«Швидка» за 10 хвилин, біометричні паспорти і публічна кадастрова карта

Наталія Каралкіна 04.01.2013 15:20 ПОЛІТИКА

Які зміни чекають українців у 2013 році.

Покращення від влади офіційно набрало чинності з 1 січня. Загалом чинності набули 52 нові закони та 36 нормативних актів уряду. Про це зазначив прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабміну. У новому році обіцяють створення умов для ведення бізнесу, забезпечення прав громадян, реформування медицини тощо. Найбільш фундаментальними законами, що набувають чинності з 2013 року, прем’єр-міністр назвав закони про зайнятість населення, про екстрену медичну допомогу, про громадські об’єднання, про Державний земельний кадастр, про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць.

Готували населення до змін ще в минулому році. Жваве обговорення викликала заборона курити у громадських місцях. Інші обмеження досі лише анонсували, відтак уже з перших тижнів нового року українці почали їх відчувати.

Медична галузь реформується чи не найбільше. Прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце події за зверненнями тепер належать до категорії екстрених, тож карета повинна приїжджати за 10 хвилин, у населених пунктах за межами міста — 20 хв. Надання екстреної медичної допомоги здійснюється за єдиним телефонним номером 103 або за єдиним телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112.

До екстрених викликів належать: якщо пацієнт знепритомнів, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль у ділянці серця, блювання кров’ю, гострий біль у черевній порожнині, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров’ю пацієнта або оточуючих. Також за екстреним викликом медики будуть виїжджати, якщо у пацієнта травма (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксія (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи), ушкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укус тварин, порушення нормального перебігу вагітності, — повідомляє Інтерфакс-Україна.

Мабуть, найважливіше доповнення і зміна цього закону — відсутність оплати за приїзд «щвидкої», а також відповідальність за відмову виїжджати на виклик. Тож якщо медики у вас попросять гроші чи скинуть дзвінок, можете захищатися новим законом.

Також із 29 грудня купувати ліки можна лише в аптеках чи аптечних пунктах. Звичайним кіоскам заборонили здійснювати роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

В економічній галузі нас чекають зміни при ввезенні валюти на територію Євросоюзу. З 1 січня почала діяти єдина форма митної декларації для заяви фізичних осіб про переміщення коштів, повідомляє «Європейське радіо». Тепер при прибутті й від’їзді з території ЄС громадянин, що має при собі суму від 10 тис. євро, зобов’язаний подати митну декларацію двічі — як при ввезенні, так і при вивезенні коштів. Декларувати потрібно не лише готівку в євро, а й еквівалент у будь-якій іншій валюті, а також цінні папери. Правило діє і при проїзді через країни ЄС транзитом. Саме так у світі хочуть боротися зі   злочинністю і тероризмом.

З 1 січня 2013 року українців чекає і підвищення прожиткового мінімуму. Розмір мінімальної пенсії в Україні складе 894 гривні, а мінімальної зарплати — 1147 гривень, — повідомляє прес-служба Кабміну.

Особливу увагу Кабмін приділяє Закону про зайнятість населення. Він покликаний вирішувати три основні завдання: стимулювати роботодавців, щоб їм було вигідно створювати робочі місця, відкривати шляхи для молоді й підтримувати людей зрілого віку, яким складно конкурувати на ринку праці. Якщо йдеться про працевлаштування, то відтепер його гарантують таким групам населення: молодь, яка закінчила навчання; діти-сироти; батько, який утримує дитину до 14 років або дитину-інваліда; особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування. Інваліди збережуть гарантії працевлаштування лише до досягнення пенсійного віку. При цьому загальна квота працевлаштування згаданих категорій громадян на підприємствах залишиться колишньою — 5 % від штату (чисельністю понад 20 чоловік). При порушенні квоти роботодавцеві загрожує штраф у двократному розмірі мінімальної зарплати.

Не менш важливим нововведенням є збільшення допомоги з безробіття. Тепер допомога становить 4 прожиткові мінімуми і не буде прив’язана до середньої зарплати по регіону.

Про це повідомив голова Держслужби з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський.

З 1 січня почали діяти й біометричні паспорти — нові для українців документи з особистим фото людини, відбитками пальців та інформацією про громадянина, що міститься в чинному паспорті. Інформація біометричних паспортів вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру — це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Правозахисники вже встигли назвати біометричні паспорти вершиною антидемократичності й називають їх втручанням у особисте життя людини. Втім, впровадження у дію таких документів обіцяють десь аж у квітні.

З нового року набувають чинності й окремі положення двох кодексів — Бюджетного і Податкового, а також шести базових законів, зокрема про регулювання містобудівної діяльності, про безоплатну правову допомогу та про адміністративні послуги.

Обіцяють українцям і публічну кадастрову карту, яка з 1 січня доступна на офіційному веб-сайті Держагентства земельних ресурсів. «Досі в нас єдиного кадастру не було, а інформація про землю приховувалася, що породжувало купу зловживань, земельних махінацій і корупцію. Відтепер кадастр публічний — це гарантія і захист прав власності громадян на землю», —   зазначив голова Держземагентства Сергій Тимченко.

Набуває чинності й Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Він повинен гармонізувати вітчизняне законодавство у цьому питанні з європейським і перешкодити незаконним операціям із нерухомістю.

Також запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Нормами Податкового кодексу України звільняються від оподаткування квартири площею до 120 кв. метрів, житлові будинки площею до 250 кв. метрів, садові або дачні будинки, об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє і більше дітей. Ставки цього податку, згідно з законом, встановлюють місцеві ради.

Спрощення буде і   при створенні громадських об’єднань. З 1 січня «згуртуватися» стане доступніше і дешевше. До того ж, згідно з Законом «Про громадські об’єднання», йдеться про послаблення контролю держави за їх статутною діяльністю. Активісти поки що неоднозначно ставляться до цих змін і кажуть, що треба перевірити закон на практиці.

Безплатною повинна бути й правова допомога. Ще з листопада в усіх областях України, а також у містах Києві та Севастополі створено центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, — повідомляла прес-служба Мін’юсту. З 1 січня 2013 року такі центри надаватимуть населенню безоплатну правову допомогу в кримінальному провадженні. До того ж повідомлення про випадки затримання осіб та необхідність залучення захисника тепер можна подавати за єдиним телефоном безплатної допомоги номером 0-800-213103.

Також у новому році Кабмін готує контрактну армію, нову редакцію Закону «Про вищу освіту» і планує заборонити в Україні продаж пива, алкогольних і слабоалкогольних напоїв із 22.00 до 7.00, крім закладів громадського харчування. Будемо підвищувати соцстандарти, мовиться в Новорічному привітанні прем’єр-міністра Миколи Азарова. Подивимося, що з цього вийде.

Якщо ви вже встигли відчути на собі позитивний чи негативний вплив реформування від нинішньої влади, пишіть нам листи, повідомляйте про це на сайті газети «РІО» чи на електронну скриньку rio-inform@mail.ru.


Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат