цифри соціологічних опитувань довіри закарпатців до політиків і Мошак там буде в самому хвості. Більше того, його «впізнаваність» в області близька до нуля. Тому таку людину призначати губернатором ніхто не ризикне.

Інтернет-видання UA-Reporter.com
http://clipnews.info/newstopic.htm?id=67478

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат